Resistent hybrid-skadedyr kan true landbrug

Helicoverpa armigera er en plage, fordi den æder afgrøder som her tomater. Illustration: CSIRO

Hvert år koster skadedyrsangreb i korn, bomuld og sojabønner landmænd milliarder af kroner i tabt indtjening i Europa, Afrika og Asien.

Syndebukkene er blandt andre de to nærtbeslægtede arter Helicoverpa armigera (på dansk 'kriger træk-ugle') og Helicoverpa zea (på dansk 'majsmøl'), hvor den førstnævnte tilmed er modstandsdygtig over for sprøjtemidler.

Nu har australske forskere fundet en hybrid af de to skadedyr i Brasilien. Og det vækker bekymring, fordi hybriden også har pesticidresistente gener. Ligesom den potentielt kan brede sig til hele verden.

Genomet kortlagt

Det er forskere fra Australiens nationale forskningsorganisation CSIRO, The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, der har fundet hybridlarven i Brasilien, hvor den allerede har ødelagt store mængder afgrøder.

Læs også: Nyopdaget gen kan måske forhindre afgrøder i at drukne på marken

Forskerne blev sidste år færdige med et tiårigt projekt, hvor de har kortlagt begge larvers genomer for at finde ud af, hvilke gener der gør skadedyrene modstandsdygtige over for pesticider. Undervejs har de indsamlet prøver fra 16 lande.

Studiet har samtidig vist, at de to arter hybridiserer. Nok så overraskende var det, at der blandt de undersøgte larver var tale om individuelle hybrider.

»Ingen af hybriderne var ens, og det tyder på en slags hybrid-sværm, hvor flere versioner af forskellige hybrider kan være til stede samme sted,« siger Tom Walsh.

Risiko for, at skadedyret spreder sig

Forskerne har ikke kunnet se, hvilke hybrider der ser ud til at tage førerpositionen.

Læs også: Planteforædler: Med gensaksen kan vi vinde over plantesygdomme

Men eftersom de nye 'megaskadedyr' allerede skader landbruget i Brasilien, opfordrer forskerne til, at man er opmærksom på risikoen for, at de kan brede sig til f.eks. USA, hvor Helicoverpa armigera i forvejen er udbredt. En sådan spredning vil få enorme økonomiske konsekvenser for landmændene.

Forskningsprojektet er offentliggjort i tidsskriftet Pnas.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

.. naturligvis om nogen så lærer noget af dette, men det er nok for meget at håbe på. Vi går jo konsekvent altid efter de kortsigtede og nemme løsninger, så svaret bliver sikkert bare nye sprøjtegifte.

  • 8
  • 1

men vi har jo rigelig med mad i vores del af verden.

Den rigelige mad i vores del af verden er til dels skyld i at nogle mangler mad i andre dele af verden. F.eks eksportere DK ca 1,5 mio ton foderhvede hvilket nogenlunde tilsvare importen af sojaskrå. WHO oplyser at der ikke mangler fødevare men at der er utilstrækkelig distribution af de eksisterende fødevare.

OK vi høster ikke så meget,

Den påstand hyldes sikkert af alle der tjener penge på landbrugskemikalier men modsiges blandt andet af Politiken: https://politiken.dk/oekonomi/ressourceoek...

Og ing.dk: https://ing.dk/artikel/nyt-studie-oekologi...

  • 7
  • 2

Jamen det var aldrig sket, hvis vi bare dyrkede alt økologisk. OK vi høster ikke så meget, men vi har jo rigelig med mad i vores del af verden.

Hvis man gennemtænker det logisk, så kan tabet ved dette skadedyr vel næppe blive større end tabet ved at skifte til økologi.

Eller lukrerer økologerne på, at naboen bekæmper skadedyrene, så de ikke spredes så kraftigt. Lidt ligesom ved vaccinationer, hvor man kun behøver vaccinere en vis procentdel for at stoppe en sygdom.

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten