Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

RFID-chips finder fejl i kloaknettet

420 ud af 572 RFID-chips er nu kommet 'hjem' til Faxe Forsyning, som netop har afsluttet første fase af et forsøg, hvor chips har skullet afsløre fejlkoblinger i spildevandssystemet i sydsjællandske Dalby. Formålet har været at forhindre, at spildevand løber urenset i den nærliggende Dalby Å.

»Det er gået rigtigt godt. Den nye metode sparer tid og ressourcer, fordi vi lader chipsene gøre arbejdet,« siger projektleder i Faxe Forsyning Claus Mouritsen.

Normalt opsporer spildevandsselskaber fejlkoblinger ved hjælp af tv-inspektioner og ved at hælde farvestof i toiletter, vaske og afløb og se, om vandet bliver farvet i kloaksystemets brønde. Det er en procedure, der tager flere uger og kræver farvestof, to-tre mand og en spulevogn.

Den nye metode kræver ikke noget mandskab, og omkostningerne ved chipsene er langt mindre end udgiften ved at have to-tre mand til at gøre arbejdet. Hvor meget billigere metoden er, vil Claus Mouritsen ikke ud med, men metoden bliver ikke dyrere for forbrugerne, lover han.

Chips i toilettet

Forsyningsselskabet bruger stadigvæk tv-inspektion til at undersøge hovedledningen, men stikledningerne fra hver enkelt ejendom er nu blevet undersøgt ved, at hver husstand har modtaget to chips med posten, som de har skullet skylle ud i toiletterne i ejendommen.

Derefter har chipsene taget rejsen gennem kloaksystemet, forbi en læser, som har registreret dem, og videre ud i hovedledningen, som fører til rensningsanlægget.

Hvis læseren ikke har registreret chipsene, sidder de enten fast eller er blevet ledt den forkerte vej - ud i regnvandsnettet, som fører direkte ud i Dalby Å.

»Vi har været ude at fejlspore en del ejendomme, fordi chipsene ikke er blevet registreret, eller fordi kun den ene er blevet registreret. For at være sikre på, at vi ikke har en fejl i systemet, har vi efterfølgende sporet med farvestoffer de steder,« fortæller projektchefen, der understreger, at det ikke er et udtryk for fejl på kloaksystemet.

Ifølge Claus Mouritsen siger tommelfingerreglen, at omkring ti procent af koblingerne i kloaksystemet er fejlkoblinger. Men selv om forsyningsselskabet har lavet en grundig tv-inspektion af hovedledningerne i de separatkloakerede dele af Dalby, så har forsyningen ikke vidst, hvor galt det er fat i Dalby.

Nu har Claus Mouritsen fået svaret for de 192 første ejendomme af Dalby.

»I alt har vi fundet tre fejl,« fortæller han.

Mindre område er bedre

Nu går anden fase af projektet i gang. Her skal næste område af Dalby skylle de tændstikstore chips ud. I modsætning til første fase gælder det kun 44 ejendomme, og det er at foretrække, mener Claus Mouritsen:

»Vi har erfaret, at afstanden, man tester over, skal være lidt mindre, ellers er der for mange bøjninger, og det er svært at overskue.«

Selve chippen er fra Texas Instruments, og det er første gang, RFID-metoden bliver brugt i stor skala. Den kommunikerer i det lavfrekvente område og er derfor upåvirket af at komme i vand.

Claus Mouritsen er godt tilfreds med RFID-metoden og fortæller, at andre forsyninger følger interesseret med i Faxe Forsynings resultater.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den ny metode kræver ikke noget mandskab, og omkostningerne ved chipsene er langt mindre, end udgiften ved at have to-tre mand til at gøre arbejdet. Hvor meget billigere metoden er, vil Claus Mouritsen ikke ud med, men metoden bliver ikke dyrere for forbrugerne, lover han.

Godt svaret, Claus Mouritsen. Det er den helt rigtige tilgang når man ikke ønsker at besparelserne kommer kunderne til gode.

  • 0
  • 0

Jesper - det er noget vrøvl, du siger. Forsyningsselskaber i dag har kun de penge som kommer ind via afledningsafgifterne - og de reguleres hvert år ud fra, hvad selskabet har investeret i kloakkerne! Så færre omkostninger i Forsyningen kommer automatisk brugerne til gode.

  • 0
  • 0

Det var da en elegant løsning.

Men chipsene ville nok bare sidde fast, hvis man gik den anden vej (advr, ikke DEN vej), og ville se om der var fejlkoblinger, hvor regnvand går i kloak-ledningen.

Nu jeg tænker over det, så siger denne løsning ikke SÅ meget igen, hvis man kun skyller chipsene ud i toilettet - der er jo også andre muligheder for fejl end blot fra 'den store telefon'.

Afløb i mange kældre kan jo eks. vis godt resultere i pølle-vand i kælderen ved kraftige nedbørsmængder - hvilket tyder på at der a) kommer regnvand i kloakledning et eller andet sted og b) at afløbet fra en sådan kælder er koblet på kloakledningen.

Kloakmestrene kan som regel godt regne ud at toilettet skal på kloakledningen, mens fortolkningen af opkoblingsbehovet for de resterende afløb bærer præg af mere 'individualitet'.

  • 0
  • 0

Kun 3 fejl (tilkoblinger?) ud af 192 ejendomme! Hvorfor ikke fejre det med en flaske champagne og i stedet bruge pengene til noget mere nyttigt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten