Regioner er klar til at teste flere tusinde danskere dagligt for corona

Illustration: Lasse Gorm Jensen

Regionerne nærmer sig rent praktisk Sundhedsstyrelsens målsætning om at teste 5.000 danskere for Covid-19-virus om dagen.

Et ønske der blev meldt ud onsdag af blandt andet direktør Søren Brostrøm til DR.

»Vi er ikke det rigtige sted i Danmark. Jeg har fulgt vores nabo Norge, og de har i ti dage været oppe på at teste 5.000 eller flere i døgnet. Det er der, vi burde være nu. Det er vi ikke, og det er ikke tilfredsstillende,« sagde han til DR.

Hidtil er der blevet testet mellem 500 og 1.800 danskere dagligt.

Og nu ser flere af regionerne ud til at kunne levere kapaciteten.

Region Hovedstaden oplyser i en pressemeddelelse, at testkapaciteten nu er øget til 2.500 om dagen i to uger frem.

Region fordobler kapacitet

Til Ingeniøren oplyser Region Sjælland i en mail, at den de seneste dage har testet omkring 250 dagligt. Testkapaciteten er aktuelt på 1.000 om dagen og vil formentlig stige til 1.200-1.400 i næste uge.

Claus Thomsen, lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital, fortæller, at Region Midtjylland netop i dag har løftet kapaciteten fra 3-500 om dagen til 1.000.

»Det er ikke sikkert, vi kommer til at bruge den kapacitet de første dage, men det kommer vi til hen ad vejen, fordi vi nu begynder at følge de retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen udsendte i går,« siger han.

Ifølge Claus Thomsen har regionen indtil videre været i stand til at teste de patienter, der kom ind og skulle udredes og herudover enkelte ansatte på sygehusene.

Med den øgede kapacitet skulle der være plads til også at teste patienter, der ikke er indlagt. Det vil ske efter en prioriteret rækkefølge i henhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Efter patienter, der er indlagt, kommer udbrudshåndtering på institutioner som plejehjem og bosteder, herefter udsatte grupper som ældre over 80 år, psykisk syge og socialt udsatte, og derefter medarbejdere, der varetager kritiske funktioner, hvilket ikke kun omfatter ansatte på sygehusene.

Manglede plastbakker og reagenser

Det er ikke maskiner eller testkits, der har været mangel på, men produkter der skal bruges i forbindelse med oprensning af prøven inden selve analysen, lyder det fra sygehusdirektøren.

»Grundlæggende har der været en kapacitetsmangel, fordi vi har manglet utensilier som plastikprodukter og reagenser, der skal bruges i forbindelse med oprensningen. Hvis vi havde haft nok af det, så havde vi faktisk haft en stor testkapacitet, men det har manglet over hele landet.«

Han fortæller, at problemet delvist er blevet mindre med øget tilgang af de produkter, der var mangel på.

Desuden har det schweiziske medicinalfirma Roche Diagnostics, der leverer maskiner, reagenser og materialer til coronatest i Danmark, i løbet af denne uge udsendt en manual for genbehandling af nogle af de plastikprodukter, man blandt andet bruger i oprensningen. Den er nu blevet implementeret.

»Nu kan vi bruge de ting, der tidligere var en mangelvare, flere gange på en sikker måde. Dermed har vi gjort flaskehalsen lidt bredere,« siger Claus Thomsen.

Kan nå op på 2.000 om dagen

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen fra Region Hovedstaden, hvad der er årsagen til, at regionen er lykkes med at øge kapaciteten. Region Sjælland har oplyst testkapaciteten i en mail, men er ikke vendt tilbage på en forespørgsel om interview for svar på opfølgende spørgsmål.

Regionerne Hovedstaden, Sjælland og Midtjylland står nu med en samlet testkapacitet på 4.500.

Ingeniøren har torsdag middag også spurgt Region Nordjylland og Region Syddanmark til deres testkapacitet, men har endnu ikke modtaget svar.

Claus Thomsen forventer, at Region Midtjylland bliver klar til at levere endnu større testkapacitet i fremtiden.

»Hvis man ser på, hvad der sker flere steder i udlandet, så kunne jeg forestille mig, at vi får brug for at teste endnu flere. Det afhænger selvfølgelig af den strategi, myndighederne lægger, og den strategi kan ændre sig. Derfor forbereder vi os på at kunne teste endnu flere.«

»Der kører et samarbejde med et firma og et institut i forskerparken i Aarhus, og de har en metode til oprensning af RNA, der er ved at blive testet af. Det ser meget lovende ud, og hvis det kommer til at fungere, og vores klinisk mikrobiologiske afdeling kan få det til at fungere, hvilket det ser ud til, så kan vi øge vores kapacitet betragteligt,« siger han.

Læger: Det er urealistisk

Claus Thomsen vurderer, at regionen kan komme op på i hvert fald 2000 test om dagen, men han vil ikke oplyse navne på aktørerne i samarbejdet, før det eventuelt bliver godkendt. De kan potentielt komme til at stå for oprensningen af en stor del af prøverne.

Samme toner om øget kapacitet i fremtiden kommer også fra Region Hovedstaden.

»Samtidig ser vi nu mere positivt på forsyning af tests fremadrettet, blandt andet fordi vi har et godt samarbejde med universiteterne og private,« er regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen citeret for i pressemeddelelsen.

Det er dog ikke alle i de pågældende regioner, der har udtrykt sig optimistisk i forhold til at målet om at teste 5.000 om dagen inden for kort tid.

Tidligere i dag lød det fra to overlæger fra Klinisk Mikrobiologisk-afdeling på henholdsvis Hvidovre Hospital og Aarhus Universitetshospital, at det først vil være realistisk at nå målet om nogle uger.

Opdatering. Fredag oplyser organisationen Danske Regioner, at den samlede testkapacitet i regionerne er femdoblet til "over 5.000 daglige tests". Region Syddanmark har øget testkapaciteten fra 2-400 i døgnet til 1.200. Region Nordjylland tester i øjeblikket 500 dagligt, oplyser regionen i en mail.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Imens vi venter på at der bliver foretaget flere test kan vi alle “teste os selv” for covid-19 symptomer og indberette resultatet på c19.dk og/eller influmeter.dk. Hvis der er nok der gør det kan vi hurtigt få et overblik over hvor mange der potentielt set er smittede.

Og når i er i gang, så få alle i kender til også at indberette symptomer - eller endnu bedre mangel på samme :-)

Vi trænger til at få overblik over situationen og mine børn vil også gerne snart i skole igen...

 • 3
 • 4

Vi trænger til at få overblik over situationen

Heroppe har vi taget mellem 339 og i 25/3 192 test i døgnet til en befolkning på 51.000 individer. Omregnet til danske forhold ca 33.900 og 19.200 test om døget, der er ønske om at fordoble indsatsen og tilmed teste personer der ikke udviser sygdomstegn. På Island som også tester intenst, har man fundet at der er 30 - 40% der er syge uden at der nogen gener, hoste, feber eller andet. Lige nu ser det sådan ud heroppe. 140 smittede 47 friske 556 isolation 2859 testede 2 på sygehus https://portal.fo/korona

Her ses at smitten rammer 50% kvinder/mænd og aldersfordeling. https://www.hmr.fo/fo/corona/hagtol/

Med 140 tilfælde så er vi i top 4 med tilfælde på verdensplan: https://www.worldometers.info/coronavirus/

I DK er det på tiden at der kommer gang i testene og i min optik gøres det bedst ved at prof private firmaer tager over at teste befolkningen og hospitalernes testudstyr bruges til personale og patienter.

 • 12
 • 3

kan vi alle “teste os selv” for covid-19 symptomer og indberette resultatet på c19.dk

der er flere influenza-typer i omløb for tiden, ifølge min læge. Desuden er vi på vej ind i pollen-sæsonen, og en del allergikere har svært ved at skelne mellem allergiske og virus-reaktioner. Så c19.dk kan højst sige noget om summen af allergier og virus - med symptomer - i omløb. Dertil kommer de mange uden symptomer. Det er nok derfor, lægerne istedet har valgt indledningsvist at koncentrere sig om de sværest syge, altså indlæggelseskrævende.

 • 2
 • 0

Jan N Hvidberg

Imens vi venter på at der bliver foretaget flere test kan vi alle “teste os selv” for covid-19 symptomer og indberette resultatet på c19.dk og/eller influmeter.dk. Hvis der er nok der gør det kan vi hurtigt få et overblik over hvor mange der potentielt set er smittede.

Og når i er i gang, så få alle i kender til også at indberette symptomer - eller endnu bedre mangel på samme :-)

Vi trænger til at få overblik over situationen og mine børn vil også gerne snart i skole igen...

Den følgende simple test har jeg fået oplyst af en ven der er læge. I forhold til almindelig forkølelse og influenza så angriber COVID-19 lungerne og man kan derfor ved at tage en dyb indånding og holde vejret i 30 sekunder fremprovokere hosteanfald, hvis man er COVID-19 angrebet.

Det er ikke videnskabeligt.

Et andet lille fif man kan bruge er at COVID-19 patienter sjældent har løbende næser, så en ellers irriterende bivirkning ved forkølelse og influenza optræder ikke ofte ved COVID-19, så feber, stakåndethed og tendens til hosteanfald uden løbende næse bør få alarmklokkerne til at ringe.

Iøvrigt ingen sammenhæng mellem temperatur og COVID-19, da mange ikke får feber og flertallet skifter mellem perioder med feber og uden.

 • 3
 • 3

Altså, det er fint at begynde at teste lidt mere - om ikke andet så for at få træning og bedre statistik.

MEN, for at det har en reel virkning, skal der også være en handling. Enten strengere karantæne til smittede nu (hvilket er svært i dk) - eller også skal vi vente til vi løfter lock-down. Og så gå ind i en meget strængere test->isolér-opsporing->karantæne strategi. Hvis det skal virke, så skal bekræftet smittede ofte fysisk fjernes og samles i smitte-barakker. Det er slet ikke sjovt, men muligvis nødvendigt.

 • 0
 • 0

Manglende rettighed er vist det rigtige ord? Eller der er ganske mange test-sæt på lager. men pga af gode gamle regler skal alt datomærkes og de er så løbet ud. Desinfection kan gentages i specialindrettede foretagender. Det sker løbende i alt produktion af sterilt udstyr, og ja autoclaver er ikke meget bevendt overfor plastic og lignende. Der e rbehov for a tkunne teste ramte især inden for sundhedsektoren, når landet efter få uger er kørt helt i ruin bliver man nødt til at indse at der skal lukkes op. Mølbak har erklæret at at halavdelen af befolkningen skal smittes, før vi når toppen, og vi har ikke råd til at lade dette foregår over ½ år eller mere.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten