Replik: Vandselskaber skal bryde isen for danske virksomheder i USA
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Replik: Vandselskaber skal bryde isen for danske virksomheder i USA

I en kronik i Ingeniøren 10. oktober efterlyser Karsten Nielsen, forretningschef i Atletica, et udstillingsvindue for den danske vandindustri, der kan fungere som katalysator for øgede eksport. Det arbejde er Eksportrådet i Chicago allerede i gang med. Med den nyoprettede enhed Water Technology Alliance lægger vi nu kræfter i at skabe muligheder for danske virksomheder på det amerikanske marked for spildevand.

Det er et marked, der i øjeblikket er enormt. Den amerikanske miljøstyrelse har strammet reglerne for rensning af spildevand og det betyder, at størstedelen af rensningsanlæggene i USA fremover ikke kan leve op til standarderne. Samtidig er kommuner over hele USA tynget af omkostningerne ved at rense spildevand. Bare her i Chicago går byens næstestørste udgift til drift af rensningsanlæg.

Netop kommunernes rolle på markedet for spildevand er helt afgørende for, hvordan vi bedst præsenterer dansk teknologi for amerikanerne. Ifølge en nyligt offentliggjort rapport styres omkring 90 procent af landets vandselskaber af det offentlige. Derfor har vi i Eksportrådet fået hjælp fra vandselskabet Aarhus Vand til at bryde isen for danske virksomheder på det amerikanske marked.

Som et kommunalejede aktieselskab tænker Aarhus Vand på samme måde som de offentlige instanser, der står for driften af rensningsanlæg. De har de samme bekymringer, de samme udfordringer og lignende oplevelser med at operere i kommunalt regi. Derfor har Aarhus Vand nogle helt andre forudsætninger for at forstå, hvad det er vandselskaberne leder efter og ikke mindst, hvad de har brug for. Det er med den baggrund at Aarhus Vand sammen med en række danske virksomheder nu deltager i Eksportrådets delegationsrejse til amerikanske rensningsanlæg med det formål at etablere en række pilotprojekter.

Interessen fra amerikanerne er der allerede. Alle i industrien er enige om at el-udgiften til rensning af spildevand og drift af værkerne skal ned. De vil have billigere og mere intelligente vandsystemer. De vil producere energi i stedet for blot at brug en masse af det. Frem for alt vil de dog have løsninger – og det er de løsninger Aarhus Vand sammen med Eksportrådet går ind og tilbyder i form af strategiske partnerskaber mellem offentlige instanser på tværs af Atlanten.

Det første fodarbejde er allerede gjort og næste skridt bliver at definere behovene hos de rensningsanlæg , der skal være en del af pilotprojekterne. Den opgave tager Aarhus Vand sig af. Derefter bliver det vores opgave i Water Technology Alliance at strikke de forskellige pakkeløsninger sammen. Reservedelene? Dem finder vi selvfølgelig i den danske spildevandsindustri.

Denne arbejdsdeling er en helt ny måde at tænke eksport på, men det er fremtidens udstillingsvindue. Hvis vi i Danmark kan sælge løsninger frem for enkelte komponenter, så øger vi mulighederne for eksport.

Det er vigtigt at understrege, at der ikke er tale om at Aarhus Vand skal sælge til USA, men snarere at de bruger deres ligestilling med amerikanske offentlige instanser til at præsentere dansk vandteknologi.
Aarhus Vand har fra begyndelsen fastholdt, at de ser det som en samfundsopgave at promovere energibesparende spildevandsløsninger – også internationalt. Det er en visionær holdning til gavn for dansk industri, som vi i Eksportrådet nu gør til virkelighed.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Disse kommunalt ejede selskaber må antages at være sat i verden for at forsyne kommunens borgere med vand(afledning), affaldshåndtering etc. - ikke for at føre sig frem på eksportmarkedet!
Mange vil sikkert huske de regionale naturgasselskaber, der også i en periode førte sig frem med høj cigarføring i forskellige 'oversøiske' tiltag; slutresultatet blev noget i denne retning:

DONGs tvangskøb af det stærkt forgældede kommunale gasselskab Naturgas Syd er så dårlig en forretning for det statsejede DONG, at regeringen nu tvinges til at kompensere for handlen med en kapitaltilførsel i milliard-størrelsen. DONGs bestyrelse har stillet som en klar betingelse for at overtage Naturgas Syd, at staten tilfører DONG mellem en og to milliarder kr. Milliard-beløbet er erstatningen for den påtvungne overtagelse af det mest forgældede af de fem regionale gas-distributionsselskaber. Uden ny statsstøtte til DONG vil overtagelsen af Naturgas Syd gøre et så betragteligt indhug i DONGs egenkapital, at det vil skade selskabets kreditværdighed og operationsmuligheder...

Kilde:

https://www.mm.dk/dong-f%C3%A5r-milliard-e...

I radioavisen kunne man i forgårs høre om 'byrødder', der føler sig utilstrækkeligt rustet til at sidde i forsyningsselskabernes bestyrelser - hvor flere følte sig trukket rundt i manegen af direktionen.

Gad vide, om det osse skulle gøre sig gældende i Aarhus??

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten