RF2's forlis spøger stadig: Endnu engang er Forsvaret i nyt udbud af redningsbåde

Plus20. februar kl. 05:004
RF2's forlis spøger stadig: Endnu engang er Forsvaret i nyt udbud af redningsbåde
1. december 1981 bliver redningsfartøjet RF2 fundet - skyllet op på stranden seks kilometer syd for Hirtshals Illustration: Arkiv.
Kravene til fem nye motorredningsbåde på vestkysten er så komplekse, at Forsvaret nu forsøger sig med et innovationsudbud til 280 millioner kroner.
Artiklen er ældre end 30 dage

Skibsbygning Bliver fjerde gang lykkens gang?

Der findes ikke brugbare fartøjer på markedet, der lever op til kystredningstjenestens behov og krav, og derfor er det nødvendigt at udvikle en ny bådkonstruktion.

Sådan lyder det fra Forsvaret, som siden 2017 har forsøgt til Kystredningstjenesten at indkøbe nye motorredningsbåde (MRB’er), der kan foretage search and rescue-opgaver (SAR) i al slags vejr i havet ud for det nordvestlige Danmark.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
27. februar kl. 15:44

MRB 20 Emile Robin er afleveret fra Nordsøværftet i Ringkøbing i 1989. Redningsbåden er navngivet efter den parisiske storkøbmand Emile Robin, filantrop, cognacfabrikant og vicepræsident i den franske velgørende sammenslutning La Société Centrale de Sauvetage des Naufragés (Selskabet for skibbrudnes redning). Han står som den mest betydningsfulde velgører i Det danske Redningsvæsens 150-årige historie.

MRB 20 Emile Robin er fast stationeret ved Redningsstationen i Hvide Sande.

3
27. februar kl. 14:54

nok noget med manøvredygtighed og dybgang at gøre...

2
20. februar kl. 11:41

Artiklen lægger vægt på et antal DANSKE krav, som alle kan være velbegrundede, men som unægteligt giver ekko i en række mislykkede danske anskaffelser på mange forskellige områder (listen er lang, så den kommer ikke her).

Naturligvis er jeg ikke mere skibskyndig end "eksperterne", men jeg forstår ikke hvorfor eg. de engelske (UK) redningsbåde, som ofte ses på film, ikke er tilstrækkelige. Deres "vand" er næppe meget værre end vores ? (Jo vanddybde ændre bølgefrekvens blandt andet, men aligevel).

Maler Danmark sig op i et hjørne med høje, ideelle, krav, som måske udelukker, diskvalificere, næsten gode konstruktioner ? Flere af de nævnte krav virker absolut fornuftige, men vi mangler begrundelser for at de er ufravigelige. Hvis der ikke i 30 år har været havari på fremdrivningen (maskiner og propeller), hvorfor så have absolut dublering som et hårdt krav (selvom det lyder fornuftigt) ?

Og pæletræk - hvor mange fiskeskibe ville være forlist hvis bugserkraften var ringere ? Måske ville en ringere kraft være nok til at forsinke et truende forlis indtil anden hjælp kom frem ?

Dette er jo ikke et IC4-udbud, hvor togene bare holder stille bed fejl - men dårligt nok nogensinde kom i forventet drift ? Eller et kanon-køb, som aldrig blev leveret, pga. "særlige danske krav". Eller .........

Men aligevel, RF2 ufortalt, er kravene for høje og ideelle ?

Hvad kunne der ikke være sket i de 10 års forsinkelse af leveringen af nyt ?

1
20. februar kl. 08:38

Hvorfor må de ikke være mere end 25m lange?