Rigshospitalet afviser Sundhedsstyrelsen: Vel er danske mænds sædkvalitet lav

13. april 2011 kl. 09:168
Rigshospitalet afviser Sundhedsstyrelsen: Vel er danske mænds sædkvalitet lav
Illustration: Wikimedia.
42 procent af de unge danske mænd har nedsat sædkvalitet, og hver syvende vil have meget svært ved at gøre en kvinde gravid. Derfor tager Sundhedsstyrelsen fejl, når den afviser problemer med sædkvaliteten, mener Rigshospitalet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis en mand ønsker at gøre en kvinde gravid, er antallet af sædceller at betragte som lodsedler. Jo flere af dem, han kan producere, jo større er chancen for gevinst.

Sammenligningen kommer fra Niels Jørgensen, overlæge på Rigshospitalets afdeling for vækst og reproduktion og manden bag indsamlingen af 15 års data om danske mænds sædkvalitet.

De viser, at sædkvaliteten ikke er dalet. Det skriver Sundhedsstyrelsen, som har offentliggjort målingerne. Styrelsen konkluderer, at danske mænd ikke har noget problem med sædkvaliteten. Risikoen for, at de er blevet »stigmatiserede« af debatten om lav sædkvalitet, er større, mener styrelsen.

Den konklusion er Niels Jørgensen og kolleger på Rigshospitalet uenige i. For de unge danske mænd har langt fra optimale chancer i lotteriet om at gøre kæresten eller konen gravid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kræver minimum 40 millioner sædceller per milliliter sæd. 42 procent af de unge danskere må nøjes med færre.

»De har ikke en optimal sædkvalitet,« fastslår Niels Jørgensen.

Værre i Danmark end i andre lande

Værre ser det ud for de 15 procent af de unge danske mænd, som har under 15 millioner sædceller per milliliter sæd. Det er den vejledende grænseværdi, som verdenssundhedsorganisationen WHO har sat.

»Under det er chancen for, at det lykkes at gøre partneren gravid, ret lille, så for dem må man som læge overveje, om man skal gøre noget for at hjælpe dem,« fortæller Niels Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De danske mænd har færre lodder på hånden end jævnaldrende i andre lande.

»Der, hvor vi har sammenlignelige undersøgelser, ligger danske mænd sig på en bundplads sammen med de norske og de tyske,« siger Niels Jørgensen.

Han giver et eksempel: Danske mænd har gennemsnitligt 45 millioner sædceller per milliliter sæd. I Spanien er de jævnaldrende oppe på 72 millioner.

Først sikre tal efter 20 år

Ifølge Niels Jørgensen har Sundhedsstyrelsen ikke drøftet sine konklusioner om den sunde, danske sæd med forskerne på Rigshospitalet, inden de blev offentliggjort.

Selv har forskerne ikke publiceret deres data i et videnskabeligt tidsskrift endnu. De vil være helt sikre på, at de har tilstrækkeligt data til at konkludere på trenden, og det er ifølge Niels Jørgensen først tilfældet efter 20 år.

Niels Jørgensen konstaterer, at Sundhedsstyrelsen begår to fejl i sammenligningen med WHO's grænseværdier. For det første har WHO sat grænsen for lav sædkvalitet ned til de 15 millioner sædceller per milliliter. Der står 20 millioner i Sundhedsstyrelsens notat.

For det andet argumenterer styrelsen for at benytte en værdi på kun ni millioner. Men det tal er udledt af undersøgelser af en hel befolkningsgruppe. I den indgår mænd med lav sædkvalitet.

Grænsen på de 15 millioner er fastsat ud fra studier af sædkvaliteten hos mænd, som inden for det seneste års tid har gjort deres partner gravid. Dermed er mænd med lav sædkvalitet renset ud.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
14. april 2011 kl. 09:12

I min omgangskreds af folk med længerevarende uddannelser er dårlig fertilitet ikke en sjældenhed.

Det skyldes dels at kvinderne er godt over 30, dels dårlig sædkvalitet.

I Bjarke og Søren Rosendals tid var der ikke noget der hed dårlig sædkvalitet. Mange kvinder gik hjemme, og mælkemænd og støvsugersælgere med flere aflagde hjemmebesøg. Hvis bare de lignede ægtemanden overfladisk anede han ikke uråd.

7
14. april 2011 kl. 08:26

[quote]Står danske mænd virkeligt generelt i kø for få deres sædprøver testet ;-)

  • næh, man kunne da godt ha' sine tvivl!? Måske stammer mange af prøverne fra mænd i parforhold, der har problemer med at få børn (eller som er [b]donorer[/b]??).[/quote] Prøverne stammer primært (udelukkende?) fra værnepligtige, så udgangspunktet kan nok siges at være et ganske repræsentativt udsnit af den yngre mandlige del af befolkningen.

I øvrigt virker sundhedsstyrelsens argument om at danske mænd skulle føle sig stigmatiserede af debatten noget malplaceret. Skal forskningresultater nu til at tilpasses så der ikke er nogen, der føler sig stødt af dem?

6
13. april 2011 kl. 16:11

Står danske mænd virkeligt generelt i kø for få deres sædprøver testet ;-)

  • næh, man kunne da godt ha' sine tvivl!? Måske stammer mange af prøverne fra mænd i parforhold, der har problemer med at få børn (eller som er [b]donorer[/b]??).
5
13. april 2011 kl. 15:43

Mine øre er meget meget røde. 139 kvinder ud af hver 1.000 bliver normalt IKKE Mødre herhjemme. Undskyld

Ug med kryds og slange til JBS udmeldelsen Bjarke Mønnike

4
13. april 2011 kl. 15:40

Sludder.......Det er JBS der har skylden.... :o)

3
13. april 2011 kl. 14:27

Emnet interesserer mig bestemt. A. Står danske mænd virkeligt generelt i kø for få deres sædprøver testet ;-). Jeg har mine tvivl.

B. Antallet af mænd som i de sidste 100 år ikke opnåede blive fædre her i Danmark; når 139 kvinder af hver 1.000 normalt bliver mødre.

C. Noget mere kompliceret, idag er det vel også mindre risiko for kvinder lade sig overtale til Sex, i gamle dage var risikøerne større for ulykker af forskellig art, inklusive for sent indgreb med kejsersnit, dengang var mændene mere mænd end i vor moderne tid..

1
13. april 2011 kl. 12:10

Sundhedsstyrelsen udmelding er efter min mening endnu et eksempel på den manglende lyst til at informere ordentligt. I ministerierne elsker man positive historier og vinkler derfor fakta så alt negativt udelades. Journalisterne gør stort set det omvendte. Sund information, som ovenstående artikel er udtryk for, ser man derimod sjældent.