Rejsekort til pendlerne udskudt igen

1. juli 2013 kl. 15:2128
Rejsekort til pendlerne udskudt igen
Illustration: Das Büro.
Stik mod forventningen får pendlerne ikke mulighed for at bruge rejsekortet som periodekort fra første kvartal 2014, oplyser transportministeren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det bliver alligevel ikke muligt for de mange pendlere at bruge deres rejsekort som decideret periodekort i bus og tog fra 1. kvartal 2014.

I et svar til Folketingets trafikudvalg oplyser transportminister Henrik Dam Kristensen (S), at pendlerne først kan skifte deres pap-månedskort ud med rejsekort i tredje kvartal af 2014.

Det har ellers i lang tid været forventningen, at de nødvendige softwareopdateringer ville være afsluttet ved udgangen af 2013. Dermed ville der være åbent for, at også pendlernes periodekort, som for en fast pris giver ret til et ubegrænset antal rejser inden for et bestemt område, kunne få premiere på rejsekort i løbet af de første tre måneder af 2014.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rejsekortets backoffice-systemer er endnu ikke klar til at kunne håndtere et sådant flat rate-produkt. Først når det sker, kan pendlerne få mulighed for de samme mængderabatter som rejsekortets øvrige brugere.

Det er dog endnu ikke afgjort, om der overhovedet bliver den slags rabatter til månedskortpendlerne. Transportministeren oplyser nemlig, at de store trafikselskaber på Sjælland og i hovedstadsområdet - Movia, Metroselskabet, DSB og DSB S-tog - endnu ikke er nået til enighed om de takst- og rabatstrukturer, der skal fordele indtægterne til de respektive trafikselskaber, når både periodekort og pensionistkort bliver omfattet af rejsekortteknologien.

Derfor er det slet ikke afgjort, hvad pendlerne skal betale for deres rejsekort, når det bliver klar om godt et års tid.

28 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
2. juli 2013 kl. 15:19

Ja hardware kan bombe selv de bedste løsninger tilbage - MEN jeg tror at det er muligt at lave en fornuftig løsning .

Du peger på noget vigtigt at det skal være et fastpris produkt og hvorfor ikke - det fungere jo med pappet og du flytter blot princippet over på elektronikken og tilføjer så den option at systemet kan selv se hvis du bruger mere end aftalt - som det er nu skal du til lommerne og købe tillægs og alt det pjat - det kan et rejsekort selv beregne.

Og du kan stige af og på alle de gange du orker inden for dine zoner og det koster ikke en rød reje mere også det kan et kort regne ud.

Du er fastlåst i din fastpris-tankegang - ja der er en fast (grund)pris og gør du ikke mere end hvad du har betalt for så sker der intet - jow maskineriet kan da se hvor og hvornår du stod af og på og om det var metro eller bus men that´s it.

Og skulle det så ske at du skal udenfor zoner eller tid (hvis du er en pensionist) så bliver der trukket fra din konto en gang hver måned og ellers kan du tjekke osv. (hvad jeg skrev før)

Og skulle det ikke ske fra dag et at du kan se prisen så er det ok - det kort er for vigtig for mange mange af os til at det må spænde ben for udviklingen.

Lige nu er det en opgradering og en aftale der mangler og ikke så meget mere ÅH JOW ... ikke flere smarte vi skal lige lave et politisk rabatsystem - det er nemlig skide enkelt rent teknisk at få stablet et rejse-periodekort på benene hvis man overlader det til folk med forstand på den slags og holder trafik-fyrsterne væk fra processen.

27
2. juli 2013 kl. 14:57

Vi bliver bare ikke enige. Og jeg mener at dine løsninger er mere i lappe afd. end i nytænkning.</p>
<p>Som IT-ingeniør ved jeg det er en ren programmeringsopgave at løse de problemer et periodekort kan give og når det først er på plads så går resten som smurt.

Jeg tror sådan set ikke vi er voldsomt uenige. Og jeg vil gerne påpege, at det bestemt ikke er min løsning, at periodekortet skal være et selvstændigt produkt. Problemet er som jeg ser det, at man politisk har besluttet, at der skal være et fastpris-produkt. I mine øjne giver dette ingen mening i forhold til et Rejsekort. Det nuværende pap-kort løser opgaven glimrende. Rejsekorts store fordel er, når man ikke kender udgangspunkt og ende.

Som IT-ingeniør må du være vant til at hardwaren begrænser dig. Hvis checkin/ud standererne ikke er hurtige nok, og det politisk er bestemt, at der skal være et fastprisprodukt, så er man jo nødt til at rette sig ind efter hvad der er teknisk (og økonomisk) muligt.

Vi er ikke uenige i at takstsystemet er noget rod. Men at rode et fastpris produkt ind i et system, som beregner pris fra A to B gør det i hvert fald ikke lettere for brugerne, at finde ud af hvad deres rejse koster.

25
2. juli 2013 kl. 14:32

Vi bliver bare ikke enige. Og jeg mener at dine løsninger er mere i lappe afd. end i nytænkning.</p>
<p>Som IT-ingeniør ved jeg det er en ren programmeringsopgave at løse de problemer et periodekort kan give og når det først er på plads så går resten som smurt.

Et de problemer rejsekort er stødt ind i med periodekort på rejsekort, hvis det skulle være et kort kunne bruges til rejser uden for fastaftalen, var, at der skulle udveksles for meget data ved ind- og udtjekningen og derved tager det for lagt tid. Det kan man ikke kode sig ud af.

26
2. juli 2013 kl. 14:50

@Steen

Det kommer sgu an på hvor hurtige de evt. kommende standere og deres forbindelser er - er der power nok i alle ender så kan du få dine oplysninger hurtigere end i dag

Alternativet er at periodekort-folket kommer til at vente med at kunne få de oplysninger on-the-fly og skal en tur forbi kontoen via nettet og er vi heldige så kommer der en dag "billetautomater" op hvor man med kreditkort og kontanter kan fylde sit kort og tjekke saldo.

Og når så standerne og forbindelserne er opgraderet kan de se de oplysninger "live" som alle andre.

Det vigtigste er at der kommer en aftale og et teknik løft så vi kan få de periodekort sat i omløb og så må man løbende justere med det der mangler.

Personligt er jeg græskkatolsk om jeg kan se forbrug og pris her og nu og jeg kan godt vente til jeg er kommet hjem eller forbi en automat og er indstillet på at vente med at kunne se de oplysninger når teknikken er på plads - for mig er det mere vigtigt at jeg får et periodekort jeg kan bruge så hurtigt som muligt.

23
2. juli 2013 kl. 14:17

@Erik

Vi bliver bare ikke enige. Og jeg mener at dine løsninger er mere i lappe afd. end i nytænkning.

Som IT-ingeniør ved jeg det er en ren programmeringsopgave at løse de problemer et periodekort kan give og når det først er på plads så går resten som smurt.

Jeg har bandet og det er er værre over de møgzoner og tåbelige trafik-paver der blokkere for en ordentlig løsning - systemerne skal sgu nok løfte opgaven lige så snart de åndssvage politikere får løst deres hvordan-deler-vi-rovet og så ellers blander sig uden om det tekniske.

Vi har ikke brug for flere uigennemskuelige og politisk udtænkte rabatsystemer og et velgennemtænkt periodekort system kan løse mange af de problemer bl.a. pendlerne og pensionisterne i dag har

Det vi mangler er at de tager sig sammen og får lavet en aftale så hurtigt som muligt og et upgrade af backoffice-systemerne så kommer resten hurtigt på plads.

Og på sigt vil det gavne alle hvis vi får ryddet op i de møg zoner.

Men kort jeg tvivler ikke på at teknikken nok skal kunne løfte opgave i det øjeblik en aftale er kommet på plads

22
2. juli 2013 kl. 13:59

Kunder bør bare have en større og større rabat på rejserne alt efter hvor meget man har rejst i en given måned - lige som vi kender det fra tilskud til medicin.

Det burde tage ca. 20 min. at programmere for en god programmør. Det skal lige siges at det er jeg ikke:-)

Så skidt med at standerne viser at en tur har kostet 49 kr., når man så efterfølgende bare kan se rabatten er fratrukket på kontoudtoget. Den løsning kender vi fra rabatordninger på benzin.

21
2. juli 2013 kl. 13:53

Hvorfor skulle man ikke kunne bruge det samme kort over alt?

Jeg refererer bare de artikler, der har været om det tidligere. Jeg er enig i, at det ikke er nogen fantastisk løsning, som de har fundet frem til.

Det er blot et spørgsmål at udnytte teknologien på den rigtige måde.

Problemet er (igen jf. tidligere artikler) at checkin/ud standerne er for langsomme. Check ud-tiden vil blive fordoblet, hvis systemet selv skal beregne om man er uden for periodekortets gyldighedsområde. Det mener man er for langsomt. På nuværende tidspunkt går jeg ud fra, at prisberegning er et simpelt opslag i en fra-til tabel ganget med rabat og tidstillæg. Det bliver noget mere kompliceret, hvis der skal tages højde for specielle zoner. Og hvordan afregner man korrekt en rejse, som starter uden for zonen og slutter uden for zonen. Skal det være én pris, hvis man er kørt uden om zonen, og en anden hvis man er kørt igennem? Og hvordan kan man vide hvilken rute der er fulgt, når man kun kender start- og slutpunkt? Kan godt se, at det ikke er helt let.

Den simple løsning er at lave rabat-systemet, så prisen ikke bliver højere end prisen, man ville skulle betale for et periodekort. Det kræver lidt justering i rabattrinene, men kunne laves meget simpelt med det nuværende system. Og vil være meget lettere at bruge, end det der er lagt op til med to forskellige kort.

20
2. juli 2013 kl. 10:46

Nicolai Eggert</p>
<p>

Det er da en tynd undskyldning - uanset hvad så begynder man ikke i detaljer at fortæller hvordan man gør.

Hvis folk ikke tror ham eller ikke selv kan regne den ud - so be it - det er ikke særligt smart at beskrive hvordan man gør.

Og så har Henrik ret - vi er ikke længere i området af hvad en bøde kan få ud af verden - det er temmelig alvorligt og er man ung og evt. studerende med håb om et godt job i fremtiden så kan en dom for dokumentfalsk en gang for alle ødelægge den drøm.

19
2. juli 2013 kl. 10:40

Nu blev han jo spurgt - og hvis svaret nu var en helt igennem innovativ og uset måde at snyde på, kunne jeg måske forstå din reaktion, men for mig er det en så oplagt form for snyd, at det er til at regne ud via udelukkelsesmetoden - uanset om Nicholas Ibsen fortæller om det eller ej.

Snyd vil desværre altid forekomme, ligegyldigt hvor effektivt et kontrolsystem der etableres.

Der er nok bedste at oplyse om konsekvenserne hvis snyderiet opdages - synderen slipper jo ikke med en afgift på 750,- kr., men må derimod også imødese en politianmeldelse for dokumentfalsk og med rimelig stor sandsynlighed også en straf herfor - en straf som vil fremgå af straffeattesten fremover.

https://www.midttrafik.dk/kundeservice/nyhedsarkiv/2011/nyhed?newsid=3224

18
2. juli 2013 kl. 10:31

Nu blev han jo spurgt - og hvis svaret nu var en helt igennem innovativ og uset måde at snyde på, kunne jeg måske forstå din reaktion, men for mig er det en så oplagt form for snyd, at det er til at regne ud via udelukkelsesmetoden - uanset om Nicholas Ibsen fortæller om det eller ej.

Der er reelt fire faktorer ved et periodekort, der er variable; navn, billede, zoner og datoer. Hvis man vil bedrive nogle former for snyd, er det vel logisk at det er netop de faktorer, man på den ene eller den anden måde må ændre på.

(Jeg må hellere skynde mig at sige, at jeg hverken bruger offentlig transport længere eller nogensinde har snydt - begge deler krænker af forskellige årsager min retfærdighedssans.)

17
2. juli 2013 kl. 09:53

@Nicholas Ipsen

Og du følte at det var din opgave at fortælle omverden hvordan man snyder?

16
2. juli 2013 kl. 09:30

Det er en god nyhed, at der går endnu længere tid, før det nemme pap-periodekort skal udskiftes med elektronik. Jeg kan virkelig ikke se nogen fordele for pendlerne ved at skifte det ud - men jeg kan se en masse besvær, der gør det endnu mere u-attraktivt at bruge kollektiv trafik.

15
1. juli 2013 kl. 23:58

Lav nu bomanlæg, som det er kendt fra resten af verden. Når man skal med tog eller metro, bør systemet blive lavet, sådan, at man slet ikke kan komme ind på perronen, før man har klippet og man heller ikke kan komme ud før man har klippet. Det virker alle andre steder, så hvorfor ikke lave det sådan i Danmark.

Selvfølgelig skal busserne fungere på samme måde som man er vant til i busserne, da man ellers skal skal til at betale en bunke ekstra penge alverdens steder, for at få bomanlæg. Så buspassagerne må selv tænke.

14
1. juli 2013 kl. 22:06

Tager en kopi af den udtagelige del af kortet, photoshopper ny dato på, printer og stikker i holderen sammen med stamkortet. Done. Jeg gør det ikke selv, men kender desværre en del studerende der synes det er helt i orden.

12
1. juli 2013 kl. 21:14

Jeg har skrevet en klage til rejsekortet. Der er meldt 14 dages svar tid.

Jeg har efter 3 uger stadig ikke fået svar på min henvendelse til dem om en dummebøde jeg fik. Det er forrykt.

Når man skriver itl dem via hjemmesiden, så skal man taste alt information in manuelt, altså navn, email, telefonnummer, adresse, rejsekortnummer, selvom man er logget ind, og de allerede har den information. Det er meget amatøragtigt.

11
1. juli 2013 kl. 21:11

Hvorfor er et pendlerkort nødvendigt? Rejsekortets filosofi er netop at finde den billigste billet i forhold til rejsemønsteret. Ergo: Man betaler indtil man når prisen for et pendlerkort - herefter flatrate. Se, det ville være smart.

Fordi du med pendlerkort er sikret en bestemt månedlig pris, uanset om du i sidste måned har rejst et vist antal gange eller ej.

Du ved på forhånd præcis hvad du kommer til at betale, uden nogen overraskelser om at det pludslig blev dyrere, fordi du havde rejst lidt mindre i sidste måned.

Så vist jeg kan se, er det stadig også billigere at bruge pendlerkort, hvis man rejser hver dag.

10
1. juli 2013 kl. 19:49

Jeg har skrevet en klage til rejsekortet. Der er meldt 14 dages svar tid. De 205 kr. som stod på mit gamle rejsekort vil de ikke give mig retur. Og de kan ikke over flyttes til det nye. De er (var) begge personlige rejsekort. Jeg kan flytte x antal mange kroner verden rundt med min homebanking, men 205 kr. på et rejse kort, nej. Opsparede rabbatter, tjah, gæt selv. Som yderligere en negativ oplevelse når man er logget ind på deres hjemmeside, ikke overføre data fra side til side, men må pænt skrive det hele ned på papir eller et dokument på computeren, logge ind igen, og taste forfra. Hvorfor sidder jeg med fornemmelsen af burokrati ? Min kalender siger 2013....

9
1. juli 2013 kl. 19:37

Hej!

Jeg har 2 spørgsmål, som nogle der er klogere end mig måske kan svare på:

1: I hvilket andet land fungerer et Rejsekort-lignende system upåklageligt? I f.eks. London og mange andre steder er der jo tælleapparater både ved ind- og udgang. Hvilket løser mange problemer, heriblandt check-in/check-ud problematikken. Er der nogen lande der har check-ind-ud uden bomme?

2: Hvorfor er et pendlerkort nødvendigt? Rejsekortets filosofi er netop at finde den billigste billet i forhold til rejsemønsteret. Ergo: Man betaler indtil man når prisen for et pendlerkort - herefter flatrate. Se, det ville være smart.

8
1. juli 2013 kl. 18:21

@Erik

Hvorfor skulle man ikke kunne bruge det samme kort over alt?

Systemet kan da se hvor du tjekker ind og ud og beregne om du har bevæget dig udenfor dit normale område og sende en ekstra regning - der er ingen grund til at skulle have to kort når et kort udmærket kan dække dit behov.

To kort løser heller ikke nogen problemer - i det øjeblik du bevæger dig ud over aftalte zoner så skal du hoppe af og stemple dit ekstra kort og så hoppe på igen - det vil da skabe irritation uden lige.

Nu om dage har du dit periodekort og køber så en tillægs der hvor du begynder - det er ikke muligt med det nuværende rejsekort at stemple en ekstra og der for skal man hoppe af og på.

Med et velgennemtænkt rejseperiodekort så stempler ind og ud når du er færdig og så kan systemet se om du er indenfor eller udenfor og skifter du undervejs stempler du ud og ind som du plejer ved en omstigning.

Et pensionistkort alle zoner 3 mnd. - pensionisten skal et eller andet i myldretiden og køber i dag en billet - med det nye rejsekort kan systemet se om vedkomne rejser i myldretiden og sender en ekstra regning den 1. - ganske enkelt.

Så kan man måske kræve at der skal være 100,- ekstra på periodekort kontoen som en form for sikkerhed - men det er jo et engangsbeløb og med en autotrækning så er det jo enkelt at administrere for alle.

Det er blot et spørgsmål at udnytte teknologien på den rigtige måde.

7
1. juli 2013 kl. 18:06

Hvordan skal systemet regne ud om man skal betale ekstra ?

Det som tidligere har været omtalt et et fast-pris produkt, som ikke kan bruges uden for det område kortet dækker. Så der bliver ikke noget med at betale ekstra. Det kræver et ekstra rejsekort at bevæge sig uden for dækningsområdet.

6
1. juli 2013 kl. 16:41

Hvordan skal systemet regne ud om man skal betale ekstra ? Systemet er jo notorisk kendt for ikke at ane hvad vej bussen/toget køre eller at påstå at man kan rejse med utrolige hastigheder, være to steder på samme tid m.m. Eneste rejsekortet er godt for er privatbilismen, folk kan jo ikke leve med den form for russisk rulette hvad angår priser, dummebøder og magtsyge lokalpolitikere. ( og landspolitikere der ikke tør tage ansvar og handle)

5
1. juli 2013 kl. 16:33

Snyder hvordan?

Det ville da være tåbenligt, hvis man skulle checke ud og ind med et periodekort.

Når jeg har betalt for mit månedskort, så skal der ikke være nogen risiko for dummebøder, ud over hivs jeg ikke har det med.

Folk kan vel ikke snyde med et periodekort på andre måder, end at bruge en andens, eller bruge et der er udløbet, hvor de selv har printet en fornyelse ud. Det hjælper check ind og ud ikke på, men det at have det på rejsekort isteddet, gør det nemmeste at checke om kortet er gyldigt.

4
1. juli 2013 kl. 16:29

Jeg forestiller mig at man stempler ind når man stiger på og ud når man osv.

Man kan da godt have en aftale om at man betaler et lille depositum f.eks. 100,- som står som sikkerhed i tilfælde af man rejser udenfor zoner (myldretid for pensionister)

Så kan systemet selv tjekke ens rejseruter og beregne om man skal betalte ekstra den måned - det burde ikke være så svært at få på plads.

3
1. juli 2013 kl. 16:07

Jeg har svært ved at forestille mig andet. Det virker fint mange andre steder i verden, det hedder tilvænning.

Personligt kender jeg alt for mange der snyder med periodekortet til at kunne bakke op om at beholde det nuværende system...

2
1. juli 2013 kl. 16:02

Ved vi hvordan man kommer til at bruge et periode-rejsekort?

Skal man checke ind&ud som alm. rejsekort, eller kan man bare hoppe på toget i de zoner man har betalt for?

Får man dummebøde hvis man glemmer at checke ud? Skal der så stå mindst 50 kr for at man kan bruge kortet selv om man allerede har betalt for zonerne?

Jeg kunne forestille mig et ramaskrig fra pendlerne hvis man skal til at huske check ind og ud. Jeg vil i hvert fald ramaskrige lidt...

1
1. juli 2013 kl. 15:41

De kunne finde ud af hvordan de skulle dele rovet da det var et periode-papkort så må de da for pokker da også kunne finde ud af hvor de skal dele når det er elektronisk - de kunne evt. jo blot beholde den nuværende fordelingsnøgle.

Men bl.a. pga. grådighed så snydes pendlerne og pensionisterne for et rejsekort i lang tid fremover.

Et elektronisk periodekort der kan fyldes op via "billetautomater" og nettet ville ellers kunne tage brodden af en del af kritikken - bl.a. fordi at dem af os der har kunne have glæde af den type periodekort ikke længere ville kunne brokke os over at skal betale ekstra når turen trækker ud pga. omstigninger og forsinkelser mv. - og vi kunne vende tilbage til gamle vaner med at hoppe af og købe ind uden at vi skal bande over en lang kø i supermarked koster os et ekstra "klip".

Det kan kun gå da kun gå for langsomt med at få det rejse-periodekort stablet på benene.