Rekord: Otte selskaber vil bygge mega-havmøllepark i Østersøen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rekord: Otte selskaber vil bygge mega-havmøllepark i Østersøen

Energistyrelsen har i dag modtaget hele otte ansøgninger fra selskaber, der ønsker at blive prækvalificeret til at deltage i udbuddet af Danmarks hidtil største havmøllepark, Kriegers Flak, der bliver på i alt 600 MW.

Der er dermed tale om det hidtil største antal ansøgere til et udbud af en havmøllepark i den danske vindkrafthistorie.

Læs også: Fire selskaber vil byde på Danmarks næste havmøllepark

Ved det forrige udbud, af havmølleparken Horns Rev 3, var der fire selskaber, som ønskede at blive prækvalificeret. Ved udbuddet af Anholt Havmøllepark, hvor man brugte en anden udbudsmodel uden prækvalifikation, endte man med blot ét enkelt, endeligt bud.

Læs også: Kun en byder på dansk havvindmøllepark - udbuddet møder kritik

Det store antal ansøgere glæder energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V):

»Det er rekordmange interesserede, og jeg forventer, at der bliver god konkurrence om at vinde projektet, hvilket forhåbentlig kan presse prisen ned,« siger han i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at udviklingen inden for havvind viser, at teknologien bliver mere og mere omkostningseffektiv, og at behovet for støtte gradvist er faldende, hvilket han forventer vil fortsætte med Krigers Flak.

Energistyrelsen vil nu undersøge, om ansøgningerne opfylder de økonomiske, finansielle og tekniske minimumskriterier i udbudsbekendtgørelsen fra 6. maj 2015.

Når resultatet foreligger, vil Energistyrelsen offentliggøre navnene på de ansøgere, som er prækvalificeret til at deltage.

Kan forsyne 600.000 husstande

Kriegers Flak får som nævnt en total effekt på 600 MW og bliver således Danmarks største havmøllepark, der samtidig bliver del af verdens første offshore elnet.

Læs også: Verdens første offshore elnet bliver en realitet i Østersøen

Havmølleparken vil kunne forsyne cirka 600.000 husstande med strøm og forventes at være idriftsat inden udgangen af 2021.

Når havmølleparken er fuldt ud i drift, vil den øge andelen af vindbaseret elproduktionen med syv procentpoint.

Selve udbuddet vil tage over et år og involverer et forhandlingsforløb med tilbudsgiverne. Og det sidste, endelige og bindende tilbud skal afgives 8. november 2016.

Du har opdaget at Krigers Flak ligger øst for Danmark og England er placeret vest for Danmark?

Krigers Flak er til gengæld forbundet til Tyskland og Sverige, foruden Danmark.

  • 17
  • 0

1 KW per hus? Det lyder meget optimistisk! Så skal de ihvertfald ikke tænde for elkogeren, komfuret, ovnen, hårtørren, vaskemaskinen, etc. på samme tid!

Mvh
Steen

PS. Jeg husjer stadigvæk i Italien hvor elselskabet seriøst spurgte om jeg ville have en 1.5 KW eller 3KW forbindelse! Mere kunne man ikke få.

  • 0
  • 8