Regnefejl bag brostyrtet i Minneapolis

Den amerikanske trafiksikkerhedskommission, NTSB (National Transportation Safety Board) har offentliggjort en foreløbig rapport, der peger på designfejl som årsag til, at en motorvejsbro over Mississippi-floden ved Minneapolis styrtede sammen i myldretiden klokken 18.05 1. august 2007.

Der var cirka 100 køretøjer på broen. 13 mennesker døde, og 145 blev kvæstet.

Adskillige trafikovervågningskameraer var i gang, da broen faldt sammen som et korthus, og hjerteskærende videoklip af desperate overlevende, blandt andet en skolebus fuld af børn, blev vist på amerikanske nyhedsmedier flere uger efter.

NTSB's formand, Mark V. Rosenker, oplyser i en pressemeddelelse, at undersøgelsesholdet har fundet brudte forbindelsesplader, de såkaldte gusset plates, i 8 ud af de 112 samlinger, der forbinder stålbroens hovedspær.

NTSB har derpå kikket på broens originale tegninger. Og her viser det sig, at pladerne var beregnet forkert, så de var for tynde og svage. I 16 tilfælde var pladerne kun halvt så tykke, som de burde være, hvis de skulle have en acceptabel sikkerhedsmargin.

Kommissionen mener ikke, at der er tale om en generelt forkert beregningsmetode, som i givet fald også kunne omfatte andre brokonstruktioner. Men der er 13.000 stålbroer i brug i USA med sådanne pladesamlinger.

NTSB har derfor givet besked til transportministeriet, som har udsendt en anbefaling til forbundsstaterne om at beregne broernes styrke igen ved alle ombygninger, selv om dette er uden for normal praksis.

Den endelige havarirapport ventes at være klar inden udgangen af året.

Dokumentation

Amerikanske myndigheders anbefaling til lokale ejere af stålbroer
Kritisk artikel i lokalt blad

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Man må spørge, hvorfor der ikke er nogen erfarne broingeniører, der har undret sig over de tynde plader.

Erfarne ældre ingeniører bør gå lidt rundt på byggepladser, i laboratorier, i produktionshallen og lignende steder og se, om alt ser rigtigt ud.

I stedet sidder mangle gamle, kloge folk og retter tal i regneark.

Derfor - op af stolen, på med hjelm, kittel og støvler og lav lidt granskning.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten