Rige landes klimamål opfylder ikke Parisaftalen

5. maj 2021 kl. 12:038
Rige landes klimamål opfylder ikke Parisaftalen
Illustration: Bigstock/Niccolo Bertoldi.
De nye klimamål vil føre til en global opvarmning på 2,4 grader i dette århundrede. Det er en forbedring fra tidligere prognoser, men langt fra Parisaftalens mål.
Artiklen er ældre end 30 dage

I de seneste uger har verdens rigeste nationer annonceret deres klimamål, som på sigt skal opfylde målene fra Parisaftalen.

Men følges de nye klimamål, vil den globale opvarmning runde en temperaturstigning på 2,4 grader inden slutningen af dette århundrede.

Det viser en ny analyse fra Climate Action Tracker, der påpeger, at temperaturstigningen ligger 0,2 grader under tidligere prognoser, men at den altså også overstiger den globale ambition om at begrænse den globale opvarmning til mellem 1,5 og 2 grader.

Det skriver The Guardian.

Kræver større indsats

Ifølge analytikere betyder det ikke, at håbet et helt ude for at nå målet, men det vil kræve en endnu større indsats fra særligt de lande, der udleder de største mængder af drivhusgasser, heriblandt USA og Kina.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Kina skal lukke 600 kulkraftværker i en fart for at nå klimamål

Men landenes mål om at nedbringe udledningen af kulstof til netto-nul stemmer ikke overens med de klimapolitikker, landet har indført eller forventer at indføre, viser analysen. Tværtimod vil den globale opvarmning nå en temperaturstigning på 2,9 grader, hvis de nuværende politikker efterleves.

»Det er klart, at Paris-aftalen driver en forandring, der sporer regeringerne ind på at vedtage ambitiøse mål, men der er stadig en lang vej at gå, især taget i betragtning af, at de fleste regeringer endnu ikke har udviklet en politik, der skal opfylde deres løfter. Regeringerne må øjeblikket gøre en større indsats,« siger Bill Hare, der er administrerende direktør for Climate Analytics.

Ifølge FN’s klimapanel skal verdens udledninger halveres over de næste ti år, hvis den globale opvarmning skal begrænses til en stigning på 1,5 grader.

Skal betragtes som en nødsituation

Blandt andre USA har fremlagt en målsætning om at halvere udledningen af drivhusgasser inden 2030 sammenlignet med, hvor meget de forenede stater udledte i 2005. Kina, der står for den største andel af verdens udledning, har desuden afgivet et løfte om at udfase brugen af kulkraftværker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forud for klimatopmødet COP26, der afholdes i Glasgow i november i år, forventes det, at landene vil fremlægge nye planer for at nedbringe udledningen af CO2 frem mod 2030.

Læs også: Rapport: Jorden skal opleve årlig corona-pandemi for at opfylde Paris-aftale

Skal målene nås i tide, kræver det, at landene betragter klimaforandringerne som en krisesituation på lige fod med COVID-19, lyder det fra Niklas Höhne, der forsker ved NewClimate Institute og er en del af Climate Action Tracker.

»Der kan kun ske en halvering af den globale udledning over de næste 10 år, hvis alle regeringer skifter til nødtilstand og fremlægger og gennemfører mere kortsigtede handlinger,« siger han.

I denne uge mødes en række EU-lande til et klimamøde, der afholdes af den tyske regering, hvor landene skal drøfte mulig finansiering af klimatiltag i udviklingslandene.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
7. maj 2021 kl. 06:09
7
5. maj 2021 kl. 19:58

..Skriver the Guardian...., som støtter det her klimaaktivistiske foretagende, som er det stik modsatte af faktabaseret, kritisk journalistik, - nærmest en propagandorganisation for tidens nye samfundsreligion - så er der bekendt kulør. https://coveringclimatenow.org/partners/

6
5. maj 2021 kl. 19:39

Parisaftalen er et politisk kludetæppe, men man kan vel godt spørge om de fattige lande opfylder nogen parisaftale forstået som at mindske deres CO2 udledning. ??

5
5. maj 2021 kl. 18:10

Hist og her i medierne irriteres nogle gnavpotter over det udbredte "vi", som mange skribenter bruger i alverdens sammenhænge. Bruges også flittigt i debattrådene. Jeg har selv tænkt, at "vi'et" kan kollektivisere og dermed fjerne ansvaret fra den enkelte for tingenes tilstand (og dermed en undskyldning for at fastholde adfærden). Men der er da undtagelser for bruget.

Fx når vanvidsbilisters adfærd beskrives, ser man ikke "...når vi kører 210 km/h i den forkerte retning på motorvejen med hovedet skævt af stoffer og sprut...". Derimod har man i DK jo netop indført og praktiserer øjeblikkelig konfiskation af køretøjet, uanset om det er viderelånt på 2. eller 3. hånd. Hvem ved, måske kunne dropning af ordet "vi", når man beskriver overforbrug og miljøødelæggelser, give lidt mere handlekraft hos beslutningstagerne?

4
5. maj 2021 kl. 16:41

Men vi har vel efterhånden skudt os selv i fødderne til benløshed?

præcis!:

China is laughing all the way to the bank. Their stated ambition is to rule the world, economically speaking, by 2050 (2049 actually, 100 years after their communist revolution), and getting the Western world to hobble themselves by shutting down all their industries in the name of 'saving the planet' appears to be a large part of their plan. The Chinese leadership, of course, does not believe in the fashionable delusion of anthropogenic climate change and has no intention of doing anything about it, regardless of any meaningless agreements such as Paris..

https://climatediscussionnexus.com/2021/05/05/they-dont-miss-a-thing/

3
5. maj 2021 kl. 14:56

Naturligvis når vi ikke målet, vi kommer til at skyde langt, langt over. Vi er på vej til at sætte en ny rekord, som vi IKKE har glæde af at vinde.

Særligt er det Indien og Kina, hvor næsten halvdelen af verdens befolkning lever, det hele afhænger af. Vi producerer vare i Danmark der er mest klimavenlige men importerer i stor stil varer med laveste klimascore. "Leakage" er største problem, så det er en dårlig forretning at lukke virksomheder og hele erhverv eller skævvride konkurrence i et åbent marked for varer.

Men vi har vel efterhånden skudt os selv i fødderne til benløshed?

2
5. maj 2021 kl. 14:05

entlig burde hele klima diskussion handle om det tåbelig i at ødelægge sin egen rede hvilket mennesket på godt ondt er det eneste dyr,der gør. At ødelægge den luft vi alle lever af er jo ikke særligt smart. at det uheldigvis ikke blot dræber os selv og siden hen hele økobalancen .. er en grim streg i regning. Da man i 50og60 så de første tegn på denne ødelæggelse. valgt man udfra den typisk menneskelige kynisme model, tabstalene ved luft forurening kan vi leve med. NU hvor alle riskiere at havne på bunden af havet er sangen en anden. Men med den gode vilje og indsats går det nok. så mon ikke vi med flid kan klare den igen. vi kan nok godt undvære flere ture til månen eller mars. så efter bedre sent end aldrig modellen. i 1700 tallet var vi ved at udød pågrund af et berømt vulkanudbrud. foruden luften tager vi jord og vand med i samme omgang. rossou sagde jo meget rigtigt at mennesket forsætte sålænge det kan. iøvrigt må man undre sig over mediernes valg af billeder, skorstene med hvid røg som jo er i virkeligheden blot er damp,et billede af biludstødning vil være mere korrekt.

1
5. maj 2021 kl. 13:41

Da ingen af regeringerne har til hensigt at opfylde målene.

Alle tiltag, går på at maksimerer deres egen industri og landbrugs økonomi, som det stort set altid har være regeringers opgave. Intet har ændret sig der.

Tværtimod er de alle igang med at gøre præcis det MODSATTE af hvad videnskaben pg logikken tilskriver.

Denne dissonans mellem hvad vi siger og hvad vi gør, resulterer i at verden bliver endnu mere fragmenteret og at tilliden til vores politiske systemer udhule fra dag til dag.

"Klima skeptikkere" er en voksende gruppe, som reagerer på den tydelige diskrepans, med vantro over for videnskaben.

Bekæmp CO2 udslippet klinger hult, når vi lukker CO2 fri atomkraft. Beskyt naturen, giver ingen mening, når vi brænder skovene som biomasse. Pas på insekterne, når vi sprøjter markerne eller dækker dem med solceller. Bevar vores floder, når vi bygger dæmning på dæmning Pas på havet og fiskene, så stil tusindvis af møller op og træk kabler på havbunden.

Naturligvis når vi ikke målet, vi kommer til at skyde langt, langt over. Vi er på vej til at sætte en ny rekord, som vi IKKE har glæde af at vinde.

Den eneste måde at bliver CO2 neutral i 2050 og bringe CO2 niveauet ned til præ industrielt niveau, er at bygge 2 atomkraftværker - hver dag - de næste 80 år. Så stort er energiforbruget!