Rekordstor interesse for at bore efter dansk olie

Interessen for at søge efter olie i den danske del af Nordsøen er større end nogensinde. Hele 25 ansøgninger lå i indbakken hos Energistyrelsen, da fristen for ansøgninger om at lede efter olie og gas udløb klokken 12 mandag formiddag. Det er flere end i nogen af de seks tidligere udbudsrunder.

Virksomhederne har kunnet byde på de såkaldte olie/gas-koncessioner, der er et individuelt specificeret samarbejde med den danske stat. Udstedelsen af en koncession forpligter virksomhederne til at efterforske et bestemt område, mod at rettighederne til eventuel olie tilfalder dem.

Konkret har udbuddet omfattet alle ledige områder i Centralgraven, hvor hovedparten af de danske oliefelter hidtil er fundet. Ligeledes har der været udbudt områder længere mod øst, hvor man også i sjette udbudsrunde fandt olie.

De mange positive tilkendegivelser skal ses i lyset af, at udbudsrunden er den første, der er gennemført siden ændringen af beskatningsreglerne for olie i Nordsøen. Da regeringen offentliggjorde ændringerne, var det under store protester fra industrien.

Læs også: Styrelse: Olieselskaber er mere end klar til ny jagt i Nordsøen

Ved samme lejlighed annoncerede daværende klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) den netop overståede udbudsrunde. Et udbud som Bayerngas Norge med det samme proklamerede, at de ikke ville være en del af, hvorefter selskabet trak alle sine investeringer i fremtidige boreplatforme i Nordsøen tilbage.

Ikke overraskende er olieselskabet da heller ikke at finde på den offentliggjorte liste over virksomheder, der har indgivet ansøgning.

Nuværende klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) skal nu forelægge en redegørelse for Folketingets klima-, energi- og bygningsudvalg om, hvilke koncessioner man ønsker at udstede, inden de endelige tilladelser kan gives. Det forventes at være på plads i begyndelsen af 2015, og indtil da glæder ministeren sig over de mange ansøgninger.

»Jeg er meget tilfreds med antallet af ansøgninger i udbudsrunden, der bekræfter, at der fortsat er tiltro til, at der kan gøres interessante fund i det danske område. Det er positivt, for dermed kan vi opretholde et stabilt efterforskningsmiljø og investeringer i højt specialiserede arbejdspladser i Danmark. Jeg ser frem til, at de kommende tilladelser vil føre til nye kommercielle fund, som kan sikre samfundet de størst mulige indtægter fra Nordsøen,« siger ministeren i en pressemeddelelse.

Emner : Olie
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Bliv ikke overrasket hvis flere selskaber trækker sig fra olie muligheden. I øjeblikket er "boreskibe" i overskud, hvorfor selskaber gerne vil holde "alle døre åbne". Men - når man først kommer tættere på egentligt investeringer så "bliv ikke overrasket" hvis det ene selskab efter det andet trækker sig fra den danske undergrund - under en KÆMPE MEDIE STORM.

Ingen selskaber er interesseret i at et lille land, indfører særlige "togfond betaling". At tro at olieselskaberne behøver olien i den danske undergrund, er en misforståelse. Det er de danske politikere der behøver olieselskaberne, deres viden og deres investeringer.

Så - Bliv ikke overrasket .... Togfonden, bliver svær at realisere og særligt med den lave oliepris som nok kommer til at være gældende hele denne vinter. ( Et gæt 33 % værdi i togfonden ? )

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten