Rekordmange husstandsmøller i 2015

526 vindmøller under 25 kW blev opstillet i et regulært mølleboom sidste år. Men nu er det slut: I oktober ændrede politikerne de gunstige støtteregler, og fremtiden for branchen er uafklaret.

Ikke siden år 2000 er der rejst så mange nye vindmøller i Danmark, som der blev i 2015, hvor det blev til hele 599 nye vindkraftværker.

Hemmeligheden bag det store antal er dog, at det i høj grad er de små husstandsmøller, der er stormet frem og som med 526 vindmøller står for hovedparten af udbygningen i 2015, når det gælder antal.

Læs også: Kæmpedyk for dansk vindkraft: Kun 93 nye møller sidste år

Kurven viser tydeligt, at 2015-udbygningen bestod af mange husstandsmøller. Antallet af vindmøller - grøn søjle - eksploderer, mens tilvæksten i effekt er beskeden. (Kilde: Energistyrelsen)

Hele 526 ud af de i alt 599 vindmøller er vindmøller på bare 10 kW eller 25 kW i effekt. Derfor er den nytilkomne installerede effekt sidste år da heller ikke prangende, men blot på 222,7 MW.

Det viser Energistyrelsens stamdataregister for vindkraftanlæg, som netop er blevet opdateret med tal for hele 2015.

Ifølge samme register er der opstillet 72 landvindmøller sidste år med en effekt over 1 MW.

Boomet stopper med 2015

Boomet i husstandsmølleudbygningen er dog kun en éngangsforestilling, idet tilskudsreglerne er blevet ændret markant med en ny lov vedtaget i december 2015.

Den nedsætter støtten pr. kWh fra 2,5 kroner til 2,12 kroner for 10 kW-møller og fra 1,5 kr. til 1,32 kr. pr. kWh for 25 kW-møller. Støtteperioden nedsættes fra 20 til 12 år.

Læs også: Brancheforening raser over ændringer af støtte til husstandsmøller

Samtidig kan der årligt kun opføres 1 MW kapacitet med husstandsvindmøller, der får disse tilskud.

»Med vedtagelsen af de nye regler har politikerne reelt lukket branchen herhjemme,« siger en frustreret formand for Brancheforeningen for Husstandsvindmøller, Morten V. Petersen:

»Med en grænse på 1 MW kan der reelt sælges 100 møller a 10 kW om året. Det kan måske højst holde et enkelt eller halvandet firma i gang,« siger han.

Men betyder det, at I kun kan sætte 1 MW kapacitet op, eller at man godt kan sætte flere møller op, men til en lavere afregningspris, for eksempel de 60 øre pr. kWh, som solceller får?

»Vi ved endnu ikke rigtig noget om, hvordan den nye ordning kommer til at fungere – om det bliver først til mølle, og om vi for eksempel må stille vindmøller op ud over 1 MW,« siger han.

Samlet vindkraftkapacitet - gul kurve - er med udgangen af 2015 kommet op på godt 5.000 MW. (Kilde: Energistyrelsen)

Branchen gerne med på råd

Han tilføjer, at branchen reelt har haft otte måneder at arbejde i - nemlig i perioden fra februar, hvor EU godkendte støtten, til oktober, hvor lovforslaget om støttesatserne blev offentliggjort.

Læs også: Husstandsvindmøller bremset af snøvlende EU-bureaukrati

»Vi håbede, at vi kunne få lov at opbygge en industri, som så kunne gå på eksportmarkedet. Men der er otte måneden ikke meget,« siger han og opfordrer til, at brancheforeningen næste gang bliver taget med på råd, når reglerne skal ændres.

Når det gælder effekt og vindkraftproduktion af de nytilkomne vindmøller, er det selvfølgelig fortsat de 72 store vindmøller, der trækker hovedparten af læsset.

De store vindmøller havde en samlet effekt på 216,7 MW, mens de små bidrog med 5,9 MW, alt i alt 222,7 MW.

Læs også: Et blæsende 2015 gav rekord i vindkraft

Dermed er den samlede vindkapacitet i Danmark nu nået op på 5.069 MW - fordelt med 3.798 MW på land og 1.271 MW til havs.

Ros til møllekommunerne

Adm. direktør i Vindmølleindustrien Jan Hylleberg kalder det positivt, at det i 2015 er lykkedes at få rejst 72 store landvindmøller:

»Selvom det på ingen måde er nogen rekord, er der grund til at rose de kommuner, der i 2015 har løftet opgaven med planlægning for landvindmøller og har trodset den til tider ophedede nabomodstand,« siger han.

Læs også: Vattenfall opkøber nordjysk landsby for at bygge vindmøllepark

Energistyrelsen oplyser, at der er mulighed for, at tallene vokser endnu mere med nye indberetninger fra Energinet.dk.

Og så til talnørderne: Én lille vindmølle er både opstillet i 2015 og er skrottet i 2015, så nettotilvæksten af vindmøller er 598 stk.

Kommentarer (22)

Lidt solceller i 3-4 måneder, så tager vi lige nogle vindmøller, men hov vi stopper lige efter 10 md., hov nu kommer der en migrant så må vi hellere lige lave reglerne om der. Nu virkede der lige med de elbiler, så må vi hellere lukke ved at triple prisen...

Kunne det ikke være et krav at de støtte ordninger eller afgifts ordninger de finder det nødvendigt at styre samfundet med, havde en levetid på min. 5 år? Bare så det ikke ligner en teenager der regulerer på en radiators termostat.

 • 33
 • 2

Nemlig, boom&bust-regler er giftig lokkemad for enhver niche. Branchen bør dog også erkende at husmøller hverken nu eller i fremtiden er konkurrencedygtige på det åbne elmarked, og ikke gøre sig afhængige af støtteordninger. Master, konvertere osv. koster for meget til at det kan betale sig, især når deres produktion kommer samtidig med at elprisen er lav.

Derimod ser jeg et lille marked for vindvarme, hvor tagmøller kan opvarme vandbeholderen og indervægge af mursten på måske 1-10% af landets huse der ligger i god vind. Der er meget lidt elektronik og ingen afgift og støtte, og bør mindske olieregningen om vinteren. Lidt mere avanceret kan det hæve indløbstemperaturen på jordvarme, gerne med døgnlager.

Tagmøller bruges i vestjyske sommerhuse som lufttørring, ligesom luftsolpaneler.

 • 11
 • 0

Sad for et halvt års tid og lavede lidt håndflade beregninger;

I september var den reele elpris 16 øre/Kwh, resten er transmissionsbidrag og afgifter + moms.
Så giver man 2,25 kr/KWh i tilskud til en max 10 kwh vindmølle, i stedet for 1 stor vindmølle, der kun skal have 30 øre i tilskud/kwh (300 kr/MWh)

Her er et sjovt tanke eksperiment, husk dette er kun et tankeeksperimen. ikke nødvendigvis fakta:
Jeg checkede produktionen på: http://www.ens.dk/info/tal-kort/statist ... vindmoller
En 10 kw husstandsvindmølle laver ca 15.000 KWh/år.
Jeg checkede data på 2 MWh landvindmøller. De ydede mellem 3 og 5.000.000 KWh/år (= 3.000 til 5000 MWh).
(Nye møller er oftest 3 MW, og yder derfor formodentligt mere)
Altså yder en 2 MW vindmølle 266 gange mere end en 10KW husstandsmølle.
Der skal altså sættes 266 husstandsvindmøller op, i stedet for en 2 MWh mølle
Hvis vi antager at møllerne holder i 15 år. og den reelle afregningspris for el, er 20 øre.
Så vil 266 husstandsvindmøller/1 stor mølle, producere 4.000 MWh x 15 år = 60.000 MWh
Husstandsvindmøllerne vil i denne periode have modtaget : (2200 kr/Mwh - 200 kr/MWh (reelle afregningspris for støm))x 60.000 MW = 120.000.000 kr i tilskud
120 MILLONER I TILSKUD.....!!!!! For strøm der er 60.000 x 200 = 1.2 million værd
En 2 MW vindmølle ville i samme periode have fået 300 kr x 60.000 = 1.800.000 kr i tilskud.
Tænk på hvor meget grøn energi man kunne have fået for de 118 milloner man havde sparet ved at opsætte 1 stor mølle i steddet for 266 små.

Det værste er så, at der ofte er overskudsproduktion af strøm, om natten når det blæser. Hvorfor den reele afregningspris fra vindenergi vil ligge under den genemsnitlige afregningspris. Da en del af strømmen produceres når der ikke er brug for den. Derfor opforderes folk til at benytte varmepumper, og får derfor fradrag på (vistnok) 42 øre/KWh på den del af forbruget der ligger over 4000 KWh. Det vil sige at de reelt får stømmen gratis, og kun betaler afgiften + transmissionsbidrag.
Flere varmepumper= øget elforbrug = flere vindmøller= flere subsidier

 • 18
 • 0

»Med vedtagelse af de nye regler har politikerne reelt lukket branchen herhjemme,« siger en frustreret formand for Brancheforeningen for Husstandsvindmøller, Morten V. Petersen:

Ja - det må da være frustrerende at være i en fremtidsløs branche - hvem i alverden havde set det komme? [/irony]

I øvrigt helt enig med Jesper herover: Stop nu alle disse latterlige feel good tiltag og apply noget Lomborgsk "hvordan får vi mest VE for pengene" filosofi. Hvis husstandsmøller er en god ide, behøver de ikke tilskud - i hvert fald ikke mere end vi kan købe anden VE for

mvh Flemming

 • 20
 • 3

Jeg er enig.

Der er dog to småting

300 kr x 60.000 = 18.000.000 kr i tilskud og ikke som anført 1.800.000 kr i tilskud.

Din antagelse om at en 10 Kw vindmølle producerer 15.000 kwh er lidt til den konservative side.
Sidste år (2015) producerede de 45 danske 10kw møller i gennemsnit 21.920kwh(*).

Så alt i alt ændrer det ikke på konklusionen, det bliver faktisk bare værre :-(

(*) Data fra "Stamdataregister for vindkraftanlæg"

 • 7
 • 0

Flere varmepumper= øget elforbrug = flere vindmøller= flere subsidier

samt:
- Færre afbrændte træpiller
- Lavere forbrug af fyringsolie eller naturgas

PS. Der var slet ikke nødvendigt at lave så mange beregninger. Du kunne bare have anvendt støtteomkostningerne på hhv. 30 og 225 øre/kWh og ganget det op med et vilkårligt antal kWh, som du naturligvis perspektiverede passende, så folk kan forholde sig til den exorbiante overpris der er på strøm fra husstandsvindmøller.

 • 7
 • 1

Det var nu mest fordi jeg OGSÅ syntes at det er åndsvagt at opsætte 266 husstandsmøller,istedet for en stor. Det er hverken rationelt, eller kønt. Specielt fordi at husstandsvindmøller ofte opsættes steder uden optimale vindforhold, da det jo i sagens natur skal ligge på ens egen matrikkel

 • 5
 • 0

Det var nu mest fordi jeg OGSÅ syntes at det er åndsvagt at opsætte 266 husstandsmøller,istedet for en stor. Det er hverken rationelt, eller kønt. Specielt fordi at husstandsvindmøller ofte opsættes steder uden optimale vindforhold, da det jo i sagens natur skal ligge på ens egen matrikkel

Det er såmænd rigtig nok, men når der kun er en stor fælles mølle, så kommer de fra staten, energiselskabet omhvemharvi og kræver deres rigelige andel af gevinsten. Så er det da nærliggende at holde den VE indenfor egen matrikel og høste den fulde energi.

 • 2
 • 6

Adm. direktør i Vindmølleindustrien Jan Hylleberg kalder det positivt, at det i 2015 er lykkedes at få rejst 72 store landvindmøller

 • i hvert tilfælde helt fint ift. Spanien!:

Spain didn’t install a single megawatt of wind power capacity in 2015, the first time the industry has had a dead year since the 1980s.

Total installed capacity stalled at 22,988 megawatts, with wind covering 19 percent of power demand in Spain last year, the Spanish Wind Energy Association, known by its Spanish initials AEE, said Tuesday in a statement. Just 27 megawatts of new capacity has been installed since 2013, when a new payments system was introduced...

Kilde:

http://www.bloomberg.com/news/articles/201...

 • 2
 • 2

Det var nu mest fordi jeg OGSÅ syntes at det er åndsvagt at opsætte 266 husstandsmøller,istedet for en stor. Det er hverken rationelt, eller kønt.

Helt enig!

Så forstår jeg bedre den lange udregning.

Det gode ved den slags beregninger er, at de giver størrelsesforholdet (hvis ikke man laver potensfejl undervejs). Så pyt med decimalerne. Det er principielt lige meget, om der skal bruges 200 eller 300 husstandsvindmøller til at dække en enkelt stor vindmølle. Det er evident, at der er totalt tåbeligt at have så mange piskeris stående rundt omkring ved folks boliger.

 • 7
 • 1

er, at tilskud til til urentable energiformer kun kan komme et sted fra: Nemlig fra dem, som ikke har disse urentable energiformer - ergo er disse tilskud asociale.

Ensete sociale måde at lave disse VE eksperimenter på må være at lade dem financiere helt af fælleskabet,

Hertil kunne man så argumentere, at muligheden er der for, om ikke alle, så rigtigt mange, men nej: Som systemet er, må ordningen nødvendigvis stoppe, hvis den bliver en "success" (som det også er sket nu - og skete med solcellerne) - og så er vi tilbage ved: en asocial fejltagelse, som udelukkende er et fell good initiativ baseret på følelser og stik mod al økonomisk logik.

Så: JA, rigtigt godt, at ordningen er stoppet (reduceret) og lad os (naivt) håbe, at myndighederne har lært af de 2 eklatante fejltagelser.

mvh Flemming

 • 6
 • 1

Fuldstændigt korrekt. Og da et helvede for naboerne at se på.
Skadeeffekten af menneskeskabte CO2 - teorien er vestens skadelige religion.

 • 3
 • 13

godt, at ordningen er stoppet (reduceret) og lad os (naivt) håbe, at myndighederne har lært af de 2 eklatante fejltagelser

Det er en logisk fejlslutning at slå husmøller og solceller sammen i een kategori.
Ganske vist er begge uøkonomiske, og begge har faldende enhedspris.
Men husmøller kan ikke nå ned i nærheden af stormøller, hvorimod solceller kan være rentable snart : http://ing.dk/andre-skriver/studie-solcell...

Grunden til støtte er bl.a at teknologien skal udvikles i en overgangsperiode indtil markedsøkonomi - ellers bombes vi tilbage til fossilalderen.
Solceller kan udvikles til at være konkurrencedygtige i et frit marked, men det kan ikke ske for husmøller. Dét er forskellen.

 • 1
 • 0

Man lokker folk til at investere med udgangspunkt i en tilskudsordning, og når så folk er "hoppet på den", så fjernes tilskuddet.

Det hér er barmarksværkerne om igen, som efterlod investorerne med en horribel økonomi. Hvornår bliver vi klogere mht politiske løfter.

 • 1
 • 1