Rigspolitiet: Kan man overhovedet lave en digital beredskabsradio i Grønland?
»Findes der løsninger, der er egnet til at fungere som et mobilt kommunikationssystem?«
Sådan spørger Rigspolitiet teknologileverandører i forbindelse med at Rigspolitiet gerne vil indkøbe et nyt digitalt radiokommunikationssystem til Grønlands Politi, som i dag anvender et et analogt FM-radiosystem, hvor der kun er mulighed for lokal kommunikation indenfor den enkelte by eller bygd. Det skriver Beredskabsinfo.
Der findes i dag ikke et kommunikationssystem mellem de forskellige bygder og politiets vagtcentral i Nuuk, ligesom der p.t kun er dækning i de byer og bygder, som har faststationeret politi.
Grønlands Politi har derfor brug for et nyt radiobaseret kommunikationssystem, der understøtter push-to-talk (PTT) kommunikation, og som giver dækning i byer og bygder ned til ca. 200 indbyggere, lyder det fra Rigspolitiet. Det grønlandske indkøb sker i forbindelse med det længe ventede genudbud af det nuværende beredskabskommunikationsnet SINE (SIkkerhedsNEt) i Danmark.
Radionetværket Sine skulle egentlig være sendt i et nyt udbud tilbage i 2017, da den nuværende kontrakt udløber i 2020, men udbuddet er efterfølgende blevet udskudt flere gange. Senest har Rigspolitiet annonceret, at de vil forlænge den aktuelle aftale frem til 2021, hvor man forventer at have afsluttet udbuddet af det kommende beredskabskommunikationsnet.
Den udbudsproces er nu kickstartet med en såkaldt markedsdialog med leverandører om afklarende spørgsmål vedrørende udbuddet af SINE-netværket, og det er i den forbindelse, at Rigspolitiet også har spurgt ind til mulighederne for at opgradere fra et analogt til digitalt radiokommunikationssystem i Grønland.
Læs også: Juridisk tøven bremser hurtigere udrykning til 112-opkald
Mobil dækning i områder uden dækning
Udbuddet af den samlede kommunikationsløsning i Grønland forventes at bestå af adgang til et radionet, en tjeneste med PTT- og gruppekalds-funktionalitet, radiodispatch, terminaler med tilbehør samt drift, support og vedligehold af den samlede løsning.
I første omgang har Rigspolitiet stille en lang række spørgsmål til potentielle leverandører, uden de dog selv er særligt konkrete omkring hvilke krav der skal overholdes. Men der bliver formentlig stillet krav om, at det skal være muligt at tilkøbe en mobil radiokommunikationsløsning, så der er mulighed for, at etablere kommunikation lokalt, når behovet opstår. Det kan sågar være i områder, som i dag er uden dækning.
Selvom det lyder som en specialopgave at designe og udviklet et radiokommunikationssystem til Grønland, så forventer Rigspolitiet at den mobile løsning baseres på afprøvet teknologi og anvender enheder, der kan anses for at være ”hyldevarer”, og som giver mulighed for at tilslutte minimum 20 brugere. Ligesom det eksisterende danske Sine-netværk skal den nye mobile løsning i Grønland anvende krypteret kommunikation i alle led.
I første omgang efterspørger Rigspolitiet derfor leverandørernes input til, hvilke mobile radiokommunikationsløsninger, der kan tilbydes, og hvilke muligheder der er for etablere forbindelse til politiets vagtcentral i Nuuk.
Læs også: Amerikanere trækker sig: Danmark overtager vigtige målestationer til klimaforskning
Skal fungere ved ekstrem kulde
Udover at skulle etablere et radiokommunikation i områder uden dækning, så skal leverandørerne også huske at klimaet er væsentligt anderledes end i Danmark. Derfor skal leverandører også regne med at dokumentere, at terminalerne fungerer ved meget lave temperaturer på ned til minus 20 grader.
At Rigspolitiet er usikre på hvordan en radioløsning i Grønland kan se ud, bliver tydeligt, når Rigspolitiet åbent spørger leverandørerne om radio-løsningen kan være så transportabel, at de kan bæres af en person, eller den skal løftes frem med helikopter.
Læs også: Fremtidens politiradio handler mest om data
Det er også åbent om det nye grønlandske kommunikationssystemet skal være et selvstændigt og dedikeret netværk, som vi kender fra det tetra-baserede Sine-netværk i Danmark, eller i stedet være baseret på de eksisterende LTE-mobilnet i Grønland, som blev opdateret til 4G med dækning i alle byer ned til mellem 100 og 200 indbyggere sidste år.
Det er en diskussion, som også har fyldt i Danmark, hvor man i højere grad ønsker at radiokommunikationssystemer skal kunne håndtere både data og talefunktioner, frem for udelukkende tale, som det er tilfældet med det eksisterende Sine-netværk.
