Revolutionerede fremstillingsproces for fleksible nanotråde

Det er lykkedes for et forskerteam fra Stanford University at producere fleksible nanotråde, som kan anvendes til tilsvarende fleksibel elektronik.

Traditionelle nanotråde dyrkes på en siliciumchip, men ødelægges, hvis man forsøger at fjerne dem fra chippen.

Da siliciumchippen er stiv, har det derfor ikke indtil nu været muligt at fremstille fleksible nanotråde, skriver universitetet i sin pressemeddelelse.

Nu har forskerne imidlertid fundet ud af, at hvis man lægger et tyndt lag nikkel oven på siliciumchippen, inden man begynder at gro nanotrådene, kan man efter endt vækst adskille nikkellaget med nanotrådene fra den underlæggende siliciumchip ved blot at anvende vand. Og nikkellaget er sammen med nanotrådene fleksible.

Dermed er der åbnet mulighed for at fremstille en langrække fleksible, elektroniske produkter som blandt andet kan anvendes i forbindelse med beklædning, hvor det ellers har været upraktisk at anvende siliciumchip på grund af deres stivhed.

På længere sigt forestiller forskerne sig også, at den fleksible elektronik kan fastgøres til menneskelige organer, som for eksempel et fungerende hjerte eller hjernedele, hvorved det bliver nemmere præcist at registrere mange signaler.

Video fra Stanford University

Dokumentation

Link til pressemeddelelse: Nanowire electronics that can be shaped to fit any surface and attach to any material developed at Stanford