Rester af medicin, koffein og nikotin forurener store dele af verdens floder

15. februar 2022 kl. 12:451
Rester af medicin, koffein og nikotin forurener store dele af verdens floder
Forskerne fandt flest aktive, farmaceutiske stoffer (34) i Kai Tak-floden, Hong Kong. Illustration: alanlaw, bigstockphoto.
Over 25 procent af undersøgte floder i nyt studie indeholder så meget koffein, nikotin eller affald fra medicin, at det udgør risiko for vandøkologien eller forstærker antimikrobiel resistens.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Vi har vist, at koncentrationen af nikotin, koffein og forurenende affald fra medicin udgør en fare for livet i vandmiljøet og/eller menneskers helbred i mere end en fjerdedel af de undersøgte floder.«

Sådan konkluderer John Wilkinson, der står angivet som hovedforsker bag undersøgelsen ”Farmaceutisk forurening af verdens floder". Forskerne har inkluderet koffein og nikotin i undersøgelsen, dels fordi det indtages i store mængder af mennesker verden over og dels fordi det påvirker økologien i vandmiljøer.

Hvor der tidligere mestendels var lavet undersøgelser af vandmiljøer i Europa og USA har forskerne nu kortlagt 258 floder i 104 af verdens 196 lande. I alt er 1.052 områder blevet undersøgt for 61 af de stoffer, der typisk udgør den farmaceutiske forurening af verdens floder.

De hyppigst observerede farmaceutiske stoffer var carbamazepine (anti-epileptisk medicin) og metformin (sukkersygemedicin). De stoffer blev fundet på over halvdelen af de undersøgte områder, mens der blev fundet så høj koncentration af antibiotika, at det hormonforstyrrer livet i vandmiljøet en femtedel af stederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge forskerne repræsenterer undersøgelsen derfor ”det farmaceutiske fingeraftryk” fra 471,4 millioner mennesker.

Artiklen fortsætter under billeder

A) Procentdel af floder, der indeholder de hyppigst observerede farmaceutiske, forurenende stoffer B) Oversigt over hvilke kontinenter, der i størst grad har floder med spor fra 1-34 forurenende stoffer C) Gennemsnitlig forekomst af mest hyppige, forurenende stoffer. Illustration: Wilkinson et. al. .

Ud af 1.052 områder var kun to steder – på Island og ved en venezuelansk landsby (hvor den originale befolkning slet ikke anvender moderne medicin) – fri for farmaceutisk forurening.

Forureningen opstår, når stofferne anvendes af mennesker eller til dyrehold og bliver skyllet ud til floderne gennem kloaker eller langs bredder, mens kun en lille del af forureningen kommer direkte fra medicinproducenternes fakulteter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»WHO, FN og andre organisationer har udtalt, at antimikrobiel resistens er den største trussel mod menneskeheden – at det er den næste pandemi,« udtaler John Wilkinson til The Guardian. The Guardian henviser til en forskningsartikel fra januar, der konkluderer, at omkring fem millioner mennesker omkom i forbindelse med infektioner fra særligt resistente bakterier i 2019.

De områder, der i særlig grad er påvirket af infektioner fra resistente bakterier falder sammen med de områder, hvor den farmaceutiske forurening er højest i floderne.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
15. februar 2022 kl. 15:27

Jeg har virkelig svært ved at finde rundt i data fra det studie. De summerer på tværs af kaffe og nervemedicin, på tværs af floder i krigszoner i ulande og vesteuropa, på tværs af regntid/tørke/årstid og på tværs af PNEC for alle livsformer. Det er en pærevælling af næsten regulære kloakudledninger, ufiltreret spildevand fra 3. verdens pharmaproduktion og helt rent smeltevand fra is på island. Og prøverne er indsamlet ved at benytte en spand, som er skyllet i tre hold vand fra den lokale vandforsyning - prøverne er efterfølgende (svingende tider) nedfrosset og sendt med op til fire dages transporttid, hvor prøverne som minimum var under den omgivende temperatur i mindst to dage...

Studiet forholder sig i øvrigt meget lidt til hvorvidt de enkelte stoffer er farlige i de doser de kan detektere (PNEC for en eller anden alge som ikke findes i en given flod er jo ikke det samme som en regulært farlig koncentration). Vi taler vel at mærke om detektionsgrænser og måleværdier på ng/L, dvs "1 til 1 * 10^12". Jeg savner også et peer review, hvilket er lidt sært de ikke har fundet, når der er 50 til 100 medforfattere.

Jeg tror sådan set på flere af de konklusioner de drager, men det umanerlig svært at påstå at det er velunderbygget.

Forurening af floder er et kæmpeproblem. Ufiltreret kloakvand er et kæmpeproblem. Alverdens uhæmmede udledninger af spildevand fra kemisk produktion i og nær drikkevand er et kæmpeproblem. Ingen af disse problemstillinger hjælpes imidlertid det mindste af studier, der er er mere forurende af kaos og sammenblandinger end floderne er forurenede...