Rekordhøjt UV index på 43,3 målt i Andesbjergene

Amerikanske og tyske forskere har registreret det hidtil højeste UV index på 43,3. Det er sket med to dosimetre placeret ved henholdsvis Licancabur vulkanen (5.917 meter over havet) i grænseområdet mellem Chile og Bolivia og den nærliggende Laguna Blanca (4.340 meter).

Observationen fandt sted 29. december 2003, men er først nu offentliggjort i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Frontiers in Environmental Science.

Opdagelsen blev gjort af Nathalie Cabrol og hendes forskerhold fra SETI Institute og Nasa Ames Research Center, mens de var på et astrobiologisk mission i et marslignende miljø. Målingen er foretaget med instrumenter udviklet for European Light Dosimeter Network.

Alt over 11 er ekstremt

I 2006 skrev de newzealandske UV-forskere J. Ben Liley and Richard L. McKenzie, at det højest registrerede UV index stammede fra et nærliggende område i Cuzco i det sydlige Peru, hvor man med satellitmålinger havde målt et UV index på 25.

»Et UV index på 11 betragtes som ekstremt, og man vil ønske at være indenfor, når indexet kommer over 30,« siger Nathalie Cabrol.

Hun forklarer, at det høje index er resultatet af en sammenfald af en række hændelser - som en perfekt storm. Det er ikke direkte forbundet med klimaforandringer. Det kan dog tages som en forvarsel om, hvad der bliver mere sandsynligt, hvis der sker en udtynding af ozonlaget.

UV-indekset udregnes som en vægtet gennemsnit af strålingen ved forskellige bølgelængder i den ultraviolette del af solens lys (280 nm til 400 nm). Det er en lineær skala, der principielt ikke har en øvre ende.

Ifølge DMI kan UV index i Danmark om sommeren nå en værdi på 7, mens den maksimale værdi ved ækvator - under normale forhold - vil være omkring 15.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej. Er det UV-indekset der har noget at gøre med om man bliver solbrændt / skollet? Og hvorfor er det nu at nogle (som jeg selv) bliver røde i stedet for brune? Hvor meget UV-indeks kan nøgen hud tåle før man begynder at blive rød eller brun?

 • 0
 • 0

Efter at have læst teksten, ser jeg, at der bor mennesker i de områder, de høje værdier er målt i, så jo - de fandt liv. Spørgsmålet er så bare, hvor meget UV stråling der er på Mars, til sammenligning?

 • 0
 • 0

Er så høje målinger en gevinst? Er det en gevinst hver gang vi har beregnet skattetrykket i DK som det højeste?

 • 0
 • 2

UV-indekset afgør i høj grad hvor let man bliver skoldet og anvendes netop til at vejlede om hvilke forholdsregler man skal tage for solen. Risikoen for solskoldning afgøres iøvrigt af hudens indhold af melanin, der er hudens egen (brune) solbeskyttelse. Mængden af melanin opreguleres ved fortsat soludsættelse, ved produktion i melanocytterne i huden. De allerblegeste individer har praktisk taget ingen melanocytter og dermed ingen medfødt solbeskyttelse, hvorfor de altid bliver solkoldede og ikke solbrune.

Da UV indexet er lineært, bliver man dobbelt så hurtig forbrændt ved dobbelt så højt uv-index (som tommelfingerregel) og ved et index på 43,3 må man forvente at en almindelig halv-bleg dansker bliver forbrændt på under 10 minutter!

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten