Rengøringsmaskine mindsker mikroplast, men bruges ikke i Danmark

Illustration: Sandmaster

En ny rengøringsmaskine kan mindske problemet med mikroplast, som udledes fra kunstgræsbaner. Maskinen anvendes allerede i flere europæiske lande, men dog ikke Danmark, hvor 303 baner spreder hele 1500 tons plast hvert år.

Især om sommeren støver banerne med plastik. Og når tusindvis af små partikler flyver rundt om fodboldbørn, så kan de ende i luftveje og lunger.

Men plasten spreder sig også, når det regner. Så løber det med vandet ned gennem banen, ud i drænsystemet og til sidst ender partiklerne i vores kloaksystemer.

Læs også: Kunstgræsbaner eller legetøj: Grænser for giftstoffer skal være ens, mener EU

Det er virksomheden Sandmasters, som har afdelinger flere steder i Europa, der står bag rengøringsmaskinen. Vagn O. Hansen, der leder af virksomhedens danske afdeling, mener at maskinen kan gøre banerne mere miljøvenlige.

»Når maskinen laver en grundrengøring af kunststofbanerne, så fjerner den en masse af den plast, som ellers ville havne i naturen. Men den metode bruger vi ikke i Danmark. Vi renser kun overfladen herhjemme,« fortæller han.

Rengøring gør banerne mere miljøvenlige

Rengøringsmaskinen - eller Multicar’en - ligner en lille varevogn med en tank på. Tanken er fyldt med ca. én kubikmeter vand, som bliver blødgjort og spulet ned i banen. Derefter suger den vandet op igen med mikroplast og kemikalier fra banens gummifyld. Fyldet bliver lagt tilbage igen, og så bliver banen revet, så græsset står lige.

Det snavsede vand bliver så kørt væk, og sendt gennem syv filtre, der sørger for, at alle urenheder bliver sorteret fra. De bliver så deponeret eller sendt til forbrænding, og det rene vand bliver hældt i kloakken.

»Det svenske miljøinstitut har testet vores filtre, og det renser altså vandet, så det er 99,996 procent fri for urenheder,« fortæller Vagn O. Hansen.

Maskinen kan i gennemsnit fjerne 150 kg. mikroplast og andre urenheder ved en enkelt vask af en kunststofbane på 8000 kvadratmeter.

Læs også: Fodboldspillere slæber tonsvis af gummigranulat hjem fra kunstgræsbanerne

I Danmark bruger man den nyudviklede robot ‘Bucky’ til at rense banerne. Den fjerner større urenheder som plastre fra fodboldspillere og dyreekskrementer, børster banen og sørger for, at græsset står lige. Mikroplasten og sundhedsskadelige kemikalier lader den ligge.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvad er problemet egentlig med mikroplast, hvis den mikroplast er på størrelse med sandskorn. Jeg ved godt at mikroplast er defineret som <5mm, men definition burde jo laves om.

  • 1
  • 3

Det er jo helt galt overhovedet at etablere enorme udendørs arealer, dækket med plastic beregnet til at løbe og slide på.

Fodbold er opfundet til en græsplæne, og udviklet til inde-fodbold på et trægulv.

De kommuner der etablerer plast-græstæpper må have glemt at læse deres egne miljømålsætninger.

  • 6
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten