Risikabel operation skal fjerne brændselsstave fra havareret atomkraftværk

En meget risikabel proces skal til at gå i gang på det ulykkesramte atomkraftværk Fukushima i Japan. I alt 1.533 brugte brændselsstave skal fjernes fra værkets reaktor 4, der blev meget beskadiget, da en tsunami ramte Japan i marts 2011. Det skriver BBC.

Reaktor 4 var under vedligeholdelse, da tsunamien ramte, og derfor befandt alle reaktorens brændselsstave sig i et opbevaringsbassin. Det betyder, at der er ekstra stor risiko for, at de er blevet beskadiget under katastrofen, hvor dele fra den ødelagte bygning faldt ned i bassinet.

Derfor er det en nødvendig og højt prioriteret, men også meget risikabel, opgave, der venter ejeren af atomkraftværket, Tepco, som i løbet af de næste par uger fjerner de brugte brændselsstave for at stabilisere atomkraftværket.

Arbejdet med at fjerne de 1.533 fire meter lang rør fyldt med uranbrændstof har været planlagt i flere måneder. Stavene skal 22 ad gangen løftes ud af reaktoren med en kran og flyttes ned i beholdere med vand. Det er nødvendigt at holde dem under vand under hele processen, fordi der er en risiko for overophedning, hvis de kommer i kontakt med luft.

Når stavene er flyttet fra opbevaringsbassinet i reaktor 4, skal de tjekkes for skader, hvilket indtil videre ikke har været muligt.

Fra reaktoren skal brændselsstavene flyttes til et nyt bassin med et kølingssystem, som er sikret mod jordskælv og tsunamier, hvor de efter planen kan opbevares i en længere periode.

Der er specielt to kritiske punkter i processen: Om stavene er beskadiget og derfor kan lække, og om de midlertidige beholdere, som stavene skal løftes hen i fra reaktoren, er fuldstændigt tætte, så stavene ikke kommer i kontakt med luft.

Tepco har ikke oplyst, præcis hvornår arbejdet vil finde sted.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
  • så derfor kan vi godt se gennem fingre med: Det er nødvendigt at holde dem under vand under hele processen, fordi der er en risiko for overophedning, hvis de kommer i kontakt med luft.

Brændselsstave holdes under vand for 1) at afskærme omgivelserne mod strålingen (som aftager med tiden), og 2) at køle dem termisk (konvektion af vand i bassinet, som cirkuleres igennem kølere).

Ad 2, så kan man jo regne på mulig tid i given vandmængde før vandet koger (bortset fra det kan koge helt bort, så vil kølingen i kogende vand være væsentligt ringere).

Spørgsmålet om luft-ikke luft er kun relateret til 1) og 2). Der er ingen kemisk reaktion med eg. luftens ilt - udover oxidation ligesom rustfrit stål.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten