Risiko for historisk stormflod i indre danske farvande

To meter over normal vandstand. Sådan ser DMI’s prognoser for ud for byerne Hundested, Roskilde og Holbæk sidst på eftermiddagen.

»Foruroligende beregninger, der minder om en 10o-års hændelse,« siger stormflodsvagt ved DMI Frank Nielsen til Berlingske.

Hos DMI har de aldrig set noget lignende, og der bliver i hvert fald tale om en 100-års hændelse, når vandstanden i Roskilde, Holbæk og Hundested stiger til henholdsvis 150, 180 og 160 cm over det normale.

Den kraftige blæst fra nordvest har natten igennem presset enorme mængder vand fra Kattegat ned i Roskilde fjord og Isefjorden, og flere lavtliggende områder ser ud til at blive ramt af massive oversvømmelser.

I går eftermiddags blev dele af havneområdet i Thorsminde i det nordlige Vestjylland oversvømmet. I dag er turen kommet til indre sjællandske farvande, og især Roskilde, Holbæk og Hundested er i farezonen. (Foto: dmi.dk/ Hanne Majlandt) Illustration: dmi

Resten af dagen vil der fortsat være stormende kuling fra samme vindretning, og derfor går prognoserne efter DMI's eget udsagn 'amok'. Det får Frank Nielsen til at spekulere på, om der kan være fejl i DMI’s statistikker over 100-års hændelser eller modellerne for højvandsberegbinger.

Men vejrsituationen er usædvanlig, og alt tyder på rekordhøj vandstand i de indre farvande. Derfor er myndigheder nødsaget til at evakuere flere beboere i lavtliggende områder af blandt andet Roskilde, hvis DMI’s prognoser viser sig at holde stik.

Også Vikingeskibsmuseet i Roskilde, der ligger helt ud mod Roskilde Fjord, kæmper til formiddag for at sikre museet mod stormfloden. Dr.dk skriver, at fem vikingeskibe på nuværende tidspunkt er i fare for at blive ødelagt på grund af oversvømmelse.

Beredskabsstyrelsen, Hjemmeværnet samt Midt-og Vestsjællands Politi har siden i nat arbejdet på højtryk med at stable sandsække omkring museet, men vandet er steget hastigt, mens arbejdet har stået på.

Ifølge seneste tal fra DMI er vandstanden i Roskilde 113 cm over normalt niveau, mens den i Holbæk allerede er nået op på 175 cm over det normale.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mon ikke det bare er New Normal.

En klimaskeptikkers i bogstaveligste forstand våde drøm. Det er dog bare en smule blæsevejr - og ganske vist helt normalt på denne årstid.

 • 0
 • 0

Indenfor de sidste 25 år har jeg set højere vandstande i indre danske farvande. For 1000 år siden var vandstanden (normal nul) ca. 1 meter højere end i dag. Såååå!

 • 0
 • 0

Tjooo - nu er det metrologerne, der betegner dagens hændelser som en 1000 års hændelse, dvs. statistisk så sjælden, a den kun forekommer en gang på 1000 år. For 2 måneder siden var der så en storm, der blev betegnet som en 100 års hændelse. Jeg er ikke statistikker, men det forekommer mig, at sandsynligheden for, at man inden for ca. 60 dage har både en 1000 års hændelse og en 100 års hændelse er microskobisk lille.

Eller også er statestikken fejl på den, fordi noget har ændret sig. Klimaet eller vejret med andre ord.

Måske er der alligevel noget om at klimaet er ved at ændre sig?

Måske man skulle overveje hvordan man omgås moder jod, og klodens resourcer mere fornuftigt?

 • 0
 • 0

Så "klumper" hændelser tit, fx er sandsynligheden for at vinde (stort) i Lotto ret lille, men der er faktisk folk (ganske vist uhyre få), der har vundet to gange. Sandsynligheden for at Jorden bliver ramt af en stor meteroide (dinosaurkiller) er lille, ( noget med 1 pr 25 mio. år), men ikke desto mindre er der geologisk evidens for, at Jorden er ramt af den slags med både kortere og længere tidsrum i mellem.

Hvis man slår plat og krone får man heller ikke plat hver anden gang, man kan godt få 5 gange krone i træk...

Der findes noget rimeligt langhåret sandsynlighedsberegning, der matematisk forklarer dette. (Jeg har selv læst det i "The science of Discworld- The Globe" - hvis nogen er interesserede... ;-) )

For at blive i meteor-lignelsen, så rammes Jorden dagligt af tonsvis af støv og småskidt fra rummet (almindeligt "vejr")- og en gang i mellem af noget større (Som Tunguska fx)- (og dette sidste må vel være "100 eller tusinde års hændelser"). Meget forenklet!

På mine kanter stod vandet også højt, og der var gnavet meget mere af klinten end, selv efter de seneste orkaner/storme. Nu er der våde enge, der regelmæssigt oversvømmes, men i dag var der altså åbent hav langt ind i landet. Selv den gamle gård (og den er nok mere end 100 år), havde fået havedam i forhaven...

Jeg var ude og tage billeder i dag, i går ville det have været næsten umuligt der lå sand og tang på en god del af vejen ud mod stranden, og med min kikkert kunne jeg i går se havet meget længere inde - end vanligt. med hvide skumtoppe... men det falder så relativt hurtigere, da vi her taler om "bugter" og en halvø- ikke en fjord.

Mvh Tine

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten