Risø DTU: Vi har ikke sendt Ahring-kritisk rapport til EUDP
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Risø DTU: Vi har ikke sendt Ahring-kritisk rapport til EUDP

Risø DTU aner ikke, hvem der har sendt et Ahring-kritisk notat til Energistyrelsens EUDP-sekretariat i efteråret 2008.

Det oplyser Risø DTU's kommunikationschef, Tine Kjær Hassager, efter at ing.dk tidligere har beskrevet, hvordan notatet, som kritiserer Biogasol's teknologi, har forsinket udbetalingen af den ekstraordinære millionsum fra EUDP, som var øremærket Biogasol.

Notatet er, ifølge specialkonsulent Jan Bünger fra EUDP-sekretariatet, "udarbejdet af Risø DTU, Biosystems Division, i forbindelse med gennemførelsen af et igangværende ethanolprojekt, som er støttet af Højteknologifonden".

Men det interne notat, udarbejdet af Risø DTU Biosystems, er ikke sendt fra Risø DTU, fastslår Tine Kjær Hassager:

»Den omtalte Risø DTU-rapport er et internt notat udarbejdet i forbindelse med et højteknologifondsprojekt, hvor DTU er deltager. Notatet har arbejdstitlen "Ethanol production using -Thermoanaerobacter mathranii BG1l1",« fastslår Tine Kjær Hassager og fortsætter:

»Det blev udarbejdet af Risø DTU i september 2008 med henblik på at revurdere DTU's indsats i et projekt om udvikling af 2. generations bioethanol. Projektet finansieres af Højteknologifonden, og det interne notat blev udarbejdet til projektets styregruppe, idet man i forlængelse af interne omstruktureringer på DTU, havde behov for at foretage en revurdering af DTU's indsats i det omtalte projekt.«

I Risø DTU's notat får professor Birgitte Ahrings mikroorganisme, der spiller en afgørende rolle i hendes og Biogasols 2. generations biobrændselsanlæg, det glatte lag.

Risø DTU-rapporten har forhindret, at Biogasols produktion af biobrændsel kunne nå at komme i gang i år - og dermed spille en fremtrædende rolle i året for klimatopmødet.

Birgitte Ahring har karakteriseret notatet som et makværk, lavet af en person uden indsigt i området:

»Notatet baserer sig på resultater, som ikke er rigtigt beregnede, og som følges af forkerte konklusioner. Det bygger på manglende viden om de faktiske forhold omkring fermentering med vores stammer,« fastslår hun.

Samtidig med at Risø DTU Biosystems har forfattet det kritiske notat, er et af DTU's institutter, DTU Miljø, ansøger til de samme EUDP-midler som Biogasol er.

Emner : Bioethanol
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Følgende er udsendt til INGeniøren fra DTU:

Der har på Ingeniørens netavis de seneste dage (12., 13. og 14. januar) været skrevet en række artikler omhandlende en ansøgning fra Biogasol til Energistyrelsen om støtte til etablering af et 2. generations biogasanlæg på Bornholm.

Som læser af artiklerne får man den opfattelse, at Energistyrelsen på grundlag af en rapport fremsendt af Risø DTU Biosystems, har besluttet at forsinke afgørelsen om støtte til Biogasols projekt på Bornholm. Man får endvidere den opfattelse at Risø DTU handler uetisk og at omtalte DTU-rapport er uvidenskabelig.

Præmissen for artiklerne og den opfattelse de bibringer læserne er imidlertid ikke korrekt på tre helt afgørende punkter.

 1. Den omtalte Risø DTU-rapport er et internt notat udarbejdet ifm. et højteknologifondsprojekt, hvor DTU er deltager. Notatet har arbejdstitlen "Ethanol production using -Thermoanaerobacter mathranii BG1l1". Det blev udarbejdet af Risø DTU i september 2008 med henblik på at revurdere DTU's indsats i et projekt om udvikling af 2. generations bioethanol. Projektet finansieres af Højteknologifonden, og det interne notat blev udarbejdet til projektets styregruppe. Idet man i forlængelse af interne omstruktureringer på DTU, havde behov for at foretage en revurdering af DTU's indsats i det omtalte projekt.

 2. Risø DTU har ikke indsendt notatet til Energistyrelsens EUDP-sekretatriat

 3. Risø DTU er ikke ansøger i den aktuelle EUDP pulje, det er derimod DTU Miljø

DTU finder det meget uheldigt at sagen er dækket faktuelt forkert. Vi har derfor bedt om at ovenstående tre punkter straks bringes som en berigtigelse på Ingeniørens netavis.

 • 0
 • 0

Nogen på Risø DTU må jo have sendt den interne rapport.
EUDP har jo nok ikke ligefrem hacket dem for at fat i den.
Hvis det viser at rapporten ikke holder vand tror jeg det kan gå ud over DTU's evne til at tiltrække topforskere.
Så ligner det jo personlig forfølgelse og hvem tør tage arbejde sådan et sted?

 • 0
 • 0

De kan åbenbart ikke tælle til tre eller fire - eller hvad det nu er der er gang i..

:)

 • 0
 • 0

Nogen på Risø DTU

Eller nogen på DTU Miljø????

Meget pinlig affære for DTU Risø/DTU Miljø.

Vh Troels

 • 0
 • 0

Den 03.03.2008 var følgende at læse på ing.dk

DTU bortviser verdenskendt biobrændstof-professor
Professor Birgitte Ahring, stifter af biobrændstoffirmaet Biogasol, har mandag måttet forlade DTU med øjeblikkelig virkning. Hun skal lede et amerikansk forskningssamarbejde.

 • 0
 • 0