Regning på vej: Ejere af solceller, vindmøller og biogasanlæg har fået udbetalt for meget

Plus27. februar kl. 12:3715
Regning på vej: Ejere af solceller, vindmøller og biogasanlæg har fået udbetalt for meget
Priserne på el har ligget på et ekstraordinært højt niveau i et stykke tid, og det har medført, at en række anlægsejere har fået udbetalt mere, end de er berettiget til. Illustration: Smileus / Bigstock.
Energistyrelsens »nuværende praksis for afregning« har ikke kunnet håndtere den længere periode med høje elpriser.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ejerne af omkring 47.000 vindmøller, solcelle- og biogasanlæg har over en periode fået alt for meget i støttekroner for den strøm, som de har produceret.

Dette gælder både virksomheder og borgere, oplyser Energistyrelsen, der nu vil opkræve penge hos ejerne.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
9. marts kl. 18:40

Energistyrelsen har en regnskabsperiode, som går fra 1. maj til 30. april. Det udsendte varsel om tilbagebetaling dækker altså perioden 01-05-2021 - 30-04- 2022. De kWh, som vi har leveret til nettet, er afregnet med en markedspris, som i perioder har været højere end garantiprisen på 60 / 40 øre. Den merpris skal betales tilbage. Vi har så også købt el fra nettet - og har nogle gange betalt mere end 60 / 40 øre pr. kWh. Den merpris må så skulle modregnes. Varslet om tilbagebetaling var på ca. kr. 192, mens mit eget regnskab for den aktuelle periode viste en indtægt ud over garantiprisen på ca. kr. 450. Altså må noget at den tidligere afregnede merpris blive brugt til modregning.

Hvis jeg ellers har forstået det rigtigt.

I den næste periode - maj 2022 til april 2023 - er overskuddet langt større, men det er reelt meget vanskeligt at vurdere, hvor meget der skal tilbagebetales, da købsprisen her også har været høj - og gad vist, hvordan de nye udgifter til distribution som har været gældende fra 1. jan. 2023 kommer til at indgå i regnestykket. Skulle vi ikke få leveret uden beregning?

Jeg venter spændt på det næste varsel om tilbagebetaling, men tør altså ikke medtage nogen form for indtægt i skatteregnskabet for 2022!

Godt jeg ikke har andet end grå hår tilbage!

14
1. marts kl. 15:29

"Vicedirektør i Energistyrelsen, Stig Uffe Pedersen, konstaterer, at ejerne har investeret i anlæg under forudsætning af, at de får en fast pris for overskudsstrømmen."

ELLER :

Gøre noget godt for os alle - mindre udledning Gøre noget godt for min pensions tilværelse - ingen strømregning de næste 20 år

Men Jan Heisterberg, du har ret

Vicedirektøren bliver jo nok forfremmet, jeg håber så bare det bliver i skatte ministeriet

Knud - Erik Fabricius

13
1. marts kl. 09:54

fuldstændig at følge med i de forskellige ændringer og føler mig i den grad r..rendt af staten mf. siden solcellerne blev sat op 2011/12 .

12
28. februar kl. 17:02

ad #9: Økensynligt opleves det som, at reglerne bare ændres. Men vi lver trods alt i en retsstat, også selvom vi ikke kan lide reglerne.

Det kan være, at reglerne er lavet som noget der kannændres uden varsel og/eller administrativt.

Det kan være, at reglerne rent faktisk ikke bare ensidigt kan ændres.

Sikkert er det, at de gentagne brug af ordvalget "lovet" ikke holder.

Så jeg synes, at de som er ramt burde forstå de juridiske grundlag. Det kan meget vel være, at der ikke er noget at gøre, men så ved de berørte det.

11
28. februar kl. 16:39

Tjae rimeligt eller ikke, de som stoler på politikeres løfter er vist udenfor pedagogisk rækkevidde:)

10
28. februar kl. 16:09

Vi fik i 2012 løfte om en række vilkår, hvis vi ville sætte solceller op på vores tage. Nogle af vilkårene allerede er ændret ensidigt af staten, fordi metoden til at indfri løfterne ikke blev godkendt af EU.

Det blev vel ikke decideret afvist af EU. Som jeg husker (kan være forkert) kom der en forhåndsudtalelse, hvor man (regeringen) vurderede at det nok ikke blev tilladt. Hertil skal lægges at man aldrig før har rettet sig så hurtigt efter meldinger fra EU.

Havde man fulgt den sædvanlige tilgang, når man er uening med EU, så var støtteperioden nok udløbet, inden der skete noget.

8
28. februar kl. 13:22

Hvorfor er dette ikke et juridisk spørgsmål ?

Hvad siger aftalerne ?

Eller er det på niveau med mandag aftens DR1 program om boliger på Frederiksberg ? Altså det nytter ikke at HAVE ret, hvis man ikke FÅR ret ........

7
28. februar kl. 13:05

For at understrege det absurde i bureaukratiet har jeg i dag modtaget en afregning fra Energistyrelsen i min e-boks. Den dækker januar måned og lyder på 0,59 kr. Så vidt jeg kan vurdere, er det penge, jeg har til gode ;-)

6
27. februar kl. 21:03

Jeg forstår ikke noget af det. Vi er aldrig blevet lovet, garanteret, eller har hørt noget om en fast pris, men fik at vide vi skulle afregne til markedsprisen på vores solcelleanlæg. Og det har vi hele tiden gjort. I april 2020, den første måned med direkte afregning fik vi 39 kr, for stort set samme mængde strøm som vi i august 2022 fik 1200 kr for, og har aldrig før i dag hørt noget om kompensation for prisen på nogle få ører i apr. 2020, eller at vi skulle betale noget tilbage for de 4,2 kr pr KWh i august 2022. Men i dag har jeg modtaget en regning på 129 Kr, uden nogen som helst forklaring på hvordan de har regnet det ud.

5
27. februar kl. 16:24

Vi fik i 2012 løfte om en række vilkår, hvis vi ville sætte solceller op på vores tage. Nogle af vilkårene allerede er ændret ensidigt af staten, fordi metoden til at indfri løfterne ikke blev godkendt af EU. Det var en væsentlig forringelse af den fordel, som vi var blevet lovet skulle gælde i 20 år (for os med solceller efter 2012 ordningen), men det blev der ikke kompenseret for. Nu er det så et problem, at vi får for meget for det, som vi leverer ud på nettet. Man glemmer vist bare, at overskud indgår regnskabet og dermed fører til en højere skattepligtig indkomst og altså beskattes som almindelig lønindkomst med mindst ca. 38 %.

Garantiprisen på 60 øre pr. kWh ophørte så vidt jeg husk med udgangen af april 2020, hvor vi overgik til timeafregning. Siden da har vi kun fået markedsprisen, som i en stor del af perioden har været væsentlig mindre end de 60 øre. Det har først været i 2022, at afregningsprisen er kommet over den tidligere garantipris.

Jeg vil næsten tro, at skatten af overskuddet overstiger det for meget udbetalte, så mon ikke regnskabet går op i den sidste ende?

Det var staten som lovede en række vilkår. Når man så ikke kan holde sit løfte på den ene måde, må man finde en anden - det kan ikke komme modparten til skade . Man kan anstændigvis ikke blot undlade at opfylde de forpligtelser, som man via løfterne har påtaget sig. Det er usædvanlig dårlig stil og ødelæggende for tilliden mellem parterne.

Hvis staten igen ønsker, at borgerne skal gøre noget, som vil gavne samfundet, vil vi være rigtig mange, som ikke længere tør stole på de løfter, som i den forbindelse bliver givet! Statens ord har jo vist sig ikke at være det papir værd, som de er skrevet på!

4
27. februar kl. 15:21

Det er jo løgn hvad de skriver. Da jeg investerede i mit anlæg blev jeg lovet, at jeg kunne trække mit forbrug i kwh fra de kwh jeg leverede til nette. Det ville gælde i 20 år. Efter 7 år lavede folketinget det om.

3
27. februar kl. 15:02

Vi blev garanteret en mindstepris på 102 øre på solcellestrøm og jeg kan heller ikke finde noget på skrift om, at det samtidig var en maksimal pris. Derfor skrev jeg for et års tid siden til energistyrelsen om dokumentation og om mulighederne for at få opsagt ordningen, hvis vi fremover skal tilbagebetale den afregning der overstiger 102 øre. Det kom der ikke oget svar på. Jeg fik blot følgende svar retur: "Du modtager en opkrævning fra Energistyrelsen, fordi der i øjeblikket er en høj markedspris på strøm. Dette gør også at du, i øjeblikket, får en ekstra høj udbetaling fra Vindstød A/S. Energistyrelsen modregner det skyldige beløb i kommende udbetalinger, når markedsprisen ikke længere er så høj. Du behøver derfor ikke indbetale pengene til Energistyrelsen"

2
27. februar kl. 14:45

Jeg har den samme oplevelse. Desuden er det her et eksempel på et eklatant statsligt bureaukrati. Der er tre (3)(!) instanser involveret: Vindstød afregner elprisen. Derefter sender Energinet det tillæg, der er aftalt. Og nu kommer Energistyrelsen så og kræver nogle af pengene tilbage. Hvem sagde Ebberød Bank?

1
27. februar kl. 13:59

Jeg blev "lovet" en mindstepris for den afregnede el - der stod intet om hvad der skete hvis markedsprisen var højere end de 60 øre/kWh. Blot endnu et eksempel på hvordan private solselleejere er blevet r..rendt igen. Min dummebøde er blevet på 2492,14 - der ikke engang nævnt for hvilken periode dette gælder.