Rekordhøjt UV index på 43,3 målt i Andesbjergene
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rekordhøjt UV index på 43,3 målt i Andesbjergene

Amerikanske og tyske forskere har registreret det hidtil højeste UV index på 43,3. Det er sket med to dosimetre placeret ved henholdsvis Licancabur vulkanen (5.917 meter over havet) i grænseområdet mellem Chile og Bolivia og den nærliggende Laguna Blanca (4.340 meter).

Observationen fandt sted 29. december 2003, men er først nu offentliggjort i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Frontiers in Environmental Science.

Opdagelsen blev gjort af Nathalie Cabrol og hendes forskerhold fra SETI Institute og Nasa Ames Research Center, mens de var på et astrobiologisk mission i et marslignende miljø. Målingen er foretaget med instrumenter udviklet for European Light Dosimeter Network.

Alt over 11 er ekstremt

I 2006 skrev de newzealandske UV-forskere J. Ben Liley and Richard L. McKenzie, at det højest registrerede UV index stammede fra et nærliggende område i Cuzco i det sydlige Peru, hvor man med satellitmålinger havde målt et UV index på 25.

»Et UV index på 11 betragtes som ekstremt, og man vil ønske at være indenfor, når indexet kommer over 30,« siger Nathalie Cabrol.

Hun forklarer, at det høje index er resultatet af en sammenfald af en række hændelser - som en perfekt storm. Det er ikke direkte forbundet med klimaforandringer. Det kan dog tages som en forvarsel om, hvad der bliver mere sandsynligt, hvis der sker en udtynding af ozonlaget.

UV-indekset udregnes som en vægtet gennemsnit af strålingen ved forskellige bølgelængder i den ultraviolette del af solens lys (280 nm til 400 nm). Det er en lineær skala, der principielt ikke har en øvre ende.

Ifølge DMI kan UV index i Danmark om sommeren nå en værdi på 7, mens den maksimale værdi ved ækvator - under normale forhold - vil være omkring 15.

Hej.
Er det UV-indekset der har noget at gøre med om man bliver solbrændt / skollet? Og hvorfor er det nu at nogle (som jeg selv) bliver røde i stedet for brune? Hvor meget UV-indeks kan nøgen hud tåle før man begynder at blive rød eller brun?

  • 0
  • 0