Rigsrevisionen: Minister skjulte gabende hul i solcelle-lov

Partierne bag Folketingets energiforlig fik ikke oplysninger om et gabende hul i finansieringen, inden de i 2012 stemte for en ny solcelle-støtteordning, der skulle reducere støtteniveauet til private solcelleanlæg.

Det skete på trods af, at daværende klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) havde fået oplysninger om hullet af sit embedsværk.

Sådan lyder konklusionen fra Rigsrevisionen, der har brugt det meste af et år på at kulegrave den såkaldte 'solcellesag', skriver Politiken, som hævder at være i besiddelse af rapporten, der offentliggøres onsdag kl. 16.00.

Læs også: Minister rydder op efter solcelleroulette for kommuner

Ifølge Politiken konkluderer Rigsrevisionen, at Rigsrevisionen samlet set 'vurderer, at Klima-, Energi- og Bygningsministeriet ikke i tilstrækkelig grad har haft fokus på de økonomiske konsekvenser af lovgivningen vedrørende støtten til solcelleanlæg. Desuden vurderer Rigsrevisionen, at klima-, energi- og bygningsministeren ikke fyldestgørende har oplyst Folketinget herom'.

Ifølge Berlingske gjorde den hullede lovgivning, at der mangler omkring 1,8 milliarder kroner til at betale støtten til for at købe strømmen af solcelleejerne frem til 2032.

SF's finansordfører, Jonas Dahl, ser med meget stor alvor på rapportens konklusioner og vil nu granske detaljerne for at kunne afgøre, om ministeren bevidst løj eller blot ikke svarede fyldestgørende.

Læs også: Rigsrevisionen skal kulegrave solcelle-støtte

Enhedslistens klimaordfører, Per Clausen, siger til Ritzau, at det selvfølgelig ikke er tilfredsstillende, at ministeren ikke har informeret Folketinget fyldestgørende. Men at han ikke vil foretage sig yderligere:

»Vi har tidligere givet ministeren en 'næse' i en tilsvarende sag, og det bekræfter vel bare, at det var fornuftigt, men jeg synes ikke, det giver anledning til yderligere tiltag,« siger han.

Nye afregningsregler for solceller blev vedtaget 19. december 2012. Allerede ti dage inden havde ministeren fået et notat fra sit embedsværk om, at der var et smuthul i det fremsatte lovforslag, hvilket han ikke lod gå videre. I marts 2013 ændrede politikerne loven igen og lukkede hullet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Solcellesagen er præget af så store tal, et det afholder de fleste journalister fra at beskæftige sig med det. Så store uansvarligheder, at man vægrer sig ved at tro på det.

Jeg har personligt beregnet, at Martin Lidegaard fra sin tiltrædelse 3. november 2011 til han lukkede hullet for private solceller d. 19. november 2012 kostede Danmarks elforbrugere, virksomheder og private (uden solceller) 800.000 kroner i timen. Dag og nat, søn og helligdage. Alt i alt 8 mia. kroner i nutidsværdi i forhold til markedsprisen på strøm og i forhold til, at staten mangler indtægter fra energiafgifter og moms.

Der er en årsag til at forbrugerne skulle trækkes med en forsyningsafgift - den skulle lukke hullet efter Martin Lidegaard.

Her er virkelig tale om, at fejlen er så stor at ingen tror (eller kan tro) på det.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten