Rigmandsfamilie vil gøre svensk medicinforskning verdenskendt

Sverige bliver overhalet af fremadstormende forskningsmiljøer i Asien, så tiden er inde til en stor satsning inden for medicinsk forskning.

Sådan lyder budskabet fra den svenske rigmandsfamilie Wallenberg, der nu igen sætter penge bag sine ord i form af et bidrag til et nyt forskningscenter i molekylærmedicin i Lund.

Det nye center - Wallenberg Center of Molecular Medicine - skal etableres med 535 millioner svenske kroner over de kommende ti år og får foruden støtte fra Wallenberg-familien også penge fra Lunds Universitet og Region Skåne.

Centret er en del af Wallenberg-familiens samlede indsprøjtning på 1,7 milliarder svenske kroner i området for medicinsk forskning, der især skal have fokus på såkaldt regenerativ medicin. Det drejer sig især om at udvikle behandlinger med stamceller, brug af gensekventering i sygdomsbehandling og opbygning af biobanker og registre.

Frygten for Pfizer lurer i Sverige

»Svensk forskning inden for life science har en fremgangsrig historie. Dog er vores konkurrenceevne blevet svagere internationalt, og den svenske life science-industri taber terræn globalt,« lød det i en udmelding fra Wallenberg-familien i sommer som argument for at kaste sig ud i milliardsatsningen.

På det tidspunkt var politikere og forskere stærkt bekymrede for den amerikanske medicingigant Pfizers bud på den det britisk-svenske medicinalfirma Astrazeneca, fordi det er et af Sveriges største eksportforetagener, der giver job til 5.900 svenskere.

Med den nye satsning håber Lunds Universitet at tiltrække masser af unge talentfulde forskere. Kommer de inden for murene på det nye center i Lund, så vil deres fokus især være nerve- og muskelsygdomme, luftvejssygdomme, sygdomme i blodsystemet, hjerte-kar-sygdomme, samt endokrime sygdomme som diabetes, struma og knogleskørhed.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

AstraZeneca har haft hovedkvarter i England siden fusionen. GE har købt ÄKTA og BiaCore. Er der noget svensk bioindustri som hører til i Sverige?

Den slags er jo altid lidt flydende i dag. Er IKEA svensk, når firmaet er reg. i Holland, har hovedkvarter i Belgien og putter pengene i en fond i Lichtenstein? Alligevel er de jo pave stolte af det, og det bliver brandet som meget svensk. Så hvis det meste af en virksomhed ligger i et bestemt land, så kan det vel godt betegnes som værende "svensk". Siemens vindpower er vel også mere dansk end tysk?

  • 1
  • 0

Ja, men artiklen taler jo om hvordan svensken er bekymret for Pfizer. Hvilket jeg synes er fornuftigt - jeg tror ikke det var taget længe før Pfizer havde lukket al forskning i Sverige. Jeg mente bare at så vidt jeg kan se så er alle de svenske bioindustri stillinger usikre i forhold til de danske. Novo Nordisk, Novozymes, Lundbeck, Bavarian Nordic (stadig), etc får ikke en ordre fra USA om at nedlægge alt dansk forskning så man kan sige til aktionærerne at man har beskåret udgifter uden at miste omsætning.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten