Rekord: Otte selskaber vil bygge mega-havmøllepark i Østersøen

Energistyrelsen har i dag modtaget hele otte ansøgninger fra selskaber, der ønsker at blive prækvalificeret til at deltage i udbuddet af Danmarks hidtil største havmøllepark, Kriegers Flak, der bliver på i alt 600 MW.

Der er dermed tale om det hidtil største antal ansøgere til et udbud af en havmøllepark i den danske vindkrafthistorie.

Læs også: Fire selskaber vil byde på Danmarks næste havmøllepark

Ved det forrige udbud, af havmølleparken Horns Rev 3, var der fire selskaber, som ønskede at blive prækvalificeret. Ved udbuddet af Anholt Havmøllepark, hvor man brugte en anden udbudsmodel uden prækvalifikation, endte man med blot ét enkelt, endeligt bud.

Læs også: Kun en byder på dansk havvindmøllepark - udbuddet møder kritik

Det store antal ansøgere glæder energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V):

»Det er rekordmange interesserede, og jeg forventer, at der bliver god konkurrence om at vinde projektet, hvilket forhåbentlig kan presse prisen ned,« siger han i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at udviklingen inden for havvind viser, at teknologien bliver mere og mere omkostningseffektiv, og at behovet for støtte gradvist er faldende, hvilket han forventer vil fortsætte med Krigers Flak.

Energistyrelsen vil nu undersøge, om ansøgningerne opfylder de økonomiske, finansielle og tekniske minimumskriterier i udbudsbekendtgørelsen fra 6. maj 2015.

Når resultatet foreligger, vil Energistyrelsen offentliggøre navnene på de ansøgere, som er prækvalificeret til at deltage.

Kan forsyne 600.000 husstande

Kriegers Flak får som nævnt en total effekt på 600 MW og bliver således Danmarks største havmøllepark, der samtidig bliver del af verdens første offshore elnet.

Læs også: Verdens første offshore elnet bliver en realitet i Østersøen

Havmølleparken vil kunne forsyne cirka 600.000 husstande med strøm og forventes at være idriftsat inden udgangen af 2021.

Når havmølleparken er fuldt ud i drift, vil den øge andelen af vindbaseret elproduktionen med syv procentpoint.

Selve udbuddet vil tage over et år og involverer et forhandlingsforløb med tilbudsgiverne. Og det sidste, endelige og bindende tilbud skal afgives 8. november 2016.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
 

Du har opdaget at Krigers Flak ligger øst for Danmark og England er placeret vest for Danmark?

Krigers Flak er til gengæld forbundet til Tyskland og Sverige, foruden Danmark.

 • 17
 • 0

1 KW per hus? Det lyder meget optimistisk! Så skal de ihvertfald ikke tænde for elkogeren, komfuret, ovnen, hårtørren, vaskemaskinen, etc. på samme tid!

Mvh Steen

PS. Jeg husjer stadigvæk i Italien hvor elselskabet seriøst spurgte om jeg ville have en 1.5 KW eller 3KW forbindelse! Mere kunne man ikke få.

 • 0
 • 8

Det store antal ansøgere glæder energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V): »Det er rekordmange interesserede, og jeg forventer, at der bliver god konkurrence om at vinde projektet, hvilket forhåbentlig kan presse prisen ned,« siger han i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at udviklingen inden for havvind viser, at teknologien bliver mere og mere omkostningseffektiv, og at behovet for støtte gradvist er faldende, hvilket han forventer vil fortsætte med Krigers Flak#

Ja alt den fine grønne strøm kunne bruges i en masse elbiler men det skal vi så ikke have mere af! Man kunne ønske sig en regering der havde visioner for hvordan vores samfund skal se ud om 5-10 år, men de har desværre alt for travlt med at opfylde valgløfter og fabrikere kreative regneark ....... Suk.

 • 9
 • 6

Kim: Vi er nogle som også producerer i vores fritid eller arbejder hjemme, det kræver energi.

Men ja altså som vi efterhånden eksporter alt andet end administration og vedligehold så bliver vores energi behov også mindre, spørgsmålet er så hvad vi skal leve af.

Men jeg synes da det er en god nyhed hvis det er blevet mere attraktivt at bygge havvindmøller, havmøller er langt bedre for miljø og klima end landmøller. Problemerne kommer når de skal pilles ned igen, det har de vidst fundet ud af i Tyskland er en dyr process, hvor det kan gøres for under en million DKK på land, medmindre man bare lader møllen falde med potentiel forurening deraf, som er billigere.

 • 0
 • 8

Kun 1500 Kwh? Det er ikke meget. Vi bruger årligt ca. 7000 Kwh (2 voksne + 2 brøn i et nyt BR15 hus på 200M2 med jordvarme) Jeg har svært ved at forestille mig et lavere forbrug.

 • 1
 • 2

Et kvalificeret gæt på budprisen er 70-80 øre/kWh (vurderingen kan uddybes). I dag koster el 20 øre/kWh. Landvind kan bygges for ca. 25 øre/kWh (også i Danmark), så hvorfor betale omkring tre gange mere for havmøllestrøm fea Kriegers Flak fremfor anden bæredygtig strøm?

Grundet den allerede store mængde vindkraft i elsystemet har vi svært ved at nyttiggøre yderligere vindkraft. Brug pengene på forsking, en lavere PSO-afgift, energibesparelser, vindkraft i Afrika eller noget andet som er bæredygtigt og økonomisk forsvarligt.

 • 2
 • 10

Victor

Du skal lige regne een gang til.

Søren Lund beregnede i forbindelse med Hornrev 3 en noget lavere pris end den som udbudet blev vundet på, da han der inkalkulerede perioden efter støtteperioden og frem til anlægget afmonteres.

Alle havvindmølleprojekter er del af en udvikling af et alternativ til fossil baseret produktion af elektricitet og er langt billigere end el produceret på værker, der bruger fossil energi, idet de eksternaliserede omkostninger for vindenergi er meget lave, hvad man bestemt ikke kan sige om fossilbaseret el.

Samfundsøkonomien holder sammen alene pga. de nedsatte emissioner, men det tæller da også med at vi har en fremragende eksportvare, der potentielt kan blive den største industrisektor i Danmark.

Forskning og udvikling kan ikke i sig selv alene løse problemerne med at introducere alternativer til fossile kraftværker.

Gennemsnits PPA kontrakten for alle nye vindmøller i USA 2014 var omkring 20 øre per kWh inklusive PTC med kraftig pil nedad. Fracking industrien, olieindustrien og kulindustrien er i frit fald uden udsigt til at udviklingen igen kan vende, da udbudet stiger og efterspørgslen falder. En ikke ringe del af prispresset skyldes fremkomsten af billigere vedvarende energi kombineret med mere energieffektive teknologier som fx LED's. Samtidigt er udbydere af fossiler meget pressede og har intet økonomisk råderum til at begrænse udbudet - tværtimod faktisk, så energi boblen er punkteret.

Jeg håber at du ikke får ret i din pessimistiske forventning om at budet vindes på samme niveau som Hornsrev 3, da der efterhånden skal nogle konkrete resultater på bordet for at fortsætte den fortrinsstilling som havvind har fået. Havvind kan ikke fortsætte med at være mere end dobbelt så dyrt som landvind gennemsnittet i USA.

 • 5
 • 0

Michael, nej, det nuværende prisniveau på el er usædvanlig lavt og jeg tror, som du, at niveauet på sigt stiger - mit gæt er at det ender på 30-35 øre/kWh om nogle år. Nu lukkes desværre en masse kærnekraft i Sverige, hvilket får elprisen til at stige, men ting tager tid og lige nu presser overskuddet af VE og særligt den betydeligt substituerede vindkraft elprisen ned. Medregner vi PSO-afgiften er elprisen jo ca. 45 øre/kWh.

 • 0
 • 0

Jens, jeg værdsætter bæredygtig energi og håber på en lav budpris for KF (hvis projektet realiseres).Vanddybden ude ved KF er dybere end HR3, hvilket er en af årsagerne til min marginalt højere prisvurdering ift. HR3. Dog frygter jeg at byderne ser til det engelske og tyske offshore marked, hvor der gives 1-1,5 kr./kWh og at dette bliver afgørende for buddene på KF.

HR2 og RS2 kostede jo "blot" ca. 50 hhv. 60 øre/kWh, så der kan sagtens bygges offshore vindkraft til nogenlunde penge.

 • 1
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten