Rigspolitiet: Kan man overhovedet lave en digital beredskabsradio i Grønland?

23. april 2019 kl. 17:2715
Rigspolitiet: Kan man overhovedet lave en digital beredskabsradio i Grønland?
Illustration: Lasse Gorm Jensen.
Rigspolitiet vil købe nyt radiobaseret kommunikationssystem til Grønland, men er i tvivl om det teknisk er muligt.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Findes der løsninger, der er egnet til at fungere som et mobilt kommunikationssystem?«

Sådan spørger Rigspolitiet teknologileverandører i forbindelse med at Rigspolitiet gerne vil indkøbe et nyt digitalt radiokommunikationssystem til Grønlands Politi, som i dag anvender et et analogt FM-radiosystem, hvor der kun er mulighed for lokal kommunikation indenfor den enkelte by eller bygd. Det skriver Beredskabsinfo.

Der findes i dag ikke et kommunikationssystem mellem de forskellige bygder og politiets vagtcentral i Nuuk, ligesom der p.t kun er dækning i de byer og bygder, som har faststationeret politi.

Grønlands Politi har derfor brug for et nyt radiobaseret kommunikationssystem, der understøtter push-to-talk (PTT) kommunikation, og som giver dækning i byer og bygder ned til ca. 200 indbyggere, lyder det fra Rigspolitiet. Det grønlandske indkøb sker i forbindelse med det længe ventede genudbud af det nuværende beredskabskommunikationsnet SINE (SIkkerhedsNEt) i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Radionetværket Sine skulle egentlig være sendt i et nyt udbud tilbage i 2017, da den nuværende kontrakt udløber i 2020, men udbuddet er efterfølgende blevet udskudt flere gange. Senest har Rigspolitiet annonceret, at de vil forlænge den aktuelle aftale frem til 2021, hvor man forventer at have afsluttet udbuddet af det kommende beredskabskommunikationsnet.

Den udbudsproces er nu kickstartet med en såkaldt markedsdialog med leverandører om afklarende spørgsmål vedrørende udbuddet af SINE-netværket, og det er i den forbindelse, at Rigspolitiet også har spurgt ind til mulighederne for at opgradere fra et analogt til digitalt radiokommunikationssystem i Grønland.

Læs også: Juridisk tøven bremser hurtigere udrykning til 112-opkald

Mobil dækning i områder uden dækning

Udbuddet af den samlede kommunikationsløsning i Grønland forventes at bestå af adgang til et radionet, en tjeneste med PTT- og gruppekalds-funktionalitet, radiodispatch, terminaler med tilbehør samt drift, support og vedligehold af den samlede løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I første omgang har Rigspolitiet stille en lang række spørgsmål til potentielle leverandører, uden de dog selv er særligt konkrete omkring hvilke krav der skal overholdes. Men der bliver formentlig stillet krav om, at det skal være muligt at tilkøbe en mobil radiokommunikationsløsning, så der er mulighed for, at etablere kommunikation lokalt, når behovet opstår. Det kan sågar være i områder, som i dag er uden dækning.

Selvom det lyder som en specialopgave at designe og udviklet et radiokommunikationssystem til Grønland, så forventer Rigspolitiet at den mobile løsning baseres på afprøvet teknologi og anvender enheder, der kan anses for at være ”hyldevarer”, og som giver mulighed for at tilslutte minimum 20 brugere. Ligesom det eksisterende danske Sine-netværk skal den nye mobile løsning i Grønland anvende krypteret kommunikation i alle led.

I første omgang efterspørger Rigspolitiet derfor leverandørernes input til, hvilke mobile radiokommunikationsløsninger, der kan tilbydes, og hvilke muligheder der er for etablere forbindelse til politiets vagtcentral i Nuuk.

Læs også: Amerikanere trækker sig: Danmark overtager vigtige målestationer til klimaforskning

Skal fungere ved ekstrem kulde

Udover at skulle etablere et radiokommunikation i områder uden dækning, så skal leverandørerne også huske at klimaet er væsentligt anderledes end i Danmark. Derfor skal leverandører også regne med at dokumentere, at terminalerne fungerer ved meget lave temperaturer på ned til minus 20 grader.

At Rigspolitiet er usikre på hvordan en radioløsning i Grønland kan se ud, bliver tydeligt, når Rigspolitiet åbent spørger leverandørerne om radio-løsningen kan være så transportabel, at de kan bæres af en person, eller den skal løftes frem med helikopter.

Læs også: Fremtidens politiradio handler mest om data

Det er også åbent om det nye grønlandske kommunikationssystemet skal være et selvstændigt og dedikeret netværk, som vi kender fra det tetra-baserede Sine-netværk i Danmark, eller i stedet være baseret på de eksisterende LTE-mobilnet i Grønland, som blev opdateret til 4G med dækning i alle byer ned til mellem 100 og 200 indbyggere sidste år.

Det er en diskussion, som også har fyldt i Danmark, hvor man i højere grad ønsker at radiokommunikationssystemer skal kunne håndtere både data og talefunktioner, frem for udelukkende tale, som det er tilfældet med det eksisterende Sine-netværk.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
24. april 2019 kl. 18:25

Den digitale standard DMR kan være et bud. Kryptering er supporteret, ligesom data, PTT etc.

13
24. april 2019 kl. 15:32

Du må med “sikker” mene aflytning / aflæsning. Du kan via kommunikationslaget på mobiltelefon naturligvis opnå fuld sikkerhed. Det har intet med mobiltelefonen at gøre, det har KUN noget med krypteringen at gøre.

Det vil kræve udvikling at få PTT til at fungere på mobiltelefoner og på Iridium terminaler så de to terminaltyper kan PTT'e med hinanden. Det vil jo være fuldstændig afgørende, at PTT fungerer mellem alle terminaler, så alle kan kommunikerer i de grupper op med det setup der bugges op omkring PTT. Det er ikke kun kryptering som spiller ind her.

Det er muligt at man kan få det til at virke hen over en IP grænseflade mellem Iridium og mobilt bredbånd, men jeg ville nu mere sætte min lid til, at man brugte Iridium over alt - med de fordele og ulemper (dyrt og fungerer kun under åben himmel) det giver.

12
24. april 2019 kl. 15:01

I de “hvide” områder, langs kysten, er der ingen myndighedspersoner - bortset fra eventuel sø- og fjeldredning. Her er Iridium, som du skriver, selvskreven. I byer og bygder, som netop har mobildækning, er det ikke nødvendigt.

Du må med “sikker” mene aflytning / aflæsning. Du kan via kommunikationslaget på mobiltelefon naturligvis opnå fuld sikkerhed. Det har intet med mobiltelefonen at gøre, det har KUN noget med krypteringen at gøre. Selv sædvanlig internet trafik, med den grønne hængelås, er meget sikker. Måske ikke statshemmeligheder, men tilstrækkelig.

11
24. april 2019 kl. 14:30

Det er MEGET svært at forstå, at man på Grønland i byer og bygder IKKE kan bruge den eksisterende mobiltelefon-infrastruktur, med passende link til Irridium udenfor nærområdet.

Mit gæt vil være, at det formodentlig er en løsning i den retning man går efter. Om man så reelt behøver en lokal mobildækning, frem for at bruge Iridium direkte til terminalerne overalt er et andet sprøgsmål. Politi og redning er meget afhængig af PTT, og det er ikke nemt at lave velfungernede og sikkert over 3G eller 4G mobilnet.

Da man alligevel er nødt til at bruge Iridium (fordi mobildækningen er meget begrænset), vil det formodentlig være det letteste at anvende en "ren" iridium løsning. Mobildækningen i Grønland fremgår af dette kort fra Telepost: https://telepost.gl/sites/default/files/daekningskort_helegroenland_0.pdf

10
24. april 2019 kl. 14:25

Dine "500 km" er helt uden belæg.

“Mine” 500 km er set ud fra et synspunkt at et beredskbssystem (uanset til hvad) vil fejle grusomt ved den første krise hvis man designer det ud fra devisen at kriser ikke sker. Desværre forstår folk ikke at man skal planlægge ud fra det værst tænkelige scenarie og så lige en tak værre - for det er i den situation man virkelig har brug for beredskabet.

9
24. april 2019 kl. 11:57

Nix. Jeg går ud fra at du ved, at SINE - i Danmark - kan benyttes på TO måder: lokalt eller nationalt. Lokalt giver rækkevidde som enhver bil / skibs / håndholdt radio. Nationalt benyttes, som mobiltelefoner, relæmaster.

På Grønland ville mobildækningen svare den nævnte "lokale" dækning - dvs. byer og bygder. Mellem byer og bygder ville en Iridium-kobling med stor sandsynlighed være dækkende. I modsætning til brug af SINE i Danmark, hvor mastedækningen er et reelt behov, så vil behovet i Grønland uden for byer og bygder være sjældent (5% ?) OG koncentreret omkring sø- og fjeldredning.

Dine "500 km" er helt uden belæg.

7
24. april 2019 kl. 11:08

Jeg er sikkert ikke klogere end Rigspolitiet, og dog, men jeg forstår det ikke !!

Du tror ikke at det måske har noget at gøre med at Politiet også behøver dækning 500 km fra nærmeste bygd og den afstand er efter Grønlandske forhold noget som svarer til Rådhuspladsen til Hillerød? Militæret har udstyr til det men det er ikke det man vil bruge til Politiopgaver.

6
24. april 2019 kl. 10:47

Jeg forstår det simpelthen ikke !

Jeg forstår behovet for den funktionalitet som beskrives, og som er kendt fra SINE. Jeg forstår ikke hvorfor det på Grønland skal opbygges et parallelt, selvstændigt, radionet til formålet.

Er der i virkeligheden tale om en hovedløs kravspecifikation, som ikke er underkastet nogen form for kreativitet og tanke på “genbrug” ?

For eksempel er artiklens bemærkning om “FM” irrelevant. Selvfølgelig kan AM, FM eller xxx i transmissionslaget fungerer, men med forskellige begrænsninger. Naturligvis er en mere moderne transmissionsteknologi, som bedst kendes fra mobiltelefoner, bedre.

For eksempel kan man naturligvis lave terminaler (som de kalder det) til enhver klimasituation - vandtæt eller støvtæt, fra - 40 grC til +50 grC. Måske ikke hyldevarer. Og måske behøver alle “terminaler” ikke være mere kostbare, ekstreme, udgaver; de fleste ligger i en parka-lomme.

Det er MEGET svært at forstå, at man på Grønland i byer og bygder IKKE kan bruge den eksisterende mobiltelefon-infrastruktur, med passende link til Irridium udenfor nærområdet. Hertil laves terminaler (hvis de ikke findes) med ønsket funktionalitet.

Og hvad er det lige for funktionalitet som alverdens militær ikke allerede anvender ? Og som privatperson, som bruger mobiltelefon, tablets, internet osv. med alle de kendte funktionaliteter (laver ikke en liste), hvad mangler der i forhold til e.g. SINE ? (Jo, robuste terminaler, og helt sikker krypteret kommmunikation - men ellers ?

Jeg er sikkert ikke klogere end Rigspolitiet, og dog, men jeg forstår det ikke !!!

5
23. april 2019 kl. 21:33

Politiet kan overveje at gøre som mange andre på de kanter, og benytte en standard løsning fra f.eks. Iridium. Det system har 24/7 global dækning, og der findes mindst en terminal med PTT funktionalitet. Se: https://danimex.com/Files/Images/Products/Satellite/Iridium/IRDM_28168_IridiumPTT_Brochure_MR.pdf

Ud over PTT byder den på SMS integration, indbygget GPS (som sikkert også er rart at have ved hånden), SOS nødkald gennem Iridium, og så er den selvfølgelig fuldt integreret med telefonsystemet i resten af verden. Vægt 268 gram.

Eneste krav der ikke er opfyldt er, at den "kun" er operationel ned til -10 grader. Mit gæt er, at man formodentlig fortsat kan bruge den ned til -20, men det er nok uden garanti, og det kræver sikkert en oplader og nogle ekstra batterier i (inder)lommen, når det er så koldt.

4
23. april 2019 kl. 21:30

For at få en fornuftig rækkevidde i et område som Grønland, er man nok nødt til at gå ned i HF-båndet. Spørgsmålet er, om der er frie frekvenser. Yderligere bliver udstyret noget større end en normal mobilradio. Spændende udbud, det bliver interessant at se de foreslåede løsninger.

3
23. april 2019 kl. 20:14

Det er nok ikke billigt, men er det ikke sådanne situationer at "loon" er bygget til. Det er et Alphabet/google firma, men jeg har set der flyver nogle test balloner rundt i AU i øjeblikket.https://www.flightradar24.com/blog/keep-your-eye-on-the-hbal-tracking-project-loon-balloons/Jeg ved det kun er test - men de kunne vel udstyres med andet en LTE og funger. Ring til Alphabet og hør om de vil teste.... hvis bare jeg kunne google et telefon nummer.

2
23. april 2019 kl. 19:42

Satellit signalet er meget svingende på vestkysten. Der er en del bygder, hvor store fjælde skygger for signalet, jo længer nord på jo støre problemer. Den gang det var NMT dækning på vestkysten, var rækkevidden rimelig god.

1
23. april 2019 kl. 18:02

...til at håndtere data. Digitale net på høje frekvenser har små celler 600 m til max 10 km det er i virkeligheden frekvensen som giver begrænsningen - lav det på det gamle NMT450 net (altså på 450 MHz båndet) og så har man 30 km til 90 km celle men så går det selvf. ud over hvor meget data man kan overføre i mbps. Alternativt kan løsningen være satellitbaseret... og så må køretøjerne være baser for de håndholdte enheder - men så er der latency pga. afstand til satellit. Hvorvidt det skal være selvstændigt system så er spørgsmålet mere “hvor pålideligt er LTE nettet i Grønland?”