Rekordstor dansk deltagelse i øko-ræs

7. december 2012 kl. 06:511
Rekordstor dansk deltagelse i øko-ræs
Illustration: Morten Opprud.
Når Shell Eco-marathon for skydes i gang til maj næste år, vil hele fire hold komme fra Danmark. Aarhus Universitet Herning er med for første gang.
Artiklen er ældre end 30 dage

Interessen for danske studerendes deltagelse i øko-ræset Shell Eco-marathon, der næste år finder sted i Rotterdam i Nederlandene, er massivt stigende. For første gang deltager fire danske hold, og Aarhus Universitet Herning er med for første gang.

»Vi har tidligere haft nogle studerende, der byggede en vindmølle ind i et køretøj, som de arbejdede hårdt med, men det var ikke rigtigt koordineret ind i et undervisningsforløb. Det ville vi gerne prøve at gøre - plus vi her i Herning gerne ville lave noget tværfagligt med de studerende i Aarhus,« siger projektleder, lektor og elektronikingeniør Morten Opprud fra Aarhus Universitet Herning.

Herning-projektet anvender en modificeret version af et eksisterende design, kaldet PACCAR II, som er udviklet af ETH Zürich, og som har vundet prototypeklassen i løbet adskillige år i træk.

Visualisering af konceptkøretøjet Zenith 33 fra Aarhus Universitet Herning, der søger om deltagelse i Shell Eco-marathon 2013 i Rotterdam. Bilen får delvis energi fra 0,17 m2 solceller på taget. Illustration: Morten Opprud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Visualisering af konceptkøretøjet Zenith 33 fra Aarhus Universitet Herning, der søger om deltagelse i Shell Eco-marathon 2013 i Rotterdam. Navnet henviser til Solens vinkel på Jorden i Rotterdam på løbstidspunktet. Illustration: Morten Opprud.

Integrerer flere fagområder

Projektet har deltagelse fra flere fagområder, bl.a. business og kommunikation, mekanik og elektronik fra både AU Herning og IHA (Ingeniørhøjskolen i Århus).

»Blandt andet er der tilknyttet to mekanikstuderende, der samtidig er store cykelentusiaster og ved en masse om simulering af vind og rullemodstand. Samtidig er vores elektronikstuderende fra tredje semester med og nogle kommunikationsstuderende også med inde over,« fortæller Morten Opprud.

De kommunikationsstuderende skal dels sørge for at brande projektet og gøre det bredt kendt, og dels skal de bidrage med at skaffe eventuelle sponsorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi som ingeniører kan som regel godt lide at nørde med et eller andet, men vi er jo også interesserede i at finde frem til sponsorer, der evt. kan være med til at sponsere vores kulfiberkompositmonokone,« forklarer Morten Opprud.

Læs også: DTUs økoracer får kulfiberfælge på under to kg stykket

Ud over at være et sammensat hold råder de studerende også over gode værksteder og faciliteter til fremstilling af prototyper i metal, træ eller glasfiber, elektronik samt 3D-print i plast, forklarer lektoren.

Navngivet efter Solens vinkel

Økoræseren fra Herning er døbt Zenith 33, hvilket refererer til Solens vinkel i Rotterdam i midten af maj næste år. Solens vinkel har betydning, da de deltagende køretøjer må have 0,17 m2 solceller monteret.

»Lige nu har vi omkring ca. 25 deltagere på projektet, men der er plads til flere,« understreger Morten Opprud.

Aarhus Universitet Herning overvejer desuden med afsæt i projektet at etablere et valgfag, der vil rumme både elektronik og mekanik, hvor de studerende som semesterprojekt kan arbejde på forskellige optimeringer af køretøjet, fortæller lektoren.

Selve løbet er meget enkelt: Kør længst på det, der svarer til en liter benzin. Omkring 200 hold forventes at slippe gennem nåleøjet og deltage i løbet. De fire danske hold kommer fra Aarhus Universitet Herning, DTU og Aalborg Universitet, der deltager med to biler.

DTU er med deres Roadrunner forsvarende mestre i klassen UrbanConcept.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Roadrunners slår rekorden i Eco-marathon

Dokumentation

Shell Eco-Marathon
AU HERNING OG IHA ER MED I KAMPEN OM EN PLADS I SHELL ECO-MARATHON EUROPE 2013

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
7. december 2012 kl. 09:32

med en ganske blakket fortid. Kendt i KR som politiet ville sige :) At de afholder økoræs er ligeså troværdigt som Nazityskland afholder en humanitær konference eller Nordkorea om informationsfrihed. Eller USA om transparens i regering.

Elektrisk fremdrift var vist også banlyst indtil ganske for nyligt fordi det var jo ikke interessant i økosammenhæng..

Ikke at man kommenterer noget af dette i papegøjejournalistik.