Retningsbestemte pixels giver hologrammer du kan gå rundt om

Plus3. juni 2019 kl. 15:431
Retningsbestemte pixels giver hologrammer du kan gå rundt om
Illustration: Realfiction.
Danskere arbejder med at udvikle retningsbestemte pixels, så du kan smide de tunge virtual reality-briller og bevæge dig rundt om et 3D-hologram
Artiklen er ældre end 30 dage

I 1977 blev biografgængere blæst bagover, da den første Star Wars-film ramte lærreder verden over. En scene, som står fast printet i de flestes bevidsthed er R2D2’s projektering af holografisk besked fra prinsesse Leia til Obi-Wan Kenobi.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
4. juni 2019 kl. 00:08

For mange år siden så jeg eksempler på 3D der blev vist på almindelige storskærme, hvor metoden var at følge brugernes øjne. Det var dog et problem, at der kun var muligt at vise 3D for en person af gangen.

I visse tilfælde, kan det dog vendes til en fordel - vises f.eks. hemmelige 3D illustrationer, bliver de automatisk erstattet af et standard 2D billede, f.eks. kabale spil, hvis der opdages flere øjn der ser på skærmen. Teknologien er derfor særligt egnet til hemmelige illustrationer, da de kun kan vises til en person, og kan integreres med en ansigtsgenkendelse.

Der findes også noget software på nettet man kan downloade, hvor man for at gøre billedbehandlingen nemmere, skal tage et par briller på, med to lysdioder monteret. Kameraet holder øje med lysdioderne, og dermed øjnenes placering.

I fremtiden bliver det dog nok VR brillerne som vinder. Dels, så bruges mindre energi - lyset sendes direkte ind i øjet. De egner sig derfor særligt til bærebare computere, og bærebar film/TV. Og de egner sig også fint, til illustration af hemmelige informationer, og kan genkende personen der tager brillerne på.

Metoden fungerer fint i de fleste tilfælde, men giver ikke det samme med hensyn til fokusering.

På nettet er også eksempler, hvor kameraer får briller på med lysdioder, således de ser 3D. Det kan være egnet ved store shows, der er lavet til TV. Storskærmene vil derved vise et billede, der afhænger af det kamera som er på.

Førhen var det kun hovedet som blev detekteret. Jeg mener, at man i dag kan detektere øjnene, og endda se hvor de ser hen. Dette bruges, f.eks. for at undersøge, hvad personer ser på reklamerne.