Renseanlæggene kører efter en forældet tankegang. Sådan har det været i årtier. Nu er der så med lattergassen kommet endnu et tungtvejende argument for at ruske op i den forstenede tænkning. Jeg uddyber:
Organisk bundet kvælstof (proteiner m.m.) nedbrydes i biogasprocessen, og kvælstoffet frigøres som ammonium, som er opløst i vandfasen. Derved forøger det forureningen af spildevandet, når et renseanlæg bruger slam til biogasproduktion. Hvis det afgassede slam fra renseanlæggets rådnetank blev kørt ud som gødning på markerne ligesom afgasset gylle, ville ammonium m.m. have samme positive gødningsværdi som i afgasset gylle. Så ville det være fint. Men det sker ikke. Renseanlæggene afvander slammet (sekundært slam) fra rådnetankene efter udrådningen. Måske køres slammet her fra på landbrugsjord (hvis det overholder grænseværdierne for tungmetaller). Men væsken køres over rensning, inden den udledes som renset spildevand. Ved denne rensning fjernes ammonium via omdannelse til frit kvælstof (via kombination af nitrifikation og denitrifikation). Denne kvælstoffjernelse er energiforbrugende. Derfor bruges en del af det organiske stof i spildevandet – som eller kunne have været brugt til biogasproduktion – til kvælstoffjernelse. Samtidig tabes kvælstofressourcen, som ellers kunne have været brugt som gødning, hvorved en ekstra mængde kvælstof-kunstgødning skal bruges.
Dette er baggrunden for, at en stor del af renseanlæggenes primære slam (måske over halvdelen) logisk burde køres ud til gyllebiogasanlæggene og først udrådnes her. Så kunne den frigjorte ammonium udnyttes som gødningsressource. Der frigøres ½-1 kg ammonium ved udrådning af et tons primært slam.
Jeg fandt for år tilbage en omkostning på 40-50 kr. pr. kg for at fjerne et kg ammonium på et renseanlæg. En anden kilde landede på den halve omkostning, 24 kr./kg, link: http://www.ft.dk/samling/20061/almdel/mpu/...
Energimæssigt udgøres tabet af den energiressource i form af organisk stof, der forbruges på renseprocessen, hvortil skal lægges det energiforbrug på omkring 30 MJ (~ næsten 1 m3 metan), som det koster at erstatte det tabte kg ammoniak med kunstgødning.
Det er endvidere grundlæggende betydeligt billigere at udrådne ét tons biomasse i gyllebiogasanlæggene, end det er at udrådne et tons på renseanlæggene.
Og endelig viser det sig nu, at renseanlæggene udleder lattergas fra kvælstofrensningen af spildevandet. Den lattergasmængde må kunne reduceres, hvis så meget som muligt af slammet udrådnes på gyllebiogasanlæg - eller hvis det afgassede slam fra rådnetankene anvendes direkte som gødning uden først at blive afvandet.