Rift om statikere og brandeksperter: »Der er frustration over, at der er så få i markedet«

Plus20. juli 2021 kl. 05:003
Rift om statikere og brandeksperter: »Der er frustration over, at der er så få i markedet«
Certificerede statikere og brand­eksperter har siden 1. januar 2020 skullet gennemgå dokumentationen bag alle nybyggerier og renoveringer, undtagen de mest simple. På billedet byggeriet af det nye naturhistoriske museum i København. Illustration: Vejdirektoratet.
Små firmaer er varsomme med at uddanne nye certificerede rådgivere af frygt for, at de bliver snuppet af en større virksomhed.
Artiklen er ældre end 30 dage

Byggeri Rift om statikere og brandeksperter

Stigende priser for at bygge nyt og renovere samt forsinkede byggeprojekter. Det er nogle af konsekvenserne ved, at der i øjeblikket langtfra findes tilstrækkeligt med certificerede rådgivere til at kontrollere, at byggeprojekter lever op til sikkerhedskravene.

Siden 1. januar 2020, da den såkaldte certificeringsordning blev indført, har det været obligatorisk at have en certificeret rådgiver til at gennemgå henholdsvis brand- og konstruktionsforhold på nybygge­rier og renoveringer.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
20. juli 2021 kl. 12:53

Hej Hvordan kan det komme bag på nogen, der er en mangle på certificeret statiker /brandrådgiver?. Omfanget og behovet har jo være kendt sinde indførslen. Det kunne måske være man burde kigge på hvilke sager, der børe behandles af certificeret statiker /brandrådgiver?. Det hele start med at næsten alt skulle kontroleres, men heldigvis er der kommet revisioner, men måske burde en praktikker kigge på behovet og ikke kun en bogorm. Ydermer har disse certificeret statiker /brandrådgiver et kæmpe ansvar og dette kan måske afholde noge fra at blive certificeret. Prisen for uddanelsen til certificeret statiker /brandrådgiver?. er ikke for alle og en hver, her skal virksomheden have en hvis størrelse for at kunne klar denne udgift, der kan være spilde idet den følger personen og ikke virksomheden.

1
20. juli 2021 kl. 09:10

I første omgang er problemet at finde en certificeret statiker (brandrådgiver) som har tid til at påtage sig opgaven. I anden omgang er det statikerens krav til kontrol af projekteringen inden man går i gang. I tredje omgang er det statikerens krav om kontrol af udførelsen der giver problemer. Alt for mange tror, at den certificerede statikers rolle er at skrive en starterklæring så man kan opnå en byggetiladelse, men hele certificeringsordningens ide er en opstramning af kontrollen omkring hele byggeriet, både projektering og udførelse. Det er den certificeredes opgave at sikre, at denne kontrol er udført, og der stilles derfor store krav til den certificerede statikers virke, da det er ham der er garant for byggeriets sikkerhed (Kommunens stikprøvekontrol omfatter udtrykkeligt ikke konstruktioner og brand). Dette er imidlertid ikke forstået af alle i branchen og vi bliver konstant mødt af forsinket og mangelfuld dokumentation, og bemærkningerne "er det nu også nødvendigt" og "det plejer vi ikke" etc. Vores virke overvåges imidlertid årligt af certificeringsinstituttet ved stikprøveudtagning af et tilfældigt projekt (efter ibrugtagning), og såfremt det ikke er kontrolleret efter bestemmelserne risikerer vi ikke bare at miste certificeringen på det pågældende projekt, men på alle projekter vi har virket på det år. At påtage sig en utaknemmelig kontrolopgave med voldsomt ansvar, er ikke lige det man drømmer om som ingeniør, hvor man hellere vil være med til at udforme løsningerne, og vi siger dagligt nej til certificeringsopgaver, vi ikke selv har medvirket på.