Rekordmange husstandsmøller i 2015
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rekordmange husstandsmøller i 2015

Ikke siden år 2000 er der rejst så mange nye vindmøller i Danmark, som der blev i 2015, hvor det blev til hele 599 nye vindkraftværker.

Hemmeligheden bag det store antal er dog, at det i høj grad er de små husstandsmøller, der er stormet frem og som med 526 vindmøller står for hovedparten af udbygningen i 2015, når det gælder antal.

Læs også: Kæmpedyk for dansk vindkraft: Kun 93 nye møller sidste år

Hele 526 ud af de i alt 599 vindmøller er vindmøller på bare 10 kW eller 25 kW i effekt. Derfor er den nytilkomne installerede effekt sidste år da heller ikke prangende, men blot på 222,7 MW.

Det viser Energistyrelsens stamdataregister for vindkraftanlæg, som netop er blevet opdateret med tal for hele 2015.

Ifølge samme register er der opstillet 72 landvindmøller sidste år med en effekt over 1 MW.

Boomet stopper med 2015

Boomet i husstandsmølleudbygningen er dog kun en éngangsforestilling, idet tilskudsreglerne er blevet ændret markant med en ny lov vedtaget i december 2015.

Den nedsætter støtten pr. kWh fra 2,5 kroner til 2,12 kroner for 10 kW-møller og fra 1,5 kr. til 1,32 kr. pr. kWh for 25 kW-møller. Støtteperioden nedsættes fra 20 til 12 år.

Læs også: Brancheforening raser over ændringer af støtte til husstandsmøller

Samtidig kan der årligt kun opføres 1 MW kapacitet med husstandsvindmøller, der får disse tilskud.

»Med vedtagelsen af de nye regler har politikerne reelt lukket branchen herhjemme,« siger en frustreret formand for Brancheforeningen for Husstandsvindmøller, Morten V. Petersen:

»Med en grænse på 1 MW kan der reelt sælges 100 møller a 10 kW om året. Det kan måske højst holde et enkelt eller halvandet firma i gang,« siger han.

Men betyder det, at I kun kan sætte 1 MW kapacitet op, eller at man godt kan sætte flere møller op, men til en lavere afregningspris, for eksempel de 60 øre pr. kWh, som solceller får?

»Vi ved endnu ikke rigtig noget om, hvordan den nye ordning kommer til at fungere – om det bliver først til mølle, og om vi for eksempel må stille vindmøller op ud over 1 MW,« siger han.

Branchen gerne med på råd

Han tilføjer, at branchen reelt har haft otte måneder at arbejde i - nemlig i perioden fra februar, hvor EU godkendte støtten, til oktober, hvor lovforslaget om støttesatserne blev offentliggjort.

Læs også: Husstandsvindmøller bremset af snøvlende EU-bureaukrati

»Vi håbede, at vi kunne få lov at opbygge en industri, som så kunne gå på eksportmarkedet. Men der er otte måneden ikke meget,« siger han og opfordrer til, at brancheforeningen næste gang bliver taget med på råd, når reglerne skal ændres.

Når det gælder effekt og vindkraftproduktion af de nytilkomne vindmøller, er det selvfølgelig fortsat de 72 store vindmøller, der trækker hovedparten af læsset.

De store vindmøller havde en samlet effekt på 216,7 MW, mens de små bidrog med 5,9 MW, alt i alt 222,7 MW.

Læs også: Et blæsende 2015 gav rekord i vindkraft

Dermed er den samlede vindkapacitet i Danmark nu nået op på 5.069 MW - fordelt med 3.798 MW på land og 1.271 MW til havs.

Ros til møllekommunerne

Adm. direktør i Vindmølleindustrien Jan Hylleberg kalder det positivt, at det i 2015 er lykkedes at få rejst 72 store landvindmøller:

»Selvom det på ingen måde er nogen rekord, er der grund til at rose de kommuner, der i 2015 har løftet opgaven med planlægning for landvindmøller og har trodset den til tider ophedede nabomodstand,« siger han.

Læs også: Vattenfall opkøber nordjysk landsby for at bygge vindmøllepark

Energistyrelsen oplyser, at der er mulighed for, at tallene vokser endnu mere med nye indberetninger fra Energinet.dk.

Og så til talnørderne: Én lille vindmølle er både opstillet i 2015 og er skrottet i 2015, så nettotilvæksten af vindmøller er 598 stk.

Lidt solceller i 3-4 måneder, så tager vi lige nogle vindmøller, men hov vi stopper lige efter 10 md., hov nu kommer der en migrant så må vi hellere lige lave reglerne om der. Nu virkede der lige med de elbiler, så må vi hellere lukke ved at triple prisen...

Kunne det ikke være et krav at de støtte ordninger eller afgifts ordninger de finder det nødvendigt at styre samfundet med, havde en levetid på min. 5 år? Bare så det ikke ligner en teenager der regulerer på en radiators termostat.

  • 33
  • 2

Nemlig, boom&bust-regler er giftig lokkemad for enhver niche. Branchen bør dog også erkende at husmøller hverken nu eller i fremtiden er konkurrencedygtige på det åbne elmarked, og ikke gøre sig afhængige af støtteordninger. Master, konvertere osv. koster for meget til at det kan betale sig, især når deres produktion kommer samtidig med at elprisen er lav.

Derimod ser jeg et lille marked for vindvarme, hvor tagmøller kan opvarme vandbeholderen og indervægge af mursten på måske 1-10% af landets huse der ligger i god vind. Der er meget lidt elektronik og ingen afgift og støtte, og bør mindske olieregningen om vinteren. Lidt mere avanceret kan det hæve indløbstemperaturen på jordvarme, gerne med døgnlager.

Tagmøller bruges i vestjyske sommerhuse som lufttørring, ligesom luftsolpaneler.

  • 11
  • 0