Rekordstor investering i grøn teknologi i 2015
Investeringer i grøn energi nåede nye rekorder i 2015 med 329 milliarder dollars, hvilket er en stigning på 4 pct. sammenlignet med 2014. Den tidligere rekord blev sat i 2011 og lå på 318 milliarder dollars, skriver Bloomberg New Energy Finance.
At vedvarende energi har fået flere penge end tidligere, kan også ses på mængden af installeret sol- og vindenergi, der blev øget med knapt 30 pct. Og den nye opgørelse, viser vedvarende energis styrke selv i modgangstider ifølge Michael Liebreich, formand for Bloomberg New Energy Finances bestyrelse:
»Disse tal er en utrolig modsætning til alle dem, der forventede at investeringer i vedvarende energi ville gå i stå på grund af faldende olie- og gaspriser. De understreger sol- og vindenergis øgede konkurrencedygtighed på pris.«
Det er primært Kina, vi kan takke for investeringerne. De smed for 110,5 milliarder dollars i vedvarende energi-kassen – en forøgelse på 17 pct. sammenlignet med 2014. USA indtager andenpladsen med 56 milliarder dollars i investeringer, hvilket er 8 pct. mere end året før.
Mellemøsten og Afrika fordobler investeringerne, mens Europa trækker håndbremsen
Men som Michael Liebreich pointerer over for Bloomberg New Energy Finance, er en af de afgørende faktorer også, at der er kommet nye spillere på banen:
»Vind- og solenergi bliver nu implementeret i mange udviklingslande som en naturlig og vedvarende del af ’generation mix’: De kan ofte produceres billigere end elektricitetens høje engrospriser, de reducerer et lands sårbarhed for fremtidige priser på fossile brændstoffer - og mere end noget andet kan de bygges hurtigt for at imødegå efterspørgsel på elektricitet. Og det er meget svært at se disse tendenser bevæge sig baglæns i lyset af klimaaftalen fra Paris i december,« forklarer han.
Bloombergs opgørelse viser også en række nye spillere, heriblandt Marokko, der investerede 2 milliarder dollars mod næsten ingen investeringer tidligere, og Sydafrika, der øgede deres investeringer med hele 329 pct. Kombineret lagde Afrika og Mellemøsten 13,4 milliarder dollars i vedvarende energi, hvilket er en fordobling siden 2014.
Imens de nye spillere stormer af sted, sænker Europa farten. Her er investeringerne krympet med 18 pct. til 58 milliarder dollars. Storbritannien trak op med en vækst på 24 pct., mens Tyskland og Frankrig tyngede i statistikken med fald i investeringer på henholdsvis 42 pct. og 53 pct.
