Rekordlav CO2-udledning fra el sidste år

Danskernes elforbrug gav sidste år anledning til en rekordlav CO2-udledning pr. kWh. ​En typisk husstand, der bruger 4.000 kWh om året, udledte således blot 808 kg CO2 i 2015 mod 1.216 kg CO2 i 2014 – altså en reduktion på en tredjedel.

Læs også: Skagerrak-kabel giver norsk rekord-elproduktion

Det fremgår af Energinet.dk’s årlige opgørelse af miljøpåvirkningerne ved forbruget af 1 kWh i 2015.

Årsagen til den lave CO2-udledning er en stigning i produktionen af strøm fra vindmøller, mere import af el fra Norge og Sverige samt et fald i produktionen på den danske kul- og naturgasfyrede kraftværker.

Læs også: Et blæsende 2015 gav rekord i vindkraft

En del af den strøm, som danskerne forbruger, produceres herhjemme - resten køber vi i udlandet. Men da el ikke har nogen farve, kan man ikke præcist se, om det er vindmøllestrøm, strøm fra solceller eller kulkraftværker eller noget helt fjerde, der kommer ud af den enkelte forbrugers stikkontakt.

Læs også: Danske vindmøller satte ny verdensrekord i 2015

I stedet laver Energinet.dk en samlet gennemsnitsberegning, hvor man kan se, at andelen af vedvarende energikilder i vores elforbrug stiger, mens kul, brunkul og naturgas falder.

Elproduktionen fra vindmøller steg sidste år med ca. 8 pct., hvilket primært skyldes, at 2015 var et meget blæsende år med et vindindeks på 114, hvor 2014 havde et vindindeks på 99,6.

Læs også: Bodil reddede 2013 fra at blive et vindmæssigt øv-år

Der har totalt set været en stigning i importen af el til Danmark. Denne stigning kommer primært fra Norge og Sverige, hvilket giver en større andel af vand- og atomkraft i opgørelsen.

Læs også: Nyt Skagerrak-kabel presser vestdanske elpriser i bund

Som nævnt ligger CO2-udledningen i 2015 samlet set på et rekordlavt niveau, hvilket dermed følger de seneste års tendens.

De centrale kraftværkers elproduktion faldt – ifølge Energistyrelsens månedsstatistik – med 29 pct. i 2015 i forhold til 2014.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når man ser den retning kurven har for udledt co2 fra el-kraft, må man mene at elbil kritikerne er nede med 1. Nu kan de kun fremture med selve produktionen af køretøjer, veje og batterier. Og lidt om rækkevidde...

  • 8
  • 1

Det er miljødeklarationen denne her... Der hvor de ser på hvad vi reelt har importeret og eksporteret... Ikke eldeklarationen, hvor alt import regnes som et EU-gennemsnit... Derfor den lave andel af atomkraft og den høje andel af vind, vand og sol...

  • 1
  • 0

Denne udledning svarer til hvad naturgas giver/kWh energi. Det gælder selvfølgelig ikke hvis man kun laver el af det, men udnytter man også varmen, eller nøjes med varmen, svarer det til CO2 fra naturgas. Det er lidt beskæmmende at det ikke er bedre. Jeg kunne skifte fra gasfyr til elvarme uden at ændre på CO2 udledningen. Måske det er på tide at fjerne dette tabu der er på elforbrug og faktoren 2,5 i energimærket.

  • 2
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten