Regningen for Niels Bohr Bygningen stiger med 150-185 mio. kr.

9. januar 2019 kl. 05:031
Regningen for Niels Bohr Bygningen stiger med 150-185 mio. kr.
Illustration: Bjørn Godske.
OPDATERET: Teknikentreprenøren Inabensa har ifølge Vejdirektoratet begået flere fejl i arbejdet på Niels Bohr Bygningen, end det tidligere har været fremme. Derfor ser skandalebyggeriet nu ud til at blive endnu dyrere.
Artiklen er ældre end 30 dage

1,7 mia. kr. Så meget skulle den nye bygning til det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet kaldet Niels Bohr Bygningen egentlig have kostet. I december 2017 blev budgettet imidlertid forhøjet til 2,9 mia. kr., men nu ser det ud til, at det budget heller ikke kan holde.

Læs også: Niels Bohr Bygningen: 2,5 km rør skal udskiftes - kan koste op mod én milliard ekstra

I den seneste halvårlige rapport om de statslige byggeprojekter står der således, at budgettet ser ud til at blive overskredet med 150 til 185 mio. kr. Og hvis staten taber en klagesag, som en af entreprenørerne på projektet, spanske Inabensa, har anlagt, vil prisen blive endnu højere. Desuden er der andre usikkerheder i projektet, der kan medføre yderligere budgetoverskridelser.

Finder fortsat fejl

Ifølge rapporten er det spanske Inabensas arbejde, der er hovedårsagen til fordyrelsen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Niels Bohr Bygningen

Københavns Universitets fysiske, kemiske, datalogiske, naturfagsdidaktiske og matematiske discipliner får nye rammer for forskning, formidling og uddannelse. De nye bygninger kommer til at huse:

3.000-4.000 studerende

800 undervisningsaktive forskere

260 ph.d.-studerende

200 tekniske og administrative medarbejdere

Bygherre: Bygningsstyrelsen

Arkitekt: Vilhelm Lauritzen A/S, Christensen & Co Arkitekter A/S

Landskabsarkitekt: GHB Landskabsarkitekter A/S

Ingeniør: Rambøll DK/Ramboll UK/Rambøll SE, Colin Gordon & Associates USA

Oprindeligt budget: 1,6 mia. kr.

Budget i 2018: 2,9 mia. kr

Areal: 52.000 m2

Byggestart: januar 2015

I brug: 2019

Kilder: Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet

»Der bliver fortsat konstateret nye mangler og fejl, og manglernes samlede omfang er langt større end tidligere vurderet. Senest er der konstateret øgede omkostninger til opgradering af motorer i ventilationsaggregater, afhjælpning af mangelfulde svejsninger på varme- og kølerør samt tilvejebringelse af svejsedokumentation ... Derudover har kompleksiteten af genopbygningen af Inabensa-arbejderne været højere end først antaget, hvilket har medført en forlængelse af tidsplanen.«

Læs også: Revisorer: Derfor kørte Niels Bohr Bygningen helt af sporet

Vejdirektoratet, der har overtaget bygherreansvaret fra Bygningsstyrelsen, vil gøre krav gældende mod Inabensa for de angiveligt mangelfulde svejsninger. Kravene vil komme oven i de krav, som bygherren i forvejen har rejst for de øvrige mangler i Inabensas arbejde. I december 2017 meldte den statslige bygherre således et foreløbigt krav 500 mio. kr. plus moms ud mod Inabensa, som til gengæld rejste et foreløbigt modkrav på 80 mio. kr. plus moms. De endelige økonomiske krav vil dog først kunne blive opgjort, når byggeriet er helt færdigt.

Regner med at blive færdige i år

Ifølge rapporten forventes bygningen færdiggjort i sommeren 2019. Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at Københavns Universitet kan tage bygningen i brug til efterårssemestret, understreger Jørn-Orla Bornhardt, der har været chef for byggeriet siden januar 2017.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg tror på, at entreprenørerne kan aflevere byggeriet i løbet af juni, juli eller august, men så kan der jo være fejl, der skal udbedres, før Københavns Universitet vil rykke ind, og så kan det være, at det vil tage et par måneder mere,« siger han.

Læs også: Ekspert: Rambøll har et ansvar for skandalen om Niels Bohr Bygningen

Usikkerheden om, hvornår universitetet kan rykke de hundredvis af forskere og tusinder af studerende ind i det nye bygningskompleks, betyder, at universitetet endnu ikke har datoer på flytteplanerne, fortæller den nytiltrådte vicedirektør på Københavns Universitet Uffe Gebauer Thomsen.

»Udtrykket “sommeren 2019” kan jo betyde alt fra maj til september. Og spørgsmålet om, hvornår vi skal opsige vores nuværende lejemål, har endnu ikke været diskuteret i den styregruppe, der følger byggeriet. Så det må vi tage stilling til, når Vejdirektoratet og Bygningsstyrelsen kommer med en ny tidsplan.« siger han.

Universitet vil ikke betale fordyrelse

Udover tidsplanen er der også usikkerhed om, hvor meget universitetet kommer til at betale i husleje i det nye bygningskompleks.

Bygningsstyrelsens normale praksis er, at lejen fastsættes ud fra, hvad det har kostet at opføre en bygning - inklusiv eventuelle budgetskred. Men fordi Bygningsstyrelsen har erkendt at have begået fejl i byggeriet, er det ikke hele den hidtidige budgetoverskridelse, der er blevet væltet over på huslejen. Bygningsstyrelsen har således “kun” krævet, at universitetet finansierer 445 ud af de 1,3 mia. kr, som budgettet blev forhøjet med i 2018. Det svarer ifølge avisen Information til at den årlige husleje bliver øget med 32 mio. kr. Men det vil universitetet ikke accepterer, og det anlagde derfor sidste år en intern statslig voldgift.

Hvor stor en del - om noget overhovedet - af den nye budgetoverskridelse, der vil blive lagt på huslejen er endnu usikkert.

»Det bliver op til voldgiften at afgøre det spørgsmål på et tidspunkt. Men for os er det største tab jo, at vi ikke har kunnet bruge den nye bygning til at kunne udføre den verdensklasse-forskning- og undervisning, som det var hensigten. Det er et kæmpetab, at bygningen er blevet forsinket i flere år. Derfor ønsker vi bare, at bygningen bliver færdig hurtigst muligt,« siger Uffe Gebauer Thomsen.

Ingeniøren har kontaktet Inabensa for at få en kommentar til de nye anklager fra Vejdirektoratet/Bygningsstyrelsen. Men entreprenøren er ikke vendt tilbage før redaktionens slutning.

OPDATERET: Artiklen er opdateret 9/1-2019 kl. 11.50 med en kommentar fra vicedirektør Uffe Gebauer Thomsen fra Københavns Universitet

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
14. januar 2019 kl. 23:50

Øjensynlig endnu en EU-licitation vundet af "Den sicilianske Smedemester" - en svoren EU-tilhænger - han kan bare det dér med toge, broer og alt andet mellem himmel og jord - altid billigt, dyrere, dyrest ...

Men et sådant byggeri er jo heller ikke noget vores hjemlig entreprenører kan klare - når prisen er afgørende - send ekstraregningerne til djøfferne omme i EU ...