Ren besked til husejer: Alle snyder med trykprøvning

20. december 2016 kl. 13:4312
Ren besked til husejer: Alle snyder med trykprøvning
Blower Door klar til test. Illustration: Bent Bagge Nøhr.
Husejer Peer Jensen er endt i en forsikringssag, efter at trykprøver svindlede fire gange i hans kommende drømmehus.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et arkitekttegnet drømmehus bygget efter den ambitiøse klimastandard 2020 var målet for Peer Jensen, da han i 2014 satte byggeriet i gang. I dag står han midt i en byggeforsikringssag efter svindel med fire trykprøvninger af drømmehuset på Grønvangs Allé 10 i Vejen.

I Danmark er det entreprenøren selv, der bestemmer, hvem der skal teste, om bygninger er lufttætte nok til at møde kravene. Og da huset i Vejen stod færdigt i vinteren 2014, var der et voldsomt træk i huset, selvom en trykprøvningsrapport – som Ingenøren er i besiddelse af – havde kaldt det næsten lufttæt.

Læs også: Entreprenører kan selv vælge, hvem der skal trylle deres bygning tæt

»Huset var trykprøvet, før det overhovedet var færdigbygget. På det tidspunkt væltede det ud med luft af ufærdige fuger, og der var et stort hul i murværket ved brændeovnen, som luften fossede ud af,« siger Peer Jensen, der gik til entreprenøren Søren Knag Pedersen, som er direktør i Bo Plan og fortalte, at der måtte være snydt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det undrede ham tilsyneladende ikke, for ‘alle snyder jo’, som Søren Knag sagde til mig.«

Husejer og entreprenør konfronterer begge manden, der har foretaget trykprøverne, Jørgen Pazdecki Nielsen, der var hyret til opgaven af firmaet OT-Consult. Han indrømmede, at han aldrig har været i huset og trykprøvet den dag, men han dukkede op hos Peer Jensen med et par flasker rødvin for at undskylde.

Læs også: Tryktester taget i taltrylleri

»Det viser sig jo, at Jørgen Pazdecki aldrig var derude og efterprøve tætheden, men bare tog et billede af huset og skrev en rapport,« siger Søren Knag Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter afsløringen foretog Jørgen Pazdecki Nielsen en ny trykprøvning. Nu var hullet i muren lukket, og murene fuget til. Men der var stadig noget, der ikke stemte. Resultatet var bragende godt, selvom det stadig trak i huset, så Peer Jensen fik fat i en uvildig trykprøver, der dumpede huset på stedet.

Koster langt mere

Det fik dog ikke entreprenøren til at opgive Jørgen Nielsen. Han troppede op i huset igen med udstyr, der ifølge rapporten viste sig ikke at have været kalibreret i 10 år. Igen viste hans prøver, at huset var helt tæt.

»Jeg havde betalt firmaet OT-consult for at lave et energimærke til bygningen, og som en del af det, skulle der foretages en trykprøvning,« siger Søren Knag Pedersen, der derfor så det som almindelig fornuft, at det fortsat var Jørgen Pazdecki Nielsen, der efterprøvede huset. Ikke desto mindre ender han med at betale alle de andre trykprøvere, der kommer og trykprøver huset mellem Jørgen Pazdecki Nielsens trykprøvninger.

Læs også: Sjusk og fusk med trykprøver giver pivutætte huse landet over

Men nu blev det for meget for Peer Jensen, der hyrer formanden for brancheforeningen for trykprøvere, Vivi Gilsager. Hun tog som certificeret trykprøver 12.000 kr. for en trykprøvning og energirapport i modsætning til den ucertificerede Jørgen Nielsens pris på 2.250 kr.

»Jeg fik en utæthed, der var omkring fire gange højere, så hans resultater er megget imponerende,« siger hun og fortæller, at hun efterfølgende tog kontakt til Jørgen Pazdecki Nielsen.

»Jeg ville vide, hvordan han havde fået så flotte resultater, men det hverken kunne eller ville han fortælle mig.«

Brugte fortsat firmaet

I dag er sagen endt som en forsikringssag, da Peer Jensen ikke vil overtage et hus, der ikke lever op til de specifikationer, han betalte for. Men sagen har ikke fået entreprenør Søren Knag til at opgive hverken OT-Consult eller Jørgen Nielsen, hvis firma nu er gået konkurs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens Søren Knag hårdnakket påstår, at han ikke har benyttet OT Consult, siden han fandt ud af, der var blevet svindlet, kan OT Consult oplyse Ingeniøren, at de har udført mindst fem energimærker for BoPlan siden da.

Indsendte svindelrapport til forsikringen

I forbindelse med byggeforsikringen skal man indsende en trykprøvningsrapport som dokumentation for klimamærket og for, at huset lever op til det, bygningsejeren lovede, da han fik byggetilladelsen.

Men den trykprøvningsrapport, der er sendt ind til forsikringen, er den forfalskede.

»Søren Knag havde mere end fire trykprøvningsrapporter, han kunne have sendt ind, men han vælger den første, som han godt ved er ren svindel, men det er jo også den pæneste af dem,« siger Peer Jensen, der er chokeret over, at det er den forfalskede rapport, der ender som dokumentation i forsikringssagen.

Men Søren Knag mener ikke, han har valgt den bedste rapport.

»Jeg sendte den første rapport jeg fik, så snart jeg fik den, det vil sige i februar 2015. «

Også selvom du vidste, den var forfalsket?

»Det fandt jeg først ud af senere, da Peer Jensen fortalte mig, at den var gal med rapporten,« Siger Søren Knag, og det holder han fast på flere gange.

Men det passer ikke. Ingeniøren har set skriftlig dokumentation for, at Søren Knag først eftersendte netop den forfalskede trykprøvningsrapport halvandet år efter, han vidste besked, nemlig i juni 2016.

Kommune melder pas

Kommunen melder også pas og oplyser, at det er husejeren har ansvaret for, at dokumentationen er i orden.

»Som Bygningsreglementet er lige nu er det husejeren, der har ansvaret for, at dokumentationen er i orden. Vi er derfor ikke i stand til på nogen måde at komme efter entreprenøren, i sager som den her,« siger Christian Damm, der som byggesagsbehandler i Vejen Kommune stod for at håndtere sagen.

»I princippet har vi ikke mulighed for at tjekke, om indholdet af rapporterne er korrekt eller ej.«

Ingeniøren har gentagne gange prøvet at få fat i Jørgen Pazdecki Nielsen uden held.

12 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
23. marts 2017 kl. 11:02

Javel ja "Mark Hansen", savner du kunder i butikken?

11
23. marts 2017 kl. 10:43

Jeg synes, at det er trist, at der er så mange, der får negative oplevelser i forbindelse med trykprøvning. Hvis jeg skal komme med en solskinshistorie, har jeg haft en rigtig god oplevelse med disse https://tedanmark.dk/trykproevning/

Vi følte os trygge under hele forløbet, og der var aldrig nogle "dumme" spørgsmål. Dem kan jeg ihvertfald anbefale.

9
21. december 2016 kl. 10:52

Vi byggede hus for 6 år siden og fra Dag 1 fik håndværkerne at vide at jeg for egen regning ville bestille en tryktest af det færdige hus. Håndværkerne pippede ganske vist noget med at "det ikke var lovkrav" og "det behøver man skam ikke" osv. men jeg tænkte at det ikke skadede at de på forhånd vidste at deres byggekvalitet ville blive afprøvet til slut. Vores hus er ikke super-duper-lav-energi typen. Det skal blot leve op til gældende regler. Jeg bestilte Orla Nautrup fra Dansk Bygningsundersøgelse til at lave tryktesten, som viste at huset nææææsten kunne kategoriseres som lavenergihus. Så skal jeg lige love for at tømrerne strålende af stolthed. Alt i alt en god oplevelse for mig at få huset tryktestet.

God jul Flemming

8
21. december 2016 kl. 10:21

Det lyder helt DJØF'sk: Man beskriver en række forhold og hvordan de så egentligt burde være klaret. Uden smålig skelen til, om det nu faktisk er muligt og eller i overensstemmelse med målinger.

7
21. december 2016 kl. 09:32

Det kan ikke være rigtigt. Er kravene i 2020 så urealistiske så man skal montere solceller, så bør 2020 reglementet droppes. Det er jo ikke udtryk for en bygning men for et idealistisk drømmesyn i et bevæget øjeblik. Det samme gælder trykprøvningen og kravene. Dette er endnu et område, hvor de tbare gælde rom at trække penge ud af bygherren uden nogen nyttevirkning.

6
21. december 2016 kl. 05:37

om 20 år kommer der til at mangle rigtig mange håndværkere så skal de huse der bygges i dag rives ned eller totalrenoveres så er træet rådnet væk rockwollen ligger i bunden af væggene som en fugtig svamp. husk man dyrker planter i rockwollen.man vil begynde at finde ud af.at luftudskilleren er en bakterie bombe jeg har sendt robot køretøjer ind i rør i kontorbyggerier mange af dem var fyldt op med 20-30 procent af rørets diameter med skidt hår-papirstøv og meget andet dejligt nogle rør var helt levende. og det var den luft alle de ansatte skulle indånde. en mus eller rotte der bider hul i en membran så kommer fugten et stykke plast der ikke er tapet så kommer fugten. huse bygges på akkord med udenlandske håndværkere spørgsmål..penge eller præcision ved byggeri på akkord..penge resultat mus-rotter,plastindpakning akkord dårlig luft fugt ...rådne huse syge beoere

5
21. december 2016 kl. 01:08

1 bars tryk så skal man bruge 50 kilo gaffa tape for at opnå det resultat

Pas nu på. Med en bar overtryk tror jeg de fleste huse ville falde sammen/fra hinanden. Det er 1kg kraft pr cm2, så selv gaffatape måtte nok give op. Men er der nogen der ved ved hvilket over/undertryk disse luftskifter defineres. Jeg undrer mig selv over hvor tæt mit hus er, for hvis emhætten kører, selv på laveste trin, kan jeg ikke tænde brændeovnen uden at få en masse røg ud, og det selvom jeg har tre luftventiler åbne i nærmeste rum.

4
20. december 2016 kl. 22:06

Nej vel!

Er der nogen der kan forklare mig hvorfor at et hus skal være så hermetisk tæt at det kan sammenlignes med en konservesdåse hvor luftudskiftningen sikres skal sikres gennem en varmeveksler forsynet med en energikrævende ventilator der kører døgnet rundt.....når beboerne sover med vinduer på klem som undertegnede?

3
20. december 2016 kl. 19:35

Det er da træls at man skal til at bruge straffeloven overfor folk, der ikke kan være ærlige og sandfærdige.

Det tales meget om overregulering, men her er et klart tilfælde, hvor der er alt for få krav til beviselig dygtighed og autorisation.

Det er muligt krave er lidt stramme, men kan man ikke, så må man opgive at være i branchen. Det er afgørende, at man leverer det aftalte - det er helt ligegyldigt om bygmester kan leve af sit arbejde eller må lukke.
Der er så mange, der er udygtige, sløsede og derfor må finde sig et simplere arbejde.

Men folk, der lyver og bedrager kunderne, skal ubetinget sendes til Horsens vest i ganske laaaang tid.

Lars :)

2
20. december 2016 kl. 17:33

Så må håndværkeren jo lade være med at stille kunden en vare i udsigt, hvis han allerede fra starten ved at den ikke kan leveres.

1
20. december 2016 kl. 16:25

ingen huse kan leve op til den rest det ved alle der bygger huse 1 bars tryk så skal man bruge 50 kilo gaffa tape for at opnå det resultat i indvendige vægge må der ikke bruges plast så en revne i en sten et skruehul så fiser luften ud.. den test er ikke realistisk og testen er snyd i sig selv da det er umuligt at leve op til testen. det mener teoretiker at det er, men realistiske håndværkere ved at det er utopi