Risø DTU vil lave flydende 20 MW havvindmøller
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Risø DTU vil lave flydende 20 MW havvindmøller

Et helt nyt havvindmøllekoncept skal sørge for højeffektive møller på 20 MW, der kan flyde på dybt vand, uden at det bliver helt uoverkommeligt at betale.

Det er Risø DTU og 11 internationale partnere, som over de næste fire år skal udvikle de flydende havvindmøller i konsoriet DeepWind med støtte på tre millioner euro fra EU's 7. rammeprogram.

»Vores mål er at udvikle mere omkostningseffektive MW offshore-vindmøller ved at udnytte dedikeret teknologi frem for at bygge videre på eksisterende koncepter, der er baseret på at onshore-teknologien overføres til offshore,« siger DeepWinds projektleder Uwe Schmidt Paulsen fra Risø DTU i en pressemeddelelse.

DeepWind vil lave et nyt havmøllekoncept, der bygger på en vindmølle med vertikal akse, ny vingeteknologi, effektomsætning og kontrolsystem og en roterende og flydende offshore-konstruktion. Illustration: Risø DTU

»Offshore-vindkraft i dag er dobbelt så dyrt som onshore-teknologier. Det betyder, at der er masser af plads til forbedringer,« siger han.

På grund af de dyrere offshore-teknologier vil Risø DTU derfor spare på den ekstra fordyrende logistik og prisen på materialer på de møller, der skal stå på steder, hvor havdybden er mere end 30-60 meter. Ved at få mulighed for at placere havvindmøllerne på disse dybder kan der været meget vind at hente i nærheden af de større byer i Europa, Asien og Nordamerika, lyder det fra Risø DTU.

Mere økonomisk end andre havvindmøller

Partnerne vil bygge en vindmølle med en vertikal akse, en helt ny vingeteknologi, effektomsætning og kontrolsystem, såvel som en roterende og flydende offshore-konstruktion. Aksen er valgt, fordi den er forholdsvis enkelt til MW-møller, som dog kræver en meget lang aksel.

Der kan også opstå udfordringer med den direkte drevne MW-generation, som har elektronisk kontrolsystem dybt under vandlinjen og eltransmissions-ledninger i bunden af akslen.

Men lykkes det, kan omkostningerne muligvis sparkes i bund og stå mål med konkurrencen fra andre typer havvindmøller, forklarer Uwe Schmidt Paulsen.

»Vi har brug for eksplicit forskning på en lang række områder, både hvad angår teknologier og materialer. For eksempel forventer vi forskning i systemets dynamik, af de pultruderede vinger med velegnede materialeegenskaber, af generatorer og - omformere på dybt vand, af kontrol- og sikkerhedssystemer, belastning fra bølge- og strømforhold på den roterende og flydende aksel, og også detaljeret viden om fortøjningssystemet og om at balancere drivmomentet,« siger han om de mange opgaver, der venter forude.

I første omgang vil DeepWind bygge en mindre mølle, der skal stå ud for Risø DTU i Roskilde Fjord. Her kan forskerne køre simuleringer og kigge nærmere på konstruktionerne. Herefter er planen at bevæge sig op til en mølle med en kapacitet på 5 MW og gerne til sidst til en 20 MW mølle.

Masser af flydende møller på vej

Også Vestas er i gang med at se på flydende havvindmøller til dybt vand. I 2009 teamede virksomheden op med det norske forskningsinstitut Nowitech.

Olieselskabet StatoilHydro indviede ligeledes i 2009 verdens første flydende havvindmølle fra Siemens med en kapacitet på 2,3 MW ved den norske kyst. Også her var det norske Nowitech, der leverede ekspertisen.

Svenske Hexicon har seneste gjort sig bemærket med konceptet til en sekskantet flydende platform med plads til seks-syv vindmøller og et bølgekraftanlæg.

Dokumentation

Pressemeddelelse
Link til DeepWind

Det lyder fint, at DTU Risø nu vil satse på flydende 20 MW havvindmøller, og baseret på en anden teknik i forhold til onshore-møller.

Hvorfor er det så lige, at man skal ødelægge naturen og skabe et industrielt testcenter for havvindmøller i Thy, når DTU Risø nu så åbenlyst vil satse på havvindmøller med en anden teknik, - på havet ?

Enig i, at møllerne skal ud på havet, - for de hører ikke hjemme på landjorden.

  • 0
  • 0

Men hvorfor er det så RISØ/DTU skal stå som ansvarlig for regeringens groteske hav-vindmølle testcenter i Østerild, hvor man ødelægger kæmpe naturområder? Er det blot en juridisk konstruktion, hvor RISØ/DTU er tvunget ind som medspiller for at lovliggøre en ellers ulovlig ekspropriation af private ejendomme til de private virksomheder Vestas og Siemens, fordi man derved kan kalde det almenvælde?

  • 0
  • 0

Gang på gang når det omhandler vindmøller, er det ikke andet en en lang klage sang. Uhhh tænk hvis jeg nu skulle komme til at se en vindmølle på min går tur, for så er det da sikkert at den dag er ødelagt. Og jeg ved at det er kynisk, for det er det rent udsagt, men der bare nogle ting der må have prioritet, og her taler jeg ikke om CO2, men om det faktum at hvis vi ikke gør noget for at komme væk fra olie, vil vi om 20-23 år stå i en situation, hvor energi priser vil nå så absurde niveauer, at der er den der vil dø som resultat, så som tingene er nu så vil jeg for at sige det rent ud "Skide" på om vindmøller ikke for alle er en fryd for øjet, de skal bare bygges og det kan slet ikke gå stærkt nok.

  • 0
  • 0