Rigspolitiet giver op: Video og data i beredskabsradioen bliver først klar om otte år

Plus19. januar 2022 kl. 11:5217
Rigspolitiet giver op: Video og data i beredskabsradioen bliver først klar om otte år
Illustration: Lasse Gorm Jensen.
Der bliver ikke stillet krav om hurtige dataforbindelser med indkøbet af en ny beredskabsradio. Derfor må politi, beredskab og ambulancer se langt efter muligheden for at sende billeder, video og andet data.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den digitale revolution er aflyst. I hvert for de mange tusinde politibetjente, ambulancereddere og brandfolk, som længe har ventet på indkøbet af en ny dansk beredskabsradio.

Kontrakten på det eksisterende SINE-net udløb egentlig i 2020, men en forsinket udbud har forsinket processen med flere år.

Nu opgiver Rigspolitiet så helt at indkøbe et nyt og fremtidssikret beredskabsradio, hvor der er mulighed for at sende video og billeder i realtid på et missionskritisk kommunikationsnetværk.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
21. januar 2022 kl. 14:26

Hvorfor er det irrelevant?

Fordi krav til kryptering og krav til 'direct mode' er to separate krav, der begge ønskes opfyldt: Kryptering er beskrevet i "Udbudsbekendtgørelse" punkt II.1.5, 2 f), hvor direct mode er beskrevet i "Udbudsbekendtgørelse" punkt II.1.5, 2 i).

16
21. januar 2022 kl. 08:03

På sigt så skal vel beredskabskommunikation over på 5G, men det bliver ikke nødvendigvis i form af et separat dedikeret net.

Enig. Det vil ske på eksisterende infrastruktur. Og jeg tror ikke at vi får helt de samme udfordring i DK som i UK - se blot CFCS udmelding fra i tirsdags, om den nye brancheaftale. Selv om den primært er indgået som erstatning for den der gælder for 2G og 3G, så skaber den et fremadrettet fundament for at kunne bruge danske mobilnet i netop beredskabskommunikation.

Jeg tror det er en fejlslutning at konkludere at blot fordi den udbudte SINE kontrakt har en varighed på 8 år, så udskyder man muligheden for at understøtte video og data i 8 år.

Enig. Udviklingen går hurtigt, og en kontraktforlængelse sikrer blot, at man har et fungerende net mens man planlægger og implementere et nyt. Med udviklingen af hybrid terminaler kommer det til at ske betydeligt før de 8 år.

15
21. januar 2022 kl. 07:51

Hvad med software - findes standard software der understøtter politiets behov?

Det er er godt spørgsmål. LTE delen af terminalen har to egenskaber: At skabe mobilt brebånd til TETRA (som supplement til TETRA-radio forbindelse), og at stille en smart phone (Android) grænseflade til rådighed. På den kan der så installeres standard apps, eller der kan udvikles special-apps hvis det er nødvendigt.

Det ville måske ikke være nogen dum idé hvis man i specifikationerne til nye SINE anvendelser, kigger på hvilke standard apps man kan finde. Det nedbringer omkostningerne, og giver også en vis sikkerhed for, at applikationerne vedligeholdes og opdaterse.

Producenten af disse terminaler har desuden tilpasset software som kobler eksisterende TETRA tjenester med nye og kraftigere multimedia services. I Airbus tilfældet kalder man den software for "Tactilon Agnet Unified Client". Om den præcis opfylder fremtidige krav til en ny løsning ved jeg ikke, men typisk kan man jo få producenten til at tilrette med ny funktionalitet, hvis det viser sig nødvendigt.

14
21. januar 2022 kl. 07:48

På sigt så skal vel beredskabskommunikation over på 5G, men det bliver ikke nødvendigvis i form af et separat dedikeret net. I UK besluttet man ca 2016 at skifte fra TETRA til LTE/4G beredskabskommunikation med en overgangsdato i 2019. Dette er nu udskudt til 2026, så det er åbenbart ikke så nemt i praksis som i powerpoint. Det er ingen grund til ikke at genbruge mest mulig infrastruktur fra een eller flere mobiloperatører, men det kræver at det opgraderes til at understøtte den nødvendige robusthed i forhold til strømforsyning og redundant transmission etc. Måske kunne man forestille sig en model hvor beredskabsmyndighederne kontrollerede sit eget dedikerede core netværk og samárbejdet med een eller flere mobiloperatører om en shared RAN / access løsning (på tilsvarende vis som telia og telenor har hvert sit core netværkl og deles om RAN nettet via TTN). Jeg tror det er en fejlslutning at konkludere at bliot fordi den udbudte SINE kontrakt har en varighed på 8 år, så udskyder man muligheden for at understøtte video og data i 8 år.

11
20. januar 2022 kl. 14:52

Kombinerede TETRA og LTE terminaler findes allerede, og bruges rund omkring i verden. Airbus bygger bl.a. disse hybrid roaming terminaler: https://www.securelandcommunications.com/hybrid-roaming

Hvis LTE datahastigheden ikke er tilstrækkelig, findes der også hybrid terminaler som støtter TETRA og 5G i både NSA og SA mode.

Sådanne hybridterminaler kan bruges i den nuværende SINE løsning - det er blot et spørgsmål om at indkøbe.

9
20. januar 2022 kl. 10:50

Netop - En tetra telefon + en almn. smartphone.

Nej, én telefon, der kan begge dele og helt "sømløst", så man ikke skal fumle rundt med to telefoner og to forskellige brugergrænseflader.

Måske kan man designe et system, der er hurtigt nok til videodata, men så allokere flere og flere symboler til hver bit ved faldende S/N. Så har man ikke to systemer, men ét, der automatisk tilpasser hastigheden til de aktuelle forhold, så en stabil kommunikation altid kan garanteres. Ved meget dårlig S/N vil de mange symboler pr. bit generere en form for robust spread-spectrum kommunikation, hvor flere enkelte tale- og lavhastighedskanaler vil kunne skelnes fra hinanden ved Code Division Multiplexing https://en.wikipedia.org/wiki/Code-division_multiple_access , uden at det går ud over S/N.

8
20. januar 2022 kl. 05:11

Bla. fordi sådan en "almindelig ordinær smartphone med TDC abonnoment og internet" ikke understøtter den krævede "Direkte tilstand (kommunikation direkte mellem terminaler uden brug af netværket)", som det er beskrevet i "Udbudsbekendtgørelse" punkt II.1.5, 2 i) . Se <a href="https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:3..">https://ted.europa.eu/udl…;. .

Kan du ikke bruge Tetra telefonen, hvor det er påkrævet?

Hvis der anvendes en god kryptering, er det sikkerhedsmæssigt ligegyldigt. Det kan i krisesituationer være nødvendigt med direkte kommunikation, blandt andet hvis mobilmasterne og infrastrukturen er sat ud af drift, og i disse situationer vil mobiltelefonen kun kunne bruges som en optager der opbevarer data sikkert.

Så vidt jeg kan se, er det ideelle en kombination, og at ikke sætte så strenge krav, til det som Tetra systemet ikke kan - men dog sætte store krav til kryptering, således det ikke giver problem med sikkerheden. Det er muligt med 100% sikker kryptering (f.eks. en meget god AES kryptering). Kun symetrisk kryptering, kan gøres sikker. Asymetrisk kryptering kan brydes.

7
20. januar 2022 kl. 04:58

Tetra er skabt til at give meget pålidelig kommunikation under vanskelige forhold, hvor en mobiltelefon i stedet er skabt til at levere høj datahastighed. Det ideelle er nok en kombination, så højhastighedsdata kan overføres, hvis der er dækning.

Netop - En tetra telefon + en almn. smartphone. Tetra telefonen kan bruges, og har dækning, hvor smartphonen ikke har. Derved reduceres også belastningen på Tetra netværket. Smart phonen, kan f.eks. bruges til at tage billeder og video, og er ikke dækning, kan de uploades til politiets server, så snart der er dækning.

Det vigtige er, at finde noget effektiv krypteringssoftware, som smartphonen kan anvende, så den er sikker nok til politiets normale arbejde. Så kan den bruges til alt det, som Tetra telefonen ikke kan. Politiet kan også få natkamera til smartphonen, og se de kriminelle i mørke.

6
20. januar 2022 kl. 01:24

Det kunne måske være en idé i stedet som supplement at indkøbe et læs bautasten, hugge beskeder og simple tegninger ind i dem, og sende dem afsted på æselryg. På den måde kommer både text og grafik sikkert frem, hvis Dyrenes Beskyttelse da ikke lige nedlægger forbud.

5
19. januar 2022 kl. 23:32

Hvorfor ikke bruge en almindelig ordinær smartphone med TDC abonnoment og internet, og kun anvende den med krypteret datatransmission

Bla. fordi sådan en "almindelig ordinær smartphone med TDC abonnoment og internet" ikke understøtter den krævede "Direkte tilstand (kommunikation direkte mellem terminaler uden brug af netværket)", som det er beskrevet i "Udbudsbekendtgørelse" punkt II.1.5, 2 i) . Se https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:30912-2022:TEXT:DA:HTML .

4
19. januar 2022 kl. 18:02

Hvorfor ikke bruge en almindelig ordinær smartphone med TDC abonnoment og internet, og kun anvende den med krypteret datatransmission

Fordi du ikke kan bryde naturlovene. Energi = spænding x strøm x tid, så jo hurtigere, du kører, jo mindre energi bliver det i hvert symbol for samme effekt og dermed bliver signal/støj forholdet (S/N) dårligere, og det har enorm betydning for pålideligheden. Hvis du reducerer S/N en faktor X, opløfter du fejlhyppigheden i potensen 1/X, så hvis f.eks. fejlhyppigheden er 10^-7, hvilket normalt er acceptabelt også uden fejlkorrektion, vil blot en halvering af S/N svarende til en fordobling af hastigheden give en fejlhyppighed på omkring (10^-7)^0,5 = 3,16 x 10^-4, hvilket ofte er uacceptabelt. Så kan du selv regne efter, hvad der sker, hvis du i stedet for 7,2 kbit/s (per timeslot) vil have videodata, men har samme sendeeffekt til rådighed.

Desuden bruger Tetra en lavere frekvens omkring 390 MHz og har også af den grund bedre dækning, og en Tetra telefon kan fungere som walkie-talkie uden en basisstation, hvilket er meget vigtigt i f.eks. (sammenstyrtede) bygninger. Det kan en mobiltelefon ikke.

Tetra er skabt til at give meget pålidelig kommunikation under vanskelige forhold, hvor en mobiltelefon i stedet er skabt til at levere høj datahastighed. Det ideelle er nok en kombination, så højhastighedsdata kan overføres, hvis der er dækning.

3
19. januar 2022 kl. 17:36

...otte år... milliarder... før det er blevet forsinket og fordyret...

Nogle gange kunne jeg godt tænkte mig at invitere politikere og embedsmænd med ud og se hvad vi har kunnet få ud af et par millioner i startups.

I svage øjeblikke mistænker jeg dem for ikke at kunne kende forskel på et kontonummer og et beløb.

2
19. januar 2022 kl. 16:54

Er nødvendigt, at politiet anvender Tetra netværket. Naturligvis er nogle få fordele, som nødstrøm - men det har de også hos TDC. Hvorfor ikke bruge en almindelig ordinær smartphone med TDC abonnoment og internet, og kun anvende den med krypteret datatransmission - det må være muligt, at finde noget krypteringssoftware, så overførsel af billeder, videoer, og kommunikation kan ske krypteret. Så kan de gemme beredskabsradioen væk.

1
19. januar 2022 kl. 15:14

Pas nu på - hvem er det der ikke kan sende billeder med mere? Var der ikke noget med, at det ikke var det bedste tilbud der i sin til blev valgt, eller husker jeg forkert?