Resistente bakterier i vaskemaskiner, sokker og løbesko

En række produkter indeholder sølvpartikler, der skal have en bakteriedræbende effekt, men de gør i virkeligheden bakterierne resistente over for antibiotika. Sverige begrænser brugen af sølvpartikler, og en dansk forsker kalder produkterne for fuldstændig idiotiske.

En række produkter som sokker, løbesko, mobiltelefoner, køleskabe, vaskemaskiner og plastre sælges i dag med en bakteriedræbende effekt, som virker ved hjælp af tilsatte sølvpartikler.
Nu advarer svenske forskere om, at sølvet ikke fjerner bakterier, men tværtimod kan gøre dem resistente over for bl.a. penicillin.
Antibiotikaresistensen betyder, at behandlingen af f.eks. lungebetændelse, halsbetændelse og gonorré kan blive virkningsløs, siger overlæge og docent i klinisk bakteriologi, Åsa Melhus, Uppsala Sygehus i Sverige.

»Det er alvorligt dette her. Derfor er det vigtig, at vi bruger forsigtighedsprincippet og stopper den totalt overdrevne brug af hverdagsprodukter med sølvpartikler. Det kan have uoverskuelige konsekvenser for sygdomsbehandlingen,« advarer hun.

Åsa Melhus' laboratorieforskning viser, at sølv er med til at sprede antibiotikaresistens hos bakterier. Den nye antibiotikaresistens er allerede blevet konstateret hos bakterier i fugle, og man har f.eks. fundet salmonellabakterier med resistens.