Mens hedebølgen gennembagte Danmark, så det næsten var svært at tænke på skybrud og ekstremregn, fik Glostrup Forsynings teknikere i juli monteret regnvandsventiler på en villavej i Glostrup. I august og september kom der regn, der viste, at systemet virker, og selv om systemet endnu ikke har været sat på en afgørende prøve, ser afdelingsleder Kristian Schou fra Glostrup Forsyning perspektiver i teknologien.
Artiklen er fra WaterTech, Ingeniørens nye PRO-medie om vandsektoren. Vi giver dig cases, nyheder, baggrund og debat med særligt fokus på klimasikring og behandling af drikke- og spildevand.WaterTech
Følg med på pro.ing.dk/watertech
Som omegnskommune til København er Glostrup udfordret over for ekstremregn. Der er en høj befæstelsesgrad, og der er hverken vandløb eller forbindelse til en havn, hvor man kan slippe af med regnvandet.
»Vi har en række parker i byen, som man kan lede regnvand ud i, men problemet er blot, at bykernen ligger i en lavning, som vandet vil løbe ned til. Når vi har haft ekstremregn, rammer det borgerne hårdere hos os. I andre Vestegnskommuner har man separatkloakeret. Vi har fælleskloakeret, så når det går galt, er det altså spildevand, som kommer op i borgernes kældre,« siger Kristian Schou.
Systemet virker – næsten for godt
Derfor var Glostrup Forsyning særdeles interesseret, da de blev præsenteret for regnvandsventilen, som producenten Plastmo introducerede i foråret 2018. Ved normal regn løber vandet i kloakken, når der er ekstremregn, sørger ventilen for, at vandet bliver sendt ud på husets terræn. Dermed kan man undgå overbelastning af kloaksystemet.
I et samarbejde med Call Copenhagen blev 30 husejere på en vej, hvor der gentagne gange har været problemer, kontaktet. 25 takkede ja, og i alt blev der sat 45 regnvandsventiler op. Glostrup Forsyning har sat flowmålere op i kloakrøret og sat sensorer på fem af regnvandsventilerne, så man kan sammenholde data herfra med meteorologiske data.
»Vi har endnu ikke haft de hændelser med ekstremregn, som bliver den afgørende prøve for systemet. Men vi kan se, at systemet virker og aflaster kloakkerne. Det hidtidige erfaringer er, at ventilerne udløses for ofte, så villaejerne får vand i haven, også ved regn, hvor der ikke er risiko for overbelastning af kloaksystemet.
Økonomi og jura skal afklares
Selv om regnvandsventilerne med de første tre måneders brug ser ud til at være en god løsning, ser Kristian Schou stadig en del udfordringer.
»Der er oplagt en risiko for, at borgerne glemmer, at udstyret skal passes og plejes, så de pludselig ikke virker. Vi har ikke tradition for, at vi som forsyningerne installerer udstyr inden på borgernes grund. Her er der en række problemstillinger både omkring de økonomiske rammer for forsyningerne og omkring juraen, som skal afklares,« siger han.
At det haster med den afklaring understreges af alternativet, pointerer Kristian Schou.
»Alternativet for os vil være at grave op og lægge nye rør med større kapacitet. Det vil være langt dyrere, så når vi har alternativer, som fungerer teknisk, er der al mulig grund til at få ryddet forhindringerne ad vejen,« siger han.
