Renoveringsbranchen: Hvor er de dygtige nyuddannede ingeniører henne?
Alt peger på, at der bliver rift om fagfolk med kompetencer inden for renovering i de kommende år. En nedslidt og temmelig energifjendsk boligmasse fra 1960’erne og 1970’erne venter på at komme under ingeniørernes kyndige hænder, og med regeringens nye Vækstpakke, der lover 4 milliarder kroner ekstra til boligrenovering, er der udsigt til et snarligt ansigtsløft i flere store almennyttige boligforeninger.
Men ude omkring hos rådgiverne lyder meldingen nu, at de nyuddannede ingeniører, der skal varetage fremtidens renoveringsprojekter, mangler de nødvendige kompetencer. De viser en ny undersøgelse blandt 83 rådgivervirksomheder og en række uddannelsesinstitutioner foretaget for Bygherreforeningen.
Vil du følge med i jobmarkedet inden for renovering? Se jobopslag på Jobfinder
I undersøgelsen giver virksomhederne udtryk for, at 'de nyuddannede i ringe grad er klædt på til at kunne varetage renovering af den eksisterende bygningsmasse'. Ifølge Henrik Garver, direktør hos FRI, halter det i høj grad med de nyuddannedes bløde kompetencer:
»De nyuddannede skal være bedre til at arbejde med mennesker. I renoveringsbranchen er kommunikationsevner en af de mest afgørende kvalifikationer. Du skal ikke nødvendigvis kunne lave komplicerede beregninger, men du skal kunne gå i dialog med beboerne for at sikre et gnidningsfrit samarbejde,« siger Henrik Garver.
I analysen er virksomhederne blevet spurgt, i hvor høj grad de nyuddannede ingeniører har praktisk forståelse og byggeteknisk indsigt til at kunne varetage renovering af den eksisterende bygningmasse. På en skala fra 1 til 10 vurderer virksomhederne, at de unges kompetencer ligger et stykke under middel, nemlig på 3,5. Ifølge de adspurgte uddannelsesinstitutioner skyldes det blandt andet, at alt for få studerende interesserer sig for renoveringsområdet under studietiden, og derfor har renovering ikke stort fokus på grunduddannelsen. De unges fravalg af kurser i renovering ærgrer Henrik Garver:
»Renoveringsbranchen er en af de mest karrierefremmende brancher. Du får hurtigere kendskab til alle byggefaser i et mindre renoveringsprojekt end ved stort nybyggeri, og det øger dine chancer for hurtigt at blive projektleder. I virkeligheden burde langt flere unge interessere sig for området,« pointerer han.
Flere tværfaglige projekter, tak
Henrik Garver mener, at ingeniøruddannelserne skal blive bedre til at tiltrække andre profiler end dem, der typisk vælger ingeniørfaget i dag. Der er brug for studerende, som ser en udfordring i at kombinere den matematisk-tekniske indsigt med evnen til at kommunikere.
Der skal samarbejdes mere på tværs af uddannelserne, så ingeniører i løbet af deres studietid laver projekter sammen med blandt andre arkitekter og bygningskonstruktører.
--Henrik Garver
»Hvis uddannelsesinstitutionerne kunne tiltrække flere af dem, der - som det så populært hedder - 'gerne vil arbejde med mennesker', ville der være større sandsynlighed for, at flere ingeniørstuderende interesserede sig for et område som renovering, der netop har meget med mennesker at gøre,« påpeger han.
Læs også: Niras-chef til nyansatte: »I skal kunne lytte til folk, hvis fjernsynskabel I lige har skåret over«
Det fremgår desuden af undersøgelsen, at virksomhederne savner bedre tværfaglig forståelse blandt de nyuddannede, og ingeniøruddannelserne bekræfter, at der kun i ringe grad er tværfaglig undervisning på studiet. Det bør der gøres noget ved, mener Henrik Garver.
»Der skal samarbejdes mere på tværs af uddannelserne, så ingeniører i løbet af deres studietid laver projekter sammen med blandt andre arkitekter og bygningskonstruktører. Det kunne blandt andet foregå på summer schools, som vi kender det inden for andre fagområder,« opfordrer FRI's direktør.
Læs også: Skal jeg som nyuddannet tage et hvilket som helst job?
