Rekordhøjt CO2-niveau på den nordlige halvkugle
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rekordhøjt CO2-niveau på den nordlige halvkugle

De høje CO2-koncentrationer, der før kun var til stede i Arktis, har nu bredt sig til hele den nordlige halvkugle. Dermed har Verdens Meteorologske Organisation (WMO) for første gang målt månedlige gennemsnitskoncentrationer af CO2 på over 400 ppm på hele den nordlige halvkugle.

»Dette her bør være endnu et wake-up call om de konstant stigende mængder drivhusgasser, som driver klimaforandringerne. Hvis vi skal bevare vores planet til fremtidige generationer, har vi brug for omgående handling for at standse disse varmeopsamlende gasser. Tiden er ved at løbe ud,« siger generalsekretær for WMO, Michel Jarraud, i en pressemeddelelse.

Alle WMO's målestationer på den nordlige halvkugle målte i april et gennemsnit på over 400 ppm CO2 i atmosfæren. Illustration: WMO

Månedlige gennemsnitsværdier over 400 ppm har været målt på arktiske målestationer siden 2012, men med de nye målinger fra marts og april i år har denne tendens spredt sig til hele den nordlige halvkugle.

Niveauet af CO2 i atmosfæren topper hvert år på netop denne tid af året. Niveauet bliver lavest i løbet af sommeren, hvor særligt mange planter optager CO2.

I løbet af 2015 eller 2016 forventer WMO, at CO2-indhold over 400 ppm i gennemsnit ikke blot vil gælde enkelte måneder på den nordlige halvkugle, men det årlige gennemsnit på hele kloden.

Læs også: Så skete det: CO2-niveauet nåede historiske 400 ppm

På verdens ældste CO2-målestation, Mauna Loa på Hawaii, blev det månedlige gennemsnitsindhold af CO2 i atmosfæren målt til 401,3 PPM i april. Sidste år vakte det stor opsigt, da målestationen for første gang nogensinde kunne måle CO2-koncentrationer på over 400 ppm i et par dage.

Der indgår i alt 130 målestationer fordelt på 50 lande over hele verden i WMO’s CO2-målinger. Alle målestationerne er placeret i relativt uforurenede områder.

Klimapåvirkningerne afhænger ikke af om vi anerkender CO2ens virkning. Klimaet påvirkes af vores handlinger. IPCC ser kernekraft som en afgørende faktor for et fremtidigt lavemissionsscenario. Vil man ikke kernekraft, så vil man alvorlige klimaforandringer.

  • 11
  • 12