Regionsrådsformand kræver redegørelse for køleproblemer på nybygget sygehus

Illustration: Rådgivergruppen DNU I/S

De høje temperaturer på sengeafsnittene på Skejbys afdeling af Aarhus Universitetshospital skyldes, at kølesystemerne ikke er justeret helt på plads endnu. Sådan lød det fra Anders Kühnau, regionsrådsformand i Region Midtjylland, da han medvirkede i TV Avisen på DR onsdag aften.

»Vi har udluftning og et effektivt solafskærmningssytem, men vi er ikke på plads med det anlæg endnu, og derfor tror jeg heller ikke helt, at vi har set effekten af det anlæg, vi har. Derfor har vi for høje temperaturer i dag, det erkender jeg blankt,« sagde regionsrådformand for Region Midt, Anders Kühnau.

Læs også: Fravalgte aircondition: Patienter på supersygehus har 30 grader på stuen

I dag har Anders Kühnau bedt om en forklaring på, hvordan det kan lade sig gøre, at temperaturerne kan nå 30 grader på sengeafsnittene i det helt nye byggeri.

»Jeg har bedt om en redegørelse, hvor vi får set både på, hvad problemerne er, har vi nogle gode løsningsmuligheder, og er der alternativer, som vi skal afsøge,« siger Anders Kühnau til DR Østjylland. .

Tvivler på aircondition som mulig løsning

På flere andre sygehusbyggerier har man planlagt aircondition i byggeriet. I interviewet i TV Avisen onsdag lyder det fra regionsrådsformanden, at han tvivler på, at et airconditionsystem vil være en optimal løsning på køleproblemet i Aarhus. Det vil ifølge ham blive meget omfattende, og han er ikke sikker på, om det overhovedet kan lade sig gøre i det byggeri, der er lavet.

Om justerede udluftnings- og solafskærmningssystemerne kan give lige så lave temperaturer som aircondition, tør Anders Kühnau ikke gætte på.

»Jeg kan ikke sige, om det bliver nøjagtig den samme temperatur. Jeg tror heller ikke, at der er nogen af dem, der er ved at bygge nye sygehuse, hvor de har airconditionanlæg, der kan sige, præcis hvad det er for en temperatur, de får. Det ved man først, når man er flyttet ind og har fået justeret systemet på plads,« sagde han i TV Avisen.

Andre steder på supersygehuset i Aarhus er der ifølge Anders Kühnau installeret aircondition fra begyndelsen, men på sengeafsnittene benytter man sig kun af solafskærmning og udluftning.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Man kan jo prøve at skifte rytter eller mere pisk. Når luften udenfor er 28 til 30 grader, så kan man ikke justere ventilationen til en lavere temperatur indendøre.

 • 17
 • 0

Andre steder på supersygehuset I Aarhus er der ifølge Anders Kühnau installeret aircondition fra start af, men på sengeafsnittene benytter man sig kun af solafskærmning og udluftning

Jeg har søgt, men ikke kunne finde svaret, så: er der nogen, der ved, hvilke afsnit, der så har installeret airconditioning? (forestiller mig, at det fx er operationsstuer, men ellers?)

/Bo

 • 2
 • 0

Han mener jo "hedebølgen samtidig leverer »et klasseeksempel på, at det kan betale sig at spare på strømmen«. Det er en henvisning til, at energiforliget sænker statens indsats for at spare på energiforbruget."

https://ing.dk/artikel/rekord-sommeren-faa...

Jeg tror ikke rigtigt nogle lande er i stand til at skrue ned på energiforbruget i sådan en hedebølge, grundet brug og nødvendighed af klimaanlæg, så dermed har jeg virkeligt svært ved at se hans "klasseeksempel", men formoder at det er den tankegang/lovgivning omkring energibesparelser der ligger bag beslutningen.

 • 1
 • 0

N4 (akutmodtagelse, dagkirurgi, sengestuer mv.) har kølebatterier indbygget i alle 13 ventilationsaggregater. Derudover også zone køl/varme på en del af hovedkanalerne. Mener at langt de fleste spor har køl på indblæsningen, men det er vist på nogle af de høje bygninger de har problemer.

 • 3
 • 0
 • lyder det fra regionsrådsformanden, at han tvivler på, at et airconditionsystem vil være en optimal løsning på køleproblemet i Aarhus. Det vil ifølge ham blive meget omfattende, og han er ikke sikker på, om det overhovedet kan lade sig gøre i det byggeri, der er lavet.

Når man har et centralt ventilationssystem, kan man også installere køling/AC, men det koster, og de ansvarlige skal indrømme at de har fejlet !

Det centrale ventilationssystem er nok en del af problemet, når temperaturen er meget høj, er alternativet til køling "luft nok", luftmængder der overgår alt hvad ventilations ingeniører regner med, åbne vinduer - "træk". Når man overvejende har enestuer er træk problemet til at overskue, da man kan tilpasse luftmængden til den enkelte patient.

 • 4
 • 0

De ansvarlige er naturligvis regeringen og alle tosserne der har stemt på dem.

Nå kulturen gennemsyres af "hvad koster det" og "2% besparelse pr år" og lignende regnearks filosofier, så bygger "man" et discount sygehus med fremtids problemer.

Det gælder for al infrastruktur (ja, sygehuse er infrastruktur, LA) at kvalitet koster og prisen er (næsten) ligegyldig.

Fx. diskuterede "dansken" om vi skulle bygge en Storebæltsbro, i mere end 100 år, før vi tog en dyb indånding og kastede en ugudelig masse mammon efter projektet.

Nu står den der og ser skide flot ud (jeg deltog i byggeriet) og ingen vil undvære den, uanset om den var dobbelt så dyr, eller halv så dyr at bygge.

Når vi vælger discount-politikkere fra bunden af tønden, så får vi dårlig infrastruktur!

 • 9
 • 2

Det er ikke kun Skejby. Det nyeste byggeri på Svendborg sygehus har store vinduespartier og heller ikke aircondition i sengeafsnit. Denne bygning rummer også Neurologisk Rehabiliteringscenter, hvor en del patienter sidder i kørestole som ikke absorberer sveden.

 • 5
 • 0

Jeg har haft "fornøjelsen" af at blive prikket i på forskellig måde af læger og sygeplejesker igennem de sidste tre uger på hhv. Glostrup og Bispebjerg hospitaler. Ingen af dem er ligefrem nybyggeri, men begge steder var der en behagelig temperatur.

Måske er de blot så gamle at energisparefanatikerne ikke har kunnet forhindre at de har fornuftige ventilationssystemer?

M

PS Alle prikkerierne endte op i at der ikke var noget ondt :-).

 • 1
 • 0

.......at vi har haft økonomiske fjollerøve der har fortalt at alt det "gammeldags" er for dyrt. Det gælder DSB , Posten, Serumsinstituttet, Tjenestemands systemet....fortsæt selv.

Man tror at en økonomisk oggenoks studentikonose betragtninger kan nedgøre mange års erfaringer. Sidste opus er heldigvis den foreslåede afviste flytning af Mund og Klovsyge forskning Fra Lindholm til DTU. Der skulle være et alderskrav og og en dokumenteret samfundskunnen for at kunne opstilles som folketingskandidat.

Man ser at fejltagelserne er accellerende

 • 5
 • 0

Et lokales behov for temperatur regulering er i bund og grund betinget af den varmeudvikling der er i lokalet. Apparater, personer, transmissionsenergien gennem vægge og vinduer samt evt. solindfald vil bidrage til en temperaturstigning. Hvis man har designet ventilationsanlægget til at opretholde f.eks. 25 gr.C er det selvfølgelig en umulig opgave at opnå dette ved at indblæse 28-30 gr.C luft ind i lokalet. Det tror jeg selv lægmænd (politikere) kan forstå. Det designede ventilationsanlæg er kun dimensioneret for et luftskifte og i vinterperioden ved at opvarme luften til en ønsket rumtemperatur. Der er ikke taget hensyn til at køle ventilationsluften ned i sommerperioden. Når et ventilationsanlæg også skal "bære temperatur" skal der en større luftmængde til. Så ja, det er en ret umulig opgave at opdatere ventilationsanlægget til også at "bære køl" da det vil kræve en større luftmængde og dermed større ventilationskanaler. Her gælder det gamle "ordsprog": En besparelse bliver mangefold dyrere at rette op på! P.S. Og hvis jeg læser artiklen nøje, kan jeg se at der ikke engang er ventilationsanlæg, men kun udluftning (= ingen ventilationsanlæg). Artikler bliver svære at læse og forstå, når politiker og journalister snakker sammen :-)

 • 0
 • 0

Til Bo Leth Andersen, som Poul-Henning så korrekt skriver, skal der større luftmængder til for ikke at indblæsningsluften bliver for lav. Der ønskes et lille delta T og derfor en større luftmængde. Den tilførte kølekapacitet er et produkt af Delta T og luftmængden.

 • 4
 • 0

Hr. Anders Kühnau, du siger "at kølesystemerne ikke er justeret helt på plads endnu". Det forstår jeg ikke, for essensen er vel "blot" at der ikke er noget kølesystem. Dernæst siger du "Vi har udluftning og et effektivt solafskærmningssytem, men vi er ikke på plads med det anlæg endnu, og derfor tror jeg heller ikke helt, at vi har set effekten af det anlæg, vi har." Det viser at du ikke har den tilstrækkelige indsigt til at udtale sig omkring disse emner. Resten af artiklen og dine udtalelser viser at du udtaler dig som politiker (Cand.scient.pol.) som bestemt ikke ved meget omkring termodynamik og lignende naturfaglige problemstillinger. Lad os hellere høre noget klarsprog fra nogle teknisk kompetente personer.

 • 5
 • 0

Så ja, det er en ret umulig opgave at opdatere ventilationsanlægget til også at "bære køl" da det vil kræve en større luftmængde og dermed større ventilationskanaler. Her gælder det gamle "ordsprog": En besparelse bliver mangefold dyrere at rette op på!

Regionsformanden er ikke sikker på, om det overhovedet kan lade sig gøre i det byggeri, der er lavet.

Så må man nok helt opgive de sengeafsnit - nye eller ej - straks bygge nogle andre med fuld aircondition og jævne de nuværende 'varmebomber' med jorden.

Det skal ses og mærkes på den hårde måde, at man ikke anvender realistiske budgetter og ikke bruger kompetente beslutningstagere - både teknikere, embedsmænd og politikere.

Det er muligt, at fx en politiker ikke forstår god byggeskik eller ventilationsteknik. Men det burde være et krav, at de forstår, at de som folkevalgte eller som cand.scient.pol.'er ikke selv skal digte amatør løsninger, men skal bede fagligheden om ordentlige løsninger, der opfylder alle rimelige krav. som der så blot siges ja eller nej - her til sygehus eller ej.

Så kunne man passende ikke blot fyre , men reelt fradømme de ansvarlige enhver ret til i fremtiden at bestride nogen stilling med den mindste form for beslutningskompetance - inkl valgbarheden.

Hvorfor skulle Jimmy Star miste sin politisk plads for en ispind, når andre kan fortsætte efter tåbeligheder i million- eller milliardklassen

Det er sgu ikke OK at være så skrigende inkompetent.

Lars :)

 • 3
 • 0

Dem der ikke har inkalkuleret aircondition i moderne kontorbyggeri eller lignende er nogle amatøre, længere synes jeg ikke den er, professionelt kan man næppe kalde det, og i hverfald er det ikke et sted man bør spare, for selvom vi i år har ekstra varme temperature, så er det ikke en ukendt problemstilling i f.eks. større kontorbyggerier og lignende.

 • 3
 • 0

Som ikke køleeingeniør må du lige forklare hvorfir der skal større luftmængder til end om vinteren for at bære temperatur. Jeg er netop blevet ejer af en bil med AC. Der er det ikke et problem at få den temperatur man ønsker, og endda forskellige til hvert forsæde. Ja hvis bilen holder i solen tager det længere tid, men delta t er heller ikke ubehagelig.

 • 0
 • 0

Skejby ligger tæt på havet, og man kunne bruge havvand til køling

Desværre er det nok for sent med central anlæg, men man kan nemt installere split A/C systemer på alle hospitals stuer.

Disse systemer er billige, og nemme at installere.

 • 0
 • 2

Nu har vandet i Aarhusbugten i længere tid ligget omkring eller endda noget over de 20 grader.

Selvom man nok kan finde lidt koldere vand i dybden, så kan det næppe være helt billigt i hverken teknik, drift eller vandmængde.

Desuden ligger Skejby hospital i kote 58-62, så der skal voksne pumper til opgaven.

Det hele ville jo slet ikke være et problem, hvis man blot havde handlet med indsigt før man byggede.

Lars :)

PS ! Der er ca 3,5 km til nærmeste strandkant og omkring 5 km til dybt (koldere) vand fra Skejby.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten