Kun halvandet år efter, at selskabet bag det elektroniske Rejsekort, der skal afløse papirbilletter og klippekort i danske busser og tog, indgik sin fjerde tillægskontrakt med leverandøren, har parterne sat sig ved forhandlingsbordet igen.
Det fremgik af et samråd i Folketingets trafikudvalg i sidste uge.
Årsagen er, at leverandøren, konsortiet East-West med Thales i spidsen, er forsinket med en ny version af softwaren, der skal håndtere tog- og busbilletter for 7,5 milliarder kroner årligt.
Den femte - og endelige - version af softwaren skulle have været afleveret i september, men den bliver først klar i september 2011.
Bod til leverandøren
Derfor forhandler parterne nu om en femte tillægskontrakt til det i forvejen stærkt forsinkede projekt.
»Det er ikke ønskværdigt. Vi havde absolut ikke regnet med, at det blev nødvendigt med endnu en tillægsaftale,« siger Bjørn Wahlsten, direktør for Rejsekort A/S. Selskabet er ejet af en række offentlige trafikselskaber med DSB i spidsen.
Han understreger, at det endnu ikke er sikkert, at der vil blive indgået en femte tillægsaftale. Det er også en mulighed, at Rejsekort og East-West reviderer kravene til softwaren og holder sig til den fjerde aftale. Den indeholder blandt andet bestemmelser om bod for forsinkelsen. Hvor stor boden bliver, vil Bjørn Wahlsten ikke oplyse.
Først elektroniske billetter i København ved udgangen af 2011
Den forsinkede software får først og fremmest betydning i hovedstaden. Den indeholder blandt andet de funktioner, som skal gøre det muligt at udstede et rejsekort med en fast pris, ligesom det kendes fra de nuværende månedskort. Fastpris-kortene var ikke med i de oprindelige planer for Rejsekortet.
Før den nye software er på plads, kan de elektroniske billetter ikke indføres i København. Der skulle systemet ellers have været rullet ud i foråret 2011. Nu bliver det først i slutningen af året.
Også Nordjyllands Trafikselskab skal ifølge Bjørn Wahlsten vente længere end planlagt på de elektroniske billetter.
Landsdækkende ved udgangen af 2012
Transportminister Lars Barfoed (K) understregede på sidste uges samråd, at en forudsætning for forhandlingerne mellem Rejsekort A/S og den forsinkede leverandør er, at kortet kan være landsdækkende »inden udgangen af 2012«.
Der ligger ingen fast tidsplan for, hvornår Rejsekortet rent faktisk skal ligge i tegnebøger og håndtasker hos pendlere i forskellige dele af landet. Rejsekort-direktør Bjørn Wahlsten kan derfor heller ikke svare endegyldigt på, hvor meget den forsinkede software betyder for udrulningen andre steder end i hovedstaden.
»Men jeg tror ikke, at den landsdækkende udruldning flytter sig meget,« siger han.
Det skyldes blandt andet, at trafikselskaberne på Fyn, Bornholm og i Midtjylland endnu ikke er tilsluttet Rejsekortet. Derfor er der under alle omstændigheder lang vej til landsdækning.
Rullet ud i etaper
Ifølge Bjørn Wahlsten bliver de elektroniske billetter rullet ud i etaper, der passer med, at medarbejderne bliver gearet til at tage imod de mange henvendelser fra kunderne, som skiftet væk fra papiret har vist sig et generere.
Foreløbig har 1.300 testet rejsekortet på en strækning mellem Høje-Taastrup og Holbæk. Netop nu er der breve på vej til pendlere på blandt andet Lollandsbanen, som bliver et af de næste testområder.
Første område, hvor rejsekortet helt erstatter papirbilletter, bliver efter planen Vestsjælland, hvor skiftet skal ske i løbet af den kommende sommer.
Ikke dyrere software, men måske samlet ekstraregning
Bjørn Wahlsten understreger, at de seneste forsinkelser betyder, at prisen for softwaren til rejsekortet bliver lavere. Det skyldes boden til leverandøren.
»Men den samlede økonomi bliver ikke nødvendigvis bedre, for der løber meromkostninger på for trafikselskabet og rejsekortselskabet. Om det samlet ender med plus eller minus, er svært at sige,« lyder hans forklaring.
Bjørn Wahlsten opgiver prisen for softwaren til rejsekortet til en halv milliard kroner. Hardwaren, som inkluderer elektroniske aflæsere alle busser og på alle stationer, koster 750 millioner kroner.
Dertil kommer driften af selskabet Rejsekort A/S, som for tiden har 30 medarbejdere, og de organisationer, som trafikselskaberne selv har oprettet til at håndtere de elektroniske billetter.
Rejsekortet er et lille plastikkort med en radiochip, RFID. Den føres hen foran en aflæser, hver gang en passager stiger på og af et offentligt transportmiddel, og så udregner systemet selv prisen.
Lignende elektroniske betalingssystemer er i drift i en lang række storbyer verden over, blandt andet i Holland og England, hvor hardwaren er den samme, som skal benyttes i Danmark.
