Ringe kameraer gør overvågning ineffektiv
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ringe kameraer gør overvågning ineffektiv

Over hele Danmark findes tusindvis af overvågningskameraer. Men ifølge eksperter og branchefok er kvaliteten af kameraerne stærkt svingende – og de kameraer, der teknisk set er gode nok, peger ofte det forkerte sted hen eller er ikke ordentligt vedligeholdt.

Dermed har ingen overblik over, hvor mange af kameraerne i politiets kommende register, der reelt vil kunne identificere gerningsmænd.

Peter Lauritsen, der netop er blevet udnævnt til professor i overvågning ved Aarhus Universitet, undersøgte i 2013 de danske overvågningskameraer som en del af et forskningsprojekt.

»Dengang var det stadig et problem, at den tekniske kvalitet tit var dårlig. Andre gange kan teknikken være god nok, men der er en elefanthue eller markise i vejen. Man kan altid ønske sig et flot portræt af folk, men man får det sjældent,« konstaterer han.

Selv om kvaliteten er ringe, var billeder som dette med til at opspore Omar Abdel Hamid El-Hussein, der sidste år dræbte to under terrorangrebet i København. Illustration: Københavns Politi

Læs også: Københavnske overvågningskameraer kommer i register

Peter Lauritsen understreger dog, at han ikke har undersøgt, hvor meget kameraerne er forbedret siden hans undersøgelse.

Amatør-installationer hindrer gode billeder

Også brancheorganisationen Sikkerhedsbranchen kan genkende problematikken. Men heller ikke her har man et overblik over, hvordan situationen ser ud i dag. Direktør Kasper Skov-Mikkelsen påpeger dog, at kvaliteten løbende forbedres og minimerer problemet med lav opløsning på billederne. Det er imidlertid ikke det eneste, der kan gøre billederne svære at bruge, påpeger han.

»Problemet bliver nu, at ikke alle ved, hvad de har med at gøre, når de installerer dem. Derudover er der ingen krav til, hvordan de skal vedligeholdes. I gamle dage skiftede folk ikke VHS-båndet. I dag pudser man ikke linsen, eller man kommer til at puffe til kameraet uden at rette det op igen. Det er nogle helt simple ting, der gør, at man ikke kan bruge dem til noget,« siger han.

Den samme pointe fremhæver Peter Lauritsen:

Læs også: Efter it-skandale: Data-rod gør politiets oversigter over overvågningskameraer ubrugelige

»Arbejdet er ikke gjort med, at man hænger kameraer op, og så er den hellige grav velforvaret. Selv om billederne tit indgår i sager, er det svært at sige, om de ville være opklaret uden overvågningsbilleder,« siger han.

Han understreger, at kameraerne ofte kan bruges til andre formål end identifikation i de tilfælde, hvor den tekniske kvalitet er for dårlig.

»De kan måske bruge det til at se, om der var vidner til stede eller se, hvem der gjorde hvad i en situation. Man kan ofte godt komme videre uden optimale billeder,« påpeger han.

Konsulentrapport: Kvaliteten bør registreres

En analyse, som Rambøll har foretaget for Rigspolitiet som forberedelse til det foreslåede nationale kameraregister, viser, at netop kvaliteten af kameraernes billeder og kvaliteten af deres opsætning endnu er to ubekendte i arbejdet med registret. Det viser en aktindsigt, som Ingeniøren har fået i store dele af rapporten.

Blandt rapportens konklusioner står der blandt andet, at ‘analysen viser, at der vil være en betydelig opgave med at sikre dækningsgrad og kvalitet.’

Det er der ifølge rapporten flere grunde til. Blandt andet er udskiftningen af kameraerne af betydning.

‘Den teknologiske udvikling betyder, at TVO-udstyr (tv-overvågnings-udstyr, red.) kan anskaffes billigt og hurtigt forældes. Der er derfor en betydelig udskiftning,’ hedder det i rapporten.

Læs også: Politi opklarer mord med flyovervågning af en hel by

Der er dog uvist, hvor ofte kameraerne i praksis udskiftes. Herudover bekræfter rapporten, at overvågningskameraerne i mange tilfælde ikke er professionelt opsat, hvilket kan gå ud over kvaliteten.

‘En del af udstyret er nemt at installere. Det betyder, at det ikke nødvendigvis sker via en organiseret leverandør, men i mange tilfælde af enten kamera-ejeren selv eller den lokale elektriker eller it-leverandør.'

Rapporten foreslår, at man i anden fase af udviklingen af politiets kameraregister inkluderer oplysninger om kameraernes kvalitet. Blandt andet foreslår Rambøll, at man noterer, om kameraet har natsyn, hvilken opløsning kameraet understøtter, og hvor lang tid billederne lagres.

Læs også: Politiet efter terrorangreb: Vi vil have register over overvågningskameraer

I Rambølls forslag til et register skal man allerede i første fase inkludere oplysninger om, hvad der er i kameraets billede, eventuelt med et eksempel-screenshot. Rigspolitiet har ikke oplyst, i hvor høj grad pilotprojektet i Københavns Politi vil leve op til anbefalingerne fra Rambøll.

Politiet har kendt til problemet

Det var ikke muligt at få politiet til at be- eller afkræfte, at kameraernes kvalitet kan være et problem, trods gentagne henvendelser siden den 25. januar. Heller ikke Rambøll-rapporten kaster lys over, om politiet oplever problemer med kamerakvaliteten i det daglige arbejde. Det er dog muligt, at dette fremgår af et afsnit i rapporten, som Rigspolitiet har undtaget aktindsigt.

Medieomtale bekræfter dog, at kvaliteten af billeder tidligere har været et problem for politiet.

Læs også: Årvågne kameraer finder dig i mængden

»Det er meget forskelligt det materiale, vi får ind. Noget fra overvågningskameraer er af virkelig god kvalitet, mens noget er optaget med kameraer, som er måske 10-15 år gamle, har få pixels og er af ikke så god kvalitet. Så vi har hele spektret af kvalitet, når vi får overvågningsbilleder ind,« sagde daværende vicepolitiinspektør og leder af teknisk efterforskning hos Fyns Politi Albert Rasmussen i 2013 til Fyens Stiftstidende.

Albert Rasmussens afløser i Fyens Politi ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt politikredsen stadig kender til problemet.

Så man køber et kamera til 500kr og tror det kan tage billeder der kan bruges til at genkende folk til. Men det kan det sjældent, med mindre lyset er perfekt og folk står musestille. Dem der kalder sig "natte kameraer" har ofte IR dioder til lys der brænder ud efter et år eller 2 og mangler et mekanisk filter til dagslys således at farverne bare ser nogenlunde korrekt ud.

Jeg har desværre endnu ikke set nogle kameraer under 2000kr til indendørs brug som kan levere noget der er værd at bruge(forslag modtages gerne).

  • 2
  • 0

Omar Abdel Hamid El-Hussein blev da opsporet ved at han forsøgte at vende hjem til sin lejlighed? Mener politiet og ing.dk at han blev identificeret vha overvågningskameraer? Fordi det giver bedre mening.

  • 2
  • 0

Omar blev på ingen måde identificeret som gerningmanden der åbnede ild i Krudttønden. Der er ingen beviser som ville holde i en retssag for den påstand. Tværtimod fortæller vidner at der var to-tre gerningsmænd, det var også det første som blev sagt i pressen. Omar blev dræbt af politiet uden at det på nogen måde er bevist om han skød hverken det ene eller det andet sted. Et stort antal kampklædte specialuddannede politifolk med automatvåben, hjælme og skudsikre veste likviderede Omar. Hvorfor kunne de ikke anholde ham? Han var bevæbnet med to pistoler og affyrede tre skud. Var det virkeligt nødvendigt at besvare med 30 skud? og dræbe ham? Eller var det planlagt fra politiets side? og så slippe for ubehagelige vidneudsagn og retssager? Var Danmark udsat for en terrorhandling orkestreret af efterretningsvæsener?

  • 0
  • 10