Rigsrevisionen undersøger kampflyindkøb

Forsvarsforligskredsen indgik i juni 2016 politisk aftale om at købe af 27 af Lockheed Martins nye stealth-kampfly F-35 Joint Strike Fighter for at erstatte Flyvevåbenets bedagede F-16. Illustration: Lockheed Martin

Rigsrevisionen tager nu de indledende skridt til en granskning af Danmarks indkøb af nye kampfly. Det oplyser Rigsrevisionen til Ingeniøren. Det omstridte indkøb af 27 nye F-35 for 20 milliarder kroner blev i sommeren vedtaget i Folketinget, og både forsvarspolitikere og militærforskere har advaret om, at finansieringsplanen er urealistisk.

Læs også: Minister erkender, at regeringen alligevel kan mangle penge til kampfly

Nu skal beslutningsgrundlaget for kampflyindkøbet undersøges af statens revisor.

»Jeg kan fortælle, at vi netop er gået i gang med en forundersøgelse om Forsvarsministeriets beslutningsgrundlag for køb af 27 F-35 kampfly,« skriver Rigsrevisionens pressechef, Lisbeth Sørensen, i en email til Ingeniøren.

Konservative: Godt nyt

Forundersøgelsen skal afklare, om der skal gennemføres en egentlig undersøgelse, og samtidig kortlægge undersøgelsens problemstillinger, undersøgelsesområdet og de involverede aktører.

Hos Konservative hilser forsvarsordfører Rasmus Jarlov Rigsrevisionens undersøgelse af kampflyindkøbet velkommen. Han har været en af de mest aktive kritikere af finansieringsmodellen for indkøbet, lige som han har kritiseret beslutningsgrundlagets præmis om, at Danmark kan få flere flyvetimer ud af F-35 end noget andet køberland regner med.

Læs også: Kampflyaftale bygger på langt over de omstridte 250 flyvetimer

»Det er positivt, at beslutningsgrundlaget for kampflyindkøbet nu bliver undersøgt. Jeg har jo forholdt mig kritisk til både den forhenværende regerings finansieringsmodel og til antagelserne om, hvor mange flyvetimer man kan få ud af de nye kampfly. Og den kritik står jeg stadig ved, selv om Konservative nu er kommet med i regeringen. Nu glæder jeg mig til at høre, hvilke dele af indkøbet, Rigsrevisionen vil undersøge,« siger Rasmus jarlov.

Resultat i 2017

Rigsrevisionen leverede tilbage i 2009 en beretning om det planlagte kampflyindkøb og anbefalede dengang, at der skulle gennemføres en analyse af de samfundsøkonomiske konsekvenser af indkøbet, hvilket aldrig blev gjort. Rigsrevisionen oplyste sidste år til Ingeniøren, at man forventede at foretage en ny undersøgelse af beslutningsgrundlaget efter Folketingets beslutning om indkøbet.

Læs også: Staten vil købe kampfly for 30 milliarder uden samfundsøkonomisk analyse

Revisionsmyndighederne i både USA og Norge, som også køber F-35, udarbejder hvert år en statusrapport om de to landes udgifter til indkøbet af det højteknologisk kampfly.

Rigsrevisionen forventer at færdiggøre sin forundersøgelse i løbet af marts 2017. Og lander revisorerne på, at der skal gennemføres en egentlig undersøgelse, bliver den offentliggjort på et statsrevisormøde sidst på året.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

prøv med bestikkelse prøv med hvorfor flyet var valgt fra starten af som i Norge hvad papirer viste senere Boeing bør som i WV sagen få tilkendt milliarder i denne sag i erstatning denne sag kommer alligevel til at ende som en sag der overgår IC-4 sagen med faktor hundrede. selv sagen i skat hvor de ansatte har svindlet borgerne for milliarder vil virke som en dråbe i havet

  • 9
  • 7

I kan roligt regne med at Rigsrevisionen bliver hæmmet i deres undersøgelser. Hvis de kommer med en konklusion, vil den blive mørkelagt. "Af hensyn til den Nationale sikkerhed" Spild af skatteborgernes penge.

  • 9
  • 2

prøv at se hvor mange gange indkøberne har været på rejser med familien ? og hvor meget der er kommet i de forskellige kampagnekasser. måske er alle ærlige , men bare lidt tumbede.?????

  • 2
  • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten