Resistente bakterier i to tredjedele af de danske svinefarme

Illustration: Jo-Anne McArthur/We Animals

En længe ventet undersøgelse af 205 besætninger med slagtesvin og 70 avlsbesætninger konkluderer, at langt hovedparten af de danske svinebesætninger bærer på den resistente stafelykok-bakterie MRSA CC398. Hele 68 pct. af besætningerne med slagtesvin og 63 pct. af avlsbesætningerne er inficeret.

Undersøgelsen har tilfældigt udvalgt 205 besætninger med slagtesvin fordelt over hele landet. Værst ser det ud for de jyske og fynske besætninger, hvor hhv. 70 pct. og 69 pct. er inficeret, men også flertallet af de sjællandske besætninger, 53 pct., bærer på MRSA, konkluderer undersøgelsen. Landmænd har dog kunnet takke nej til at deltage i undersøgelsen.

Læs også: Styrelse giver landmænd lov til at droppe MRSA-test

Den ekspertgruppe, som Fødevareministeriet har nedsat, foreslår en række indsatser, der kan være med til at bekæmpe MRSA, herunder flere forslag til hvordan svinebesætningerne kan begrænse brugen af antibiotika. På baggrund af anbefalingerne vil fødevareminister Dan Jørgensen (S) nu i gang med at forhandle om en handlingsplan på området.

»Jeg vil forhandle en samlet handlingsplan for MRSA-bekæmpelse med Folketingets partier. Et af hovedformålene bliver at nedbringe brugen af antibiotika i den danske svinesektor markant samt få udfaset den særligt kritiske slags,« siger han i en pressemeddelelse.

Blandt andet vil ministeren udfase det bredspektrede antibiotika tetracyklin, der anses for at være den værste synder, når det gælder om at fremme resistens. Herudover skal det generelle forbrug af antibiotika reduceres markant, hygiejnen skal forbedres og der skal forskes mere i MRSA-bekæmpelse, lyder det fra ministeren.

Læs også: Stikprøve: Tre ud af fire danske svin er smittet med MRSA

Dan Jørgensen understreger han også, at der skal mere handling til, end man hidtil har taget overfor problemet, hvilket er en af ekspertgruppens konklusioner.

Smitte vil brede sig

Statens Serum Institut (SSI) vurderer ifølge rapporten, at smitten vil sprede sig til endnu flere mennesker end i dag, hvis ikke bakterien bliver aktivt bekæmpet.

Det vil ikke ske i svinestaldene, hvor der snart ikke er flere tilbage at smitte. Men medarbejderne i landbruget giver smitten videre til folk uden tilknytning til branchen. Desuden peger SSI på, at bakterien løbende vil tilpasse sig mennesker og dermed kunne brede sig hurtigere.

Læs også: Svine-landmænd: Nu skærer vi ned på resistensfremmende antibiotika

Ekspertgruppen peger derfor på, at MRSA CC398 kan blive et problem i sundhedssektoren, hvor folk, der skal opereres, er særligt sårbare. Derudover er syge og svagelige mennesker i risikogruppen, og ekspertgruppen forventer derfor en øget dødelighed af MRSA-bakterier fremover. Generelt anser eksperterne dog MRSA for et meget lille sundhedsproblem for befolkningen som helhed.

Ekspertgruppen blev nedsat i oktober og består af repræsentanter fra Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, De Lægevidenskabelige Selskaber, Fødevarestyrelsen, DTU Veterinærinstituttet, Den Danske Dyrlægeforening og Det Norske Veterinærinstitut.

Læs hele ekspertgruppens rapport

MRSA Risikovurdering

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Erhvervet, som mestendels bedrives af erklærede liberalister, er det tungest subsidierede af alle. Det bidrager med mindre end 2 % til det danske BNP. Det administrerer 62 % af landets areal. Det skriger op som en flok svin ved fodertid, hver gang de rammes af endnu en af de selvpåførte ulykker; - faldende priser som følge af overproduktion, - kreditklemmer som følge af lånefinansieret overproduktion, - flygtende kunder som følge af multiresistente bakterier i svinekødet forårsaget af overdreven brug af antibiotika, for tidlig fjernelse af pattegrisene fra søerne, osv.

Deres primære lobbyorganisationer, Bæredygtigt Landbrug, er så fuld af falsk propaganda, så kun de sorte lejesvende i især regeringens, fødevareministeriets propagandaorgan, DR, men også alle de andre kommercielle mediers performance hidtil har formået at holde den berettigede indignation i befolkningen nede.

Jeg grimmes og undres over dette svineri.

Dansk svinebrug er en forbrydelse mod menneskeheden. Luk det!

 • 16
 • 2

Netop nu, hvor svinekød hober sig op, som følge af "handelskrigen" mellem Europa og Rusland, er der en historisk mulighed for at lægge produktionen om. Landbruget er nødt til at reducere produktionen i den kommende tid, og derfor vil en omlægning til helt eller næsten at undgå antibiotika, være en forholdsvis økonomisk overkommelig opgave. Desværre er Dan Jørgensen så sløv i betrækket, at denne mulighed nok ikke bliver udnyttet.

Og landbruget - herfra høres kun råb om yderligere subsidier for at kunne overleve eget svineri.

 • 12
 • 1

Nu søgte jeg rapporten igennem for økologi og så ikke det nævnt, men hvordan forholder det sig med MRSA for økologiske grisebasser?

 • 3
 • 0

Hvor meget de økologiske grise er smittet, ved jeg ikke.

Men de økologiske grise får meget mindre antibiotika. Dels fordi reglerne for antibiotika er meget strikse for økologiske grise. Dels fordi de ikke har så meget behov for antibiotika. De får bl. a. væsentlig færre luftvejsinfektioner, som fylder meget i regnskabet.

 • 7
 • 0

"Generelt anser eksperterne dog MRSA for et meget lille sundhedsproblem for befolkningen som helhed"

Ja, måske, men i forhold til hvad? Og hvad i fremtiden? Under alle omstændigheder er det et unødvendigt sundhedsproblem, som kunne undgås, hvis myndighederne var deres opgave voksen. Der var engang, hvor danske svin var "renere" og sundere end udlandets og gav bedre priser. Det er ikke tilfældet mere!

 • 4
 • 1

Dengang kyllinger og æg var inficeret med salmonella - i Danmark - var det jo helt umuligt (ifølge landbruget) at gøre noget ved det. Men vupti, tommelskruerne kom på, og det lykkedes !

Så når nu skrigeriet og jammeren breder sig, så husk "det sagde de også sidst.....". Så mon ikke ?

Den nuværende tilstand er uacceptabel - stop for salg i Sverige er et vink med en meget stor vognstang.

PS: ifølge morgennyhederne Idag, så kan god hygiejne løse en stor del af problemet - hvor svært kan det være ? Andre skiftere også fra arbejdstøjet når de går hjem .......

 • 3
 • 1

Som Steen Ole så rigtigt skriver, kunne vi helt eller næsten helt undvære antibiotika i den danske svineindustri. Senere fravænning er løsningen på 90% af forbruget. Så vore politikere kan let og enkelt sikre forbrugernes sundhed ved simpelthen at hæve fravænningsalderen til 6-7 uger. Og så må antibiotika KUN bruges af dyrlæger. Sværere er det sådan set ikke. Det er nu kun 1½% af BNP de talløse horder af beskæftigede i "landbruget" ( og fødevareklyngen) bidrager med. (Selv ynder de at bruge tal mellem 144.000 og 200.000) . Svineeksporten ligger på en værdi af ca 32 mia, men når produktionsomkostningerne ligger på 35 mia, så er hele svineeventyret et stort sort stygt underskud. Det har det været i 15 år . Og prognosen lover fortsat underskud for 2014 : 400.000 i gennemsnit, 500.000 i 2015 og endelig 400.000 for 2016 - for hver af de 6000 svinebesætninger. Så når VKO vil producere flere svin så vil priserne helt klart stige. Vel vil de ej. Det er virkelig at stoppe blår i øjnene på befolkningen. Og MRSAcc398. Desværre.

 • 6
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten