Rekordmange dør af bakterier i vandinstallationer

Plus17. september 2021 kl. 02:0022
Rekordmange dør af bakterier i vandinstallationer
Illustration: Bigstock/maridav.
Danmark har en af EU’s højeste incidensrater for legionella og rekordmange dødsfald. Problemet skal løses teknisk.
Artiklen er ældre end 30 dage

Miljø Eksperter advarer om stigende legionellasmitte

Danmark har en skræmmende bundplacering i EU, når det gælder om at undgå den po- ten­tielt dødelige legionella­bakterie, der smitter gennem varmt­vands- forsyningen.

Det afslører den årlige statistik over legionellatilfælde fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC).

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
1. oktober 2021 kl. 21:02

Jeg er FV kunde i Kbh, hvor idealisme står over alt andet, så derfor modtager jeg sjældent FV vand med en temperatur over 60°C. Jeg pålægges tillige en pæn ekstra betaling hvis jeg ikke afkøler FV vandet ca.30°. Det er lidt op ad bakke, at opnå en VV beholder temperatur på bare 55°C, men skulle jeg eller min familie omkomne af legionella, så kommer vi nok i himmelen.

@Henrik

Det er absolut muligt at opnå en beholdertemperatur på 55 grader ved en fremløbstemperatur på 60 grader. Men mindre kan også gøre det for at nå de 50 grader ved fjerneste tappested, som DS439 foreskriver. Og hvis min varmtvandsbeholder er tømt, så kommer returtemperaturen ned under 20 grader ved fyldning.

19
18. september 2021 kl. 15:27

Jeg er FV kunde i Kbh, hvor idealisme står over alt andet, så derfor modtager jeg sjældent FV vand med en temperatur over 60°C. Jeg pålægges tillige en pæn ekstra betaling hvis jeg ikke afkøler FV vandet ca.30°. Det er lidt op ad bakke, at opnå en VV beholder temperatur på bare 55°C, men skulle jeg eller min familie omkomne af legionella, så kommer vi nok i himmelen.

18
17. september 2021 kl. 21:44

I betragtning af at vi i vores gamle system kun har 8 graders fald på godt 100 meter rør isoleret tilbage i 60'erne, så burde der ikke være et problem hvis vandet løber af og til.

Der er dog stadigt nogle ældre huse hvor koldt vand løber direkte op af de kolde rør, så temperaturen i det kolde vand nemt kommer over 20°.

17
17. september 2021 kl. 20:21

Forekommer problemet kun i forbindelse med varmtvandsbeholdere, eller kan det også forekomme ved gennemstrømningsvarmere (varmevekslere) hvor vandet kun er varmt i kort tid?</p>
<p>Og er varmtvandsbeholdere ikke efterhånden en sjældenhed? Jeg synes stort set kun man ser varmevekslere nu. I hvert tilfælde hvor der er fjernvarme.

@ Flemming

Legionella er naturligt forekommende i vand. De rigtige (eller forkerte) temperaturforhold accellerer forholdet. Det er ikke kun knyttet til varmtvandsbeholdere. Der er nok større sandsynlighed, men der er af fjernvarmeselskaber og TI lavet undersøgelser som også viser legionella ved gennemstrømningsvandvarmere.

Og nej. Også ved fjernvarme er varmtvandsbeholdere meget udbredt.

16
17. september 2021 kl. 18:52

Det er underligt at stigningen i sygdomstilfælde sker mellem 2016 og 2017. Hvad er der sket, ændret opgørelse/indberetning, sparekampagne eller hvad?

15
17. september 2021 kl. 17:28

Forekommer problemet kun i forbindelse med varmtvandsbeholdere, eller kan det også forekomme ved gennemstrømningsvarmere (varmevekslere) hvor vandet kun er varmt i kort tid?

Og er varmtvandsbeholdere ikke efterhånden en sjældenhed? Jeg synes stort set kun man ser varmevekslere nu. I hvert tilfælde hvor der er fjernvarme.

14
17. september 2021 kl. 16:01
12
17. september 2021 kl. 14:51

Mit varmtvandssystem kan sagtens være en tikkende legionellabombe, da jeg har to beholdere i serie, hvor vandet i den første som regel er ved stuetemperatur. Den næste (brugs)beholder har "normal" temperatur på de ca 50 gr, men heller ikke mere. Jeg vil såmænd gerne betale for en laboratorietest af vandet fra den første, og "i gamle dage" kunne man vist bare sende en prøve til "Vandkvaltetsinstituttet" - men den går ikke mere.

10
17. september 2021 kl. 13:20

Når man sammenligner danske forhold med andre landes, er det vigtigt også at tage højde for, at vi her i landet har en meget høj registreringsgrad.

Man kunne også tænke sig, at man ved alle dødsfald affødt af legionelle fik registreret opvarmningsform, så man i højere grad kunne finde en årsag.

Ud over for lav temperatur kan 'døde' strenge give voldsom vækst af legionella, så det er vigtigt at skylle igennem med varmt vand til f.eks. sjældent benyttede toiletter og baderum - inden man får besøg og tager disse rum i brug efter måske måneders stilstand.

9
17. september 2021 kl. 12:01

En væsentlig årsag til det øgede antal Legionellatilfælde kunne være, at flere fjernvarmeværker (fx e-on i vores område) har indført ”Strafafgift” for for høj returvandstemperatur. En væsentlig kilde til for høj returvandstemperatur i enfamilieshuse er netop varmtvandsbeholderen. Mange vil sikkert derfor skrue ned for tanktemperaturen for at spare ”Strafafgiften”, fordi: hvordan får man ellers returvandstemperaturen ned under 38 gr. i en ældre varmtvandsbeholder? (Man kunne måske benytte ”Time Proportion”: fx en ekstra ventil som kører ca. 40% ON og 60% OFF eller lignende, men findes der færdige systemer, der kan det? )

8
17. september 2021 kl. 11:46

Nu har jeg ikke fjernvarme, men jeg tænker at det i en fjernvarmeinstallation kan være svært at sikre at brugsvandet bliver tilstrækkeligt varmt. Så vidt jeg kan se fra en hurtig søgning er specifikationen flere steder mindst 60 grader celsius i hovedledningen. At omsætte dette til mindst 50 grader ved fjerneste aftapningssted inde i huset lyder som en udfordring.

7
17. september 2021 kl. 11:28

Det er naturligvis dybt tragisk for de der bliver syge / dør af legionella.

men

hvor mange dør eller får bla kræft af sodpartikler fra bla brændeovne og ICE biler? (Jeg lægger hermed IKKE op til en diskution for / imod brændeovne og ICE biler , men er mere nysgærig på hvor stort problemet er forholdsmæssigt !)

6
17. september 2021 kl. 11:23

Fyret i vores gamle hus hævede ugentligt temperaturen i varmvandssystemet til 70 grader C. Jeg efterspurte lignende, da vi fik nyt hus og skiftede fyret ud. Både installatører og teknologisk institut var ret uforstående over for behov for periodisk høj temperatur. Legionellaproblematikken indgår vist ikke i uddannelsen. De profesionelles bedste svar var at normalt var vandgennemløbet stort nok til, at der ikke ville gro legionella i systemet. Det har jeg så troet på.

5
17. september 2021 kl. 11:15

Ad #2:

Jeg beklager, at det oplyste link ikke oplyser dette.

Generelt anbefales det at temperaturen på det fjerneste aftapningsted (vandhane) ikke er under 50 graders celsius - for vamt vand og ikke over 20 graders celsius - for det kolde vand. (I begge tilfælde bør man lade vandet løbe nogle minutter først.)

Prøv selv af søge på legionella, jeg ku' desværre ikke finde et bedre link (uden betalingsmur) end det tidligere oplyste.

4
17. september 2021 kl. 11:11

Ingen af dagens artikler taler om kilden til smitten ? Den må jo komme et sted fra. Kommer den med koldt brugsvand, som så efter opvarmning til gunstig temperatur giver ideel vækstbetingelse ?

Er et smittedrit anlæg smittefrit i lang tid (evigt) ?

Kan man med simple chips selv teste sit varme brugsvand ?

3
17. september 2021 kl. 11:08

De fleste varmepumper har legionellal program som kan indtilles til periodisk opvarmning til eks 60 gr.

2
17. september 2021 kl. 09:13

anses for sikker? Og kan man lave andre løsninger end at varme vandet.

Det kan jo være et problem med varmepumper hvor der jo er en væsentlig fordel energimæssigt med en lav varmtvandstemperatur. Det ved jeg alt om da jeg voksede op i et hus med lunkent vand i hanerne.