Regionaltog forgifter passagererne med farlige dieselpartikler

Illustration: DSB

To målinger fra interesseorganisationen Det Økologiske Råd viser enorme mængder af sundhedsskadelige dieselpartikler i DSB's regionaltog, der bliver trukket af diesel-lokomotiver.

»I den første måling kunne apparatet ikke måle mere forurening til sidst. Det var helt vildt. Hvis niveauet er lige så højt i resten af toget, øger det risikoen for sundhedsskader for både passagerer og personale til et uacceptabelt niveau,« siger luftforureningsekspert og civilingeniør Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd til Politiken.

Målingerne ramte sit højdepunkt på strækningen mellem København og Høje-Taastrup, hvor der blev målt 500.000 ultrafine dieselpartikler per kubikcentimeter i den ene måling og 350.000 i den anden måling. Det er tre gange så meget som forureningen i Københavns Lufthavn. Det Økologiske Råd påpeger, at der typisk vil være omkring 5.000 ultrafine partikler i et almindeligt kontorlandskab.

Dieselpartikler øger risikoen for lungekræft, hjerte-kar-sygdomme, slagtilfælde og alvorlige luftvejslidelser, ligesom de forværrer astma. Ifølge Institut for Folkesundhedsvidenskab dør omkring 3.000 danskere om året på grund af partikelforurening.

»Forureningsniveauet lyder af meget. Der er lavet forsøg, hvor mennesker indånder dieselpartikler. Der har man set, at de får ændringer i karsystemet med større risiko for hjerte-kar-sygdomme, mens de indånder dieselpartiklerne,« siger professor Steffen Loft fra instituttet.

Klimaminister Martin Lidegaard mener, at tallene ser uhyggelige ud.

»Som minister for klima og som politiker i København kan jeg sige, at det her er nogle rigtig grimme tal. Vi skal selvfølgelig have undersøgt det her ordentlig til bunds,« siger Martin Lidegaard.

DSB afviser dog kritikken med, at virksomhedens egne målinger viser, at arbejdsmiljøreglerne bliver overholdt.

»Vi monterer nu emissionskit på de sidste ME-lokomotiver, det sikrer en reduktion af partikler og NOx med 30 procent,« siger direktør for DSB Trafikteknik, Ove Dahl Kristensen.

Men den udmelding køber professor Steffen Loft ikke.

»I denne sammenhæng er det ikke så relevant, at arbejdsmiljøreglerne er overholdt. Det, DSB har målt, har ikke noget med de ultrafine dieselpartikler at gøre.«

Dokumentation

Politikens artikel

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Overrasket? Hvad skal DSB gøre ved det? El-lokomotiver har ikke rigtigt været på dagsorden i mange år. Det er svært at finde diesellokomotiver som kan det samme i regionaltrafik som Me. De er tunge (står godt fast) og har en rimelig effekt (for et diesellokomotiv).

  • 2
  • 0

Efter som, at det kun er 20 ud af 33 ME lokomotiver, har fået det Amerikanske EMD emissionskit indsat, burde disse målinger også påpege et synligt resultat eller, lægger man blot summa summarum sammen.?

GVF - Grundelementært Videnskabeligt Fokusering. ;)

  • 1
  • 0

@Stig Bang-Mortensen, el-lokomotiver er i allerhøjeste grad på dagsordenen lige nu. Der er ikke tale om at DSB skal ud og anskaffe nyt diesel materiel. Der bliver elektrificeret inden for de nærmeste år. @Klaus Jørgensen, tror bestemt ikke der er tale om spin fra DSB's side, men mener at der svares generelt vedr. udlednings niveau fra ME lokomotiverne og at denne udledning under ét begrænses med 30% (mange forskellige stoffer og almindelige sod partikler). Der svares ikke på reduktionen af de ultra fine partikler, som jeg har forstået det(?) @Karsten Henneberg, at klima-, energi- og bygnings minister Martin Lidegaard synes at tallene for de ultra fine partikler ser uhyggeligt ud er vel ikke et problem i denne debat? Mon ikke det også er i orden, at have holdninger til energi og klima, når vi taler om transport. Jeg synes det er en fordel at se samlet på spørgsmål der gælder transport sektoren, herunder forbrug af fossilt brændstof og udledning. Det er ofte sådan at tingende lidt hænger sammen ikke ;-)

Haves: Voldsom emmision af de ultra fine partikler og øvrige stoffer! Ønskes: Et filter, a la, det i miljøzoner, for diesel bilers påbudte filtre?

Er der nogen "lokomotiv tekniske" folk her som ved det: Findes det egentlig til diesel lokomotiver?

  • 1
  • 0

Har det kørende personale, som vel må være de mest eksponerede, nogen helbredspåvirkninger der skiller sig ud fra den almindelige befolkning?

  • 0
  • 0

Jeg skrev ikke om nutiden, men om det faktum at hovedparten af Ea-lokomotiverne er endt i Bulgarien og Rumænien, fordi der ikke var behov for dem i Danmark. Indtil der er elektrificeret tilstrækkeligt, kommer man ikke uden om diesellokomotiver eller IC4. Filtertekonologien eksisterer, men stillet overfor en effekt på ca. 2,4 MW kræver det mere plads end der er på lokomotivet.

  • 0
  • 0

Overrasket? Hvad skal DSB gøre ved det?

Det eneste DSB kan gøre for tiden, er at få monteret emissionskits på de sidste ca. 1/3 af Me-lokomotiverne. Mig bekendt er dette planlagt. Derfor ville det også være interessant at høre nøjagtigt hvilke lokomotiver som har trukket de tog man har målt på. Venlig hilsen Erik Olsen

  • 0
  • 0

Hvorfor sammenligner man med niveauet i lufthavnen ? -- hvorfor er det relevant ?

Og stammer forureningen overhovedet fra lokomotivet, eller er det "baggrundsforureningen" på strækningen ?

Hvis det var lokomotivet, skulle man tro at niveauet ville være det samme uanset strækning.

mvh Thomas

  • 1
  • 0

Og stammer forureningen overhovedet fra lokomotivet, eller er det "baggrundsforureningen" på strækningen ?

Nej, det er ikke baggrund, der måles. Fra Politikens artikel:

... Synderen er de dieselpartikler, der gør, at luftforureningen kan være op til 10 gange højere blandt passagererne i togene end på H.C. Andersens Boulevard i det indre København. ...

Hvis det var lokomotivet, skulle man tro at niveauet ville være det samme uanset strækning.

Ikke nødvendigvis. I byen kører togene jo lange stræk i banegrave eller omgivet af støjvolde, der sagtens kan tænkes at fange lokomotivets uddunstninger omkring resten af toget.

  • 0
  • 1

Jeg har ikke noget kendskab til ME, men jeg kører ofte med de gamle MR-togsæt. De kan kendes på den blå røgsky, de er indhyllet i, når de holder ved perron i stille vejr. Lugten afslører tydeligt, at der er tale om delvist forbrændt olie, og dermed sandsynligvis en enorm partikeludledning.

Når man kører med disse tog på en varm sommerdag, og vinduerne bliver åbnet på grund af varmen, suger de deres egen udstødning ind gennem vinduerne, og lugten bliver ulidelig. Jeg kunne godt tænke mig at se en måling af partikelniveauet i toget under disse forhold.

Med hensyn til, hvad DSB kan gøre: Et eller andet sted læste jeg for et par år siden, at DSB er holdt op med at hovedreparere motorerne på MR-togene, når de har for højt smøreolieforbrug. Derfor bruger de i dag mange gange mere smøreolie, end de gjorde før i tiden. Jeg ved ikke, om det er en skrøne, men hvis den er sand, forklarer det den blå røg - og bør samtidigt stoppe enhver snak om, at DSB ikke kan gøre noget.

Jeg undrer mig i øvrigt over, at Ingeniøren lader DSB slippe afsted med at fortælle, at de vil løse problemet med emissionskit, der tager 30%. Hvad hjælper en 30% reduktion, hvis udslippet i forvejen er mange gange for højt?

  • 2
  • 0

Problemet er ikke nyt. Så vidt jeg husker var tog trukket med dampkraft dækket af sod og omgivet af en romantisk duft af kulrøg og "banestøv". Man kunne jo sætte en styrevogn i hver ende, så lokomotivet altid er bagerst. Så optræder problemet kun i medvind - som DSB sikkert meget sjældent oplever i disse tider.

I Tyskland satte man længere udstødning på BR218, har det noget virkning ift at lede udsødningen væk fra toget?

  • 0
  • 0

Husk at dividere med 2. Det lugter kun den ene vej. Kører jævnligt med regionaltog, men det er kun når lokomotivet er forrest man kan lugte diesel. På hjemturen når der køres med styrevogn, er luften frisk. mvh, Erik.

  • 0
  • 0

Siger intet om at partiklerne kommer fra lokomotivet

Heller ikke, hvis du også læser sætningen før?

To målinger fra det Det Økologiske Råd viser, at det kan være langt mere sundhedsskadeligt at sidde i kupeen i et regionaltog, der bliver trukket af et af DSB’s forældede diesellokomotiver, end at stå ved en af Københavns allermest trafikerede veje i myldretiden.

Synderen er de dieselpartikler, der gør, at luftforureningen kan være op til 10 gange højere blandt passagererne i togene end på H.C. Andersens Boulevard i det indre København.

(fremhævninger er mine)

Og hvor skulle dieselpartiklerne iøvrigt ellers komme fra, hvis der skulle være 10x så mange som i Indre By?

  • 0
  • 0

Måske regionaltogene skulle oprette en station på Vestre Kirkegård, så de kan hælde de forgiftede af, eller alternativt lave et ekstra stop ved et hospital. Overskriften er noget mere dramatisk end indholdet. Jeg tør slet ikke tænke på ulykkerne hvis de også solgte en bolle eller pomme frites med en kop kaffe. Hvad er værst Noma eller DSB.

  • 0
  • 4

Ganske som Stig Bang påpeger, så vil en art filter optage mere plads end der er på lokomotivet (og det er vel næppe i nogens interesse at ødelægge broer mm med et for omfangsrigt loko).

Dog kredser mine tanker om hvad økologerne har gang i. Hvis DSB tog dem på ordret, så parkerede DSB alle ME indtil der var elektrificeret. At det reelt ville betyde voldsomme passagerreaktioner på kort sigt og voldsomt øget biltrafik på længere sigt (samt stort set indstillet trafik til Kalundborg og Nykøbing F plus en brudt trafikkontrakt med ministeriet) er i min optik en vej. For hvad vil du ersatte lokomotiverne med? IC4 - glem det. Nyt dieselmateriel? Tja, men der er års leveringstid og du kan kun få noget størrelse skinnebus - ikke specielt velegnet til de relativt lange ture til Kalundborg og Nykøbing F. Og er det politisk korrekt at købe dieselmateriel på et tidspunkt hvor eldrift ser ud til at vinde frem? Udlicitering af strækningerne? Jo-jo, men igen. Der skal findes noget materiel og selv en ny udbyder vil ende med den hovedpine. Indbygge partikelfiltre i vognene? Måske muligt, men kun for de vogne DSB ejer. Resten kan ikke røres grundet lejekontrakten. Ergo, lidt en halv løsning.

Faktisk er det helt utroligt at lokomotiver, som har kørt i over 30 år, pludselig er et problem. Så vidt jeg huske havde DSB indtil engang i 90'erne yderligere 61 lokomotiver med (næsten) samme motor som ME. Hvorfor var de ikke noget problem? Hvorfor er det ikke et problem at pendlere i USA også udsættes for alle disse frygtelige partikler (samme dieselmotor bruges i temmelig mange loko i USA) - MBTA, METRAog MARC har alle en større flåde af loko til persontransport.

Mit råd til de kære økologer er lidt barsk, men læg nu jeres nye legetøj væk og begynd at arbejd for at de sjællandske strækninger skal elektrificeres før Fredericia-Århus.

  • 0
  • 1

Det Økologiske råd fortæller at menneskets lys, er vores største fjende sumdhedsmæssigt, og hvem bruger ikke stearinlys ? Dieseltoge uden såkaldt Partikelfilter, hvordan kan det udlede mest i kupeen bag motoren, netop skorstenen og inertien må skubbe forureningen bagud, især når vægtfylden tages i betragtning. Det Økologiske Råd oplyser også 15 tankskibe med Bunkerolien, forurener som hele Verdens køretøjer, og Politikerne er ligeglade, og reguleringer på land, er Politikernes interesseområde, og vi bliver alle snydt. Vi glæder os til El Tog til tiden.Finn Bjerrehave Vig

  • 0
  • 2

Tænk jeg er født i en tid, hvor alle røg cigaretter, før passiv rygning ordet var opfundet, samt partikelforurening som ord ikke fandtes, og hvorfor lever jeg i dag? det er måske et mirakel. Nemlig fordi vi har gjort alt i de sidste 40 år på at imødekomme det bedre miljø, og politikerne taler som om dommedag er nær, samt målene ikke nåes, fordi Midgårdsormen ( CO2) er livets grundstof ( c nr 6 o2 nr8) er blevet tidens fjende, som aldrig lader sig løfte, og til sidst de fine måleinstrumenter, der i den gode sags tjeneste lægger dagsorden. Godt kloden er rund.Finn Bjerrehave Vig

  • 1
  • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten