Restaffaldet fra enzym- og insulinproduktion skal både bruges til biogas og gødning

24. marts 2017 kl. 15:27
Restaffaldet fra enzym- og insulinproduktion skal både bruges til biogas og gødning
Store danske industrivirksomheder samarbejder om ressourceudnyttelse i Kalundborg Symbiosis. Billedet her viser dog rørføringen mellem Asnæsværket og Novo Nordisk. Illustration: www.symbiosecenter.dk.
Kalundborg Symbiosis bliver udvidet med et biogasanlæg, hvor råvaren er affaldet fra Novo Nordisk og Novozymes.
Artiklen er ældre end 30 dage

I Kalundborg er affald fra én virksomhed råvarer i en anden virksomhed i den særlige industrisymbiose Kalundborg Symbiosis.

Nogle af landets største industrier holder til i kommunen, og nu bliver symbiosen udvidet med et biogasanlæg, der udnytter resterne fra Novozymes og Novo Nordisks enzym- og insulinproduktion.

De to biotekvirksomheder har indgået en aftale med Dong Energy og Bigadan, der sammen bygger et biogasanlæg, der skal stå klar næste forår, skriver parterne i en pressemeddelelse.

Udnytter affaldet to gange

Enzym- og insulinproduktionen minder om gæringsprocesserne ved ølbrygning, og i forvejen bliver restaffaldet brugt som gødning på marker – en ordning, der fortsætter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kalundborg Symbiosis

I Kalundborg Symbiosis samarbejder kommunen og flere private virksomheder om vandforbrug, affaldshåndtering og anvendelse af materialer i en lukket cyklus.

Det er lidt ligesom i naturen, hvor der ikke findes affald.

Men fremover skal restproduktet først udnyttes til produktion af biogas, der ledes direkte ud i det danske naturgasnet. Først derefter skal restproduktet efter biogasproduktionen spredes på markerne.

Læs også: Amerikansk producent af grøn jetfuel kigger på dansk teknologi

»Vi understreger over for vores kunder og medarbejdere, at bæredygtighed og investeringer i miljø gør en forskel i denne verden. Derfor er det ekstra vigtigt for os at vise, at vi ’fejer for egen dør’ og selv gør noget for at mindske påvirkningen fra vores fabrikker. Dét gør vi med det her nye projekt,« siger Jes Tobiassen, funktionschef for Novozymes’ miljøtekniske anlæg i Kalundborg.

»Aftalen er dobbelt-op på at genanvende Novozymes’ restprodukter, da den både er en gevinst for miljøet og for Novozymes. Gennem mange år har vi løbende investeret i at nedbringe energiforbruget og genanvende ressourcer. Dét er vi lykkedes rigtig godt med og tager her endnu et vigtigt skridt,« siger han til Ingeniøren.

CSR kombineret med mindre besvær

Biogasproduktionens miljømæssige perspektiv gavner dermed biotekkoncernernes Corporate Social Responsibility (CSR), altså arbejdet med at integrere samfundsansvar i forretningsaktiviteterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fakta om biogasanlægget

Anlægget vil producere omkring otte millioner m3 biogas hvert år, svarende til at dække forbruget i cirka 5.000 husstande.
Den producerede biogas vil erstatte naturgas og dermed give en CO2-reduktion på cirka 17.000 tons CO2 om året.
Biogasanlægget kommer til at ligge på en grund, der støder op til Asnæsværket i Kalundborg.
Parterne regner med, at anlægget vil skaffe cirka 15-20 nye arbejdspladser.

Kilde: Dong Energy

Samtidig slipper virksomhederne for at håndtere restaffaldet, fordi det nu bliver Dong Energy og Bigadan, der skal sørge for, at affaldet bliver kørt ud til landmændene.

Vigtigt for Dong Energys fossilfrie fremtid

Aftalen passer også som fod i hose til Dong Energys knap to måneder gamle strategi om helt at droppe kul på Dongs kraftværker. Senest fra 2023 skal Dong være gået over til bæredygtig biomasse. Og biogassen skal altså supplere træpiller og flis.

Læs også:  Forsyningsminister: Ny strategi fremmer cirkulær økonomi og genanvendelse

»Dette er et godt eksempel på, hvordan rester kan udnyttes endnu bedre. Biogas i vores naturgasnet er et godt supplement til den grønne strøm fra vind- og solenergi og den grønne fjernvarme fra vores kraftværker,« siger Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i Dong Energy i pressemeddelelsen.

»Dette projekt er derfor et vigtig skridt i retning af en grøn, uafhængig og økonomisk bæredygtigt energisystem,« siger han.

Sådan så opbygningen af netværket i Kalundborg Symbiosis ud i 2015. Illustration: www.symbiosecenter.dk.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger