Reportage fra Grundfos: På vej mod automatiseret metalprint i produktionen

Plus22. december 2022 kl. 05:002
Reportage fra Grundfos: På vej mod automatiseret metalprint i produktionen
Den nyindkøbte MBJ-printer er en af ganske få solgte i Europa, og justeringen og optimeringen er stadig i gang – det omfatter bl.a. pulversystemet, der fodrer maskinen med metalpulver. Illustration: Mikkel Meister.
Parken af 3D-printere vokser hos Grundfos, der nu udvider med nyt område dedikeret til additive manufacturing.
Artiklen er ældre end 30 dage

Gul- og sortstribede afspærringsbånd indhegner et tomt område, der om få måneder skal huse et helt nyt produktionslayout til 3D-print hos Grundfos. Heriblandt en helt ny metalprinter, som har potentiale til at gøre printprocessen væsentlig mere automatiseret end i dag.

Virksomhedens 3D-printafdeling, COE AM, har vokseværk, og Ingeniøren er inviteret til Bjerringbro for at få et indblik i, hvor pumpeproducenten er på vej hen med additive manufacturing (AM) i fremtidens produktion.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
22. december 2022 kl. 21:28

Processen fungerer som andre PBF (Powder Bed Fusion) processer ved at der fordeles et lag pulver ud på en byggeplade. Dette lag repræsentere 1 lagtykkelse. Herefter defineres det første 2D tværsnit af emnets geometri. I dette tilfælde defineres tværsnittet ved hjælp af binderjetting, i modsætning til de laser baserede PBF printprocesser hvor der bruges kraftige lasere til at smelte tværsnittet. Så vil der i binder tilfældet, være tale om et sammenlimet tværsnit. Herefter, bevæger byggeplade sig "ned" med en afstand svarende til 1 lagtykkelse, der fordeles et ny lag pulver og det næste tværsnit bliver defineret. Når alle tværsnit er defineret, opnås der et emne i 3D. Byggepladen vil nu sammen med alle lagene definere et byggevolumen. Dette byggevolumen bliver for MBJ processens tilfælde placeret i en ovn i 11 timer. Dette gøres for at "hærde" emnerne, da de direkte efter "binder jetting" sikkert er for porøse til at håndtere. Til sidst skal emnerne, som nu består af XX% metalpulver og XX% binder placeres i en sinterovn, hvor binderen smeltes eller fordampes bort, og metalpulveret binder sig sammen. Denne sidste del af processen kan variere, og der kan f.eks. benyttes tryk som ved Hot Isostatic Pressing, for at opnå fuld densitet af emnerne.

1
22. december 2022 kl. 08:47

Kan nogen bidrage med flere detaljer omkring MBJ teknologien?

Det lyder som om at pulveret "limes" sammen af en binder, som så bages i en ovn i f.eks. 11 timer. Smelter pulveret sammen i ovnet eller bliver denne binder bare hærdet yderligere, og hvad består denne binder af?

Hvis der er tale om at pulveret smeltes sammen i ovnen, hvad sker er så med binderen, fordamper den bare? Jeg ser udfordringer ved at denne forkulles og at dette gir' urenheder i det færdige emne og forringe styrken i metallet. Hvis binderen selv er metal med et lavere smeltepunkt , så er det færdige emne jo ikke ren 316-rustfri.

Ovnen må i sig selv være en interessant enhed hvis den kan smelte rustfri stål kører i 11 timer. Kører den på el/gas, og hvad bruger den af energi? Man kunne jo godt forestille sig, at denne fremstillingsprocess bruger en del mere energi end at støbe emnet the old way (det er indlysende at 3D print har andre fordele).