Ring 5 blev ikke til noget: Staten vil dække området til med solceller

Plus16. december 2022 kl. 10:2114
Ring 5 blev ikke til noget: Staten vil dække området til med solceller
Et område på næsten 1.800 hektar tæt på hovedstadsområdet kan blive overdækket af solceller. Området har tidligere været tiltænkt en motorvej. Illustration: Marina1408 via Bigstock .
Danmarks største solcellepark henover fire sjællandske kommuner er på tegnebrættet i Bolig- og Planstyrelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmarks største solcellepark er i dag 340 hektar og ligger i Sønderjylland. Men står det til staten, kan den rekord snart se sig slået med en fem gange så stor solcellepark i københavnernes baghave.

Bolig- og Planstyrelsen undersøger muligheden for at opføre 1.791 hektar solceller i et område, der spænder henover de fire sjællandske kommuner Greve, Solrød, Roskilde og Køge, skriver TV2 Lorry.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
21. december 2022 kl. 23:37

Hmm... "to procent af den danske landbrugsjord dækkes til med solceller og vindmøller, vurderer Green Power Denmark."

Hvor meget landbrugjord optager en vindmølle? Det forekommer mig, at man frejdigt dyrker jorden helt op til mølle tårnet. Skal vi sige 0,005 ha?

Solceller og vindmøller er vel som æbler og pærer når det kommer til arealforbrug.

13
18. december 2022 kl. 21:53

Danmark er et land hvor næsten enhver kvadratmeter er et "dyrkbart areal"

Nej.

I nordjylland prøver man rent faktisk at bruge den mest karrige jord til solceller. Jord der ikke kan bruges til dyrkning, og heller ikke til industri.

Der er dog masser af eksempler på landmænd der lejer deres jord ud i en 30 årige periode, fordi indtægten er højere end ved at dyrke jorden. Men ærligt talt, kunne man ikke placere en bygning nedenunder?

11
17. december 2022 kl. 11:17

Jeg er en af naboerne som er meget glad for at Ring 5 ikke bliver til noget. I projektet med motrvejen er der ret meget eksproperiration af ejendomme og en masse krydsninger af veje og jeg tænker på om en lang relativ smal solcellepark er optimal. I min optik ville det være bedre med, måske flere, større arealer ikke kun i m2 men bredde længde. Det kan sagtens være med udgangspunkt i transportkoridoren.

Dette er ikke er udtryk for at jeg ikke vil have VE i min baghave, men et spørgmål om vi gør det bedst muligt.

10
17. december 2022 kl. 10:19

Brug ledig plads hvor det ikke generer - Find nogle steder der kan overdækkes! For eksempel har København. 207km supercykelsti. Hvis de bliver overdækket med, lad os sige 5m brede solceller er der ca. 1.000 hektar solceller. OG så er der tørvejr på cykelstierne! Nuvel, lad os antage at kun halvdelen giver mening at overdække, så er der stadig 500 hektar og det er så kun de stier der er en del af supercykelsti netværket.

9
17. december 2022 kl. 00:00

"Og, i voldsom grad anvendes hertil."

Enig Mht at Danmark har for meget monoton landbrugsjord og for lidt natur. Men derfor ville det være bedre hvis landbrugsarealet ville omlægges til vildt natur og særdeles skov i stedet for solceller.

Håber i det mindste at man omlægger grasarealet under solcellerne til mangfoldige blomsterenge så insekterne og andre smådyr kan trives.

7
16. december 2022 kl. 21:53

Solceller er en god ide, og København har nok ikke brug for en ekstra ringvej. Derimod er der brug for en omfartsvej, så den gennemgående trafik kan fjernes fra motorring 3. Vi må bare håbe at fornuften vender tilbage.

6
16. december 2022 kl. 20:54

forbyder inddragelse af dyrkbare arealer til

Et debatindlæg som er mangelfuldt argumenteret. Dit postulat er klart nok. Men du mangler at fremføre de argumenter som skal understøtte dit postulat. Derfor er dit indlæg kun et halvt debatindlæg. Danmark er et land hvor næsten enhver kvadratmeter er et "dyrkbart areal".

5
16. december 2022 kl. 13:50

Der bør indføres en lov der forbyder inddragelse af dyrkbare arealer til solcelleparker. Man kan i stedet placere parkerne på de arealer, der i forvejen tages ud af produktionen, fx lavjordsområder.

3
16. december 2022 kl. 11:59

Hvis naboerne er lidt vakse, indser de hutigt, at en solcellepark er bedre end en motorvej

2
16. december 2022 kl. 10:57

Rigtig god idé. Vi har brug for VE der hvor forbruget er i stedet for kun på Lolland og i Vestjylland.

1
16. december 2022 kl. 10:42

Ud over prisen på, hvad det ville koste at lave et struktur hen over de eksisterende motorveje, som ville kunne bære solceller (og støjværn), er der så noget teknisk for ville forhindere at Ring 3, Hillerrødmotorvejen, Helsingørmotrovejen mf. ville kunne få et "tag" af solceller?