Rekordjæger vil sejle over 120 km/h i båd med kæmpe vinger

Tim Clarke vil helt derud, hvor vand begynder at føles som beton. Med et helt nyt båddesign vil den skotske båddesigner fra Verney Yachts opnå hastigheder på over 120 km/h og dermed slå hastighedsrekorden til havs, der er sat af kitesurferen Rob Douglas, der har surfet med 103 km/h.

For sejlbåde er rekorden på 95 km/h, som blev sat af den franske båd L'Hydrocoptére. Tim Clarke har gransket designet af L'Hydrocoptére og konkurrenten Vestas Sailrocket og fundet plads til så mange forbedringer, at han er overbevist om at snuppe rekorden. Derfor begyndte han designet af båden V-44 Albatross.

Læs også: Fysisk fænomen og fejlkonstruktion bremser Vestas-rekordbåd ved 50 knob

Læs også: Fugleformet båd vil slå hastighedsrekord til havs

V-44 Albatross eksisterer endnu kun i en computer, og designere fra Verney Yachts har brugt utallige timer på at teste alt fra aerodynamik, strukturændringer, vindpåvirkninger og bæreevne i 3D-computermodeller og virtualiseringsprogrammer. Designerne har blandt andet brugt SolidWorks til 3D-modelleringen og simuleringsprogrammet Abaqus FEA.

Al design og test bliver stort set begrænset til computersimuleringer, som det også var tilfældet med projekter som overlydsbilen Bloodhound, Richard Bransons Formel 1 bil Virgin VR-1 eller Americas Cup-vinderen BMW Oracle, der vakte stor beundring i 2010.

Læs også: Det nye super-sejl: 57 meter høj kulfiber-vinge

Vipper sejlet under vending

Ligesom BMW Oracle er de klassiske sejl skiftet ud med vinger på V-44 Albatross. To vinger a 13 meter er anbragt oven på et langt tyndt skrog, og vingerne er sat sammen i en 90-graders vinkel og kan vippe fra side til side. Under sejlads bliver vingerne skubbet til den ene side, så en ene vinge står lodret, mens den anden ligger vandret og hviler på vandet på en ponton.

I modsætning til konkurrenten Vestas Sailrocket kan V-44 Albatross skifte retning og få vinden ind fra den modsatte side og sejle videre. I praksis vil det ske ved, at båden drejer op mod vinden og vipper vingerne til den modsatte side.

Allerede til OL i Storbritannien til næste år skal båden gøre et rekordforsøg i Portland Havn. For at blive den hurtigste ved brug af vindens kræfter skal V-44 Albatross sejle hurtigere end 103 km/h. Og skal rekorden godkendes, skal den rekordhøje fart holdes på en strækning over 500 meter.