Regeringens egne tal: CO2-udledningen reduceres meget lidt frem mod 2030

Illustration: Sanne Wittrup

Sidste sommers brede energiaftale samt regeringens klimainitiativer fra efteråret vil blot reducere Danmarks samlede CO2-udledning med 6 mio. ton over de næste 10 år. Fra 45 mio. ton i 2019 til 39 mio. ton i 2030.

Det fremgår af et svar fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet til Folketingets energiudvalg på et spørgsmål, som Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten havde stillet tilbage i oktober 2018.

Læs også: Klimarådet: Danmark når ikke 6 ud af 8 klimamål med nuværende politik

Til sammenligning blev CO2-udledningen nedbragt med 17,5 mio. ton i den forgående 10-års periode.

Med svaret har regeringen selv for første gang sat tal på, hvor meget - eller lidt - dens energi- og klimapolitik batter frem til 2030.

Læs også: Minister: Ingen samlet plan for klimaet

39 mio. ton skal væk på 20 år

Den beskedne indsats de næste 10 år levner med andre ord blot 20 år til opgaven med at fjerne de tilbageværende 39 mio. ton CO2 og sørge for, at vi går i 0 med CO2-udledningen i 2050 - som det ellers er regeringens erklærede mål.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Illustration: MI Grafik

Det er som nævnt energiordfører Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten, der har bedt om tallene.

Han hæfter sig især ved, at den beskedne indsats frem til 2030 kræver, at CO2-reduktionshastigheden skal mere end fordobles fra 2030 og frem for at nå regeringens mål:

Læs også: 80 pct. »varm luft og kreativ bogføring«: Klimaplan i modvind fra første fløjt

»Det er hverken klogt eller holdbart, at vi skal ud og finde store reduktioner til allersidst. Vi mener, vi skal op i tempo allerede nu. Ikke mindst fordi de nyeste klima-rapporter viser, at vi skal i 0 med CO2-udledningen før 2050 for at bremse klimaforandringerne,« siger han.

CO2-neutral allerede i 2040

Søren Egge tilføjer, at partiet derfor kigger på planer for og virkemidler til at opnå CO2-neutralitet allerede i 2040.

»Vi kigger først og fremmest på reduktioner i landbrugssektoren, som udleder betragtelige mængder CO2, og som regeringen stort set ikke har adresseret,« siger Søren Egge Rasmussen.

Læs også: Vi behøver ikke skyde køerne, for at landbruget kan levere større CO2-reduktion end elbiler

Ministersvaret kommer i øvrigt dagen før en stor forespørgselsdebat i Folketinget om regeringens fremtidige klimapolitiske initiativer tirsdag den 29. januar.

Her vil Enhedslisten også efterspørge et reelt bud fra regeringen på, hvordan den vil nå målet om nuludledning i 2050.

Læs også: Skulle fremme grønne biler: Ny lov giver 50-150 ekstra elbiler i 2019

»Nogle vil sikkert sige, at man håber på et teknologisk fiks lige om lidt, men det mener vi ikke er holdbart eller et argument for ikke at gøre noget,« påpeger Søren Egge Rasmussen.

Energiaftalen bidrager mest

Tallene fra regeringen viser i øvrigt også, at det er Energiaftalen, der trækker det største læs og nedbringer CO2-udledningen med 4 mio. ton fra 2020 til 2030, mens klimaudspillet blot bidrager med netto cirka 2 mio. ton i 2030.

Læs også: Klimarådet: Sådan kan vi opfylde klimaforpligtelser for 2030

Tallene for den opnåede CO2-reduktion i ministerens svar stemmer i øvrigt ganske godt overens med de beregninger, som Klimarådet fremlagde i efteråret og brugte som baggrund for en kritik af manglende tempo i regeringens klimapolitik.

En kritik, som blev meget ilde modtaget af energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Læs også: Løkke regner baglæns: Her er matematikken bag en million grønne biler

Tallene i tabellen er korrigeret for klima samt elhandel over grænserne.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Da individet ikke kan se privat fordel i at ændre adfærd af hensyn til noget så abstrakt som det globale klima, så fortsætter de økonomisk højtflyvende med at præge udviklingen ind til løbet er kørt. Det er måske kernen i det, som vi kalder det demokratisk liberale samfund, som derfor ser ud til at sejre ad helvede til.

De gamle ideologier, opdelingen mellem højre og venstredrejede, er obsolet, fordi det handler om de selvnegerende aspekter af den fremskridstro, som både begge sider af det traditionnelle politiske landskab har delt.

Ingen af de politiske fløje eller midten af politik har taget pointen til sig, den som Oprør fra midten, fra 1977, bragte, nemlig at der er grænser for forbrug, at forsøget på at overvinde mangel fører til mangel, at den gældende fremskridstro inden for politik og økonomi er sin egen største fjende.

Personligt er jeg kommet der til, at det her handler om konflikt på alle niveauer, og at forestillingen om, at der skulle opstå en handlekraftig konsensus omkring et konstruktivt arbejde på at løse problemet, menneskeskabt global opvarmning, fungerer som blokeringen over for udløsningen af den nødvendige konflikt. https://www.google.dk/search?source=hp&ei=...

 • 10
 • 1

Logisk konsekvens når man inviterer Facebook, Google og Apple indenfor, og lover dem den grønne energi vi laver, endda til spotpris.

Det bliver dyrt...

 • 14
 • 1

Det bliver dyrt...

- lad os nu se...måske falder deres energibehov?:

...But the fact that eMarketer is predicting declines across the board is a bad sign for Facebook regardless. Young people offer a good barometer for what is popular, but more importantly for Facebook, losing out on the next generation of internet users in the U.S. is troubling for the company’s long-term dominance

https://www.recode.net/2018/2/12/16998750/...

 • 1
 • 2

kommunisme er fejlet i hvert eneste forsøg ;o) jada jada jada Kommunisme, socialisme, liberalisme, kapitalisme etc. Det er ikke ideologien der fejler, det er menneskets evne til dele og være empatisk, der fejler. Det ender hver eneste gang i oligarki

Sakset fra wiki: Oligarkiets jernlov er en klassisk samfundsvidenskabelig lov fomuleret af den tyske sociolog Robert Michels, der siger at enhvert parti vil udvikles til et oligarki, dvs. et fåmandsvælde på grund af organisationsprocesser og ændringer i holdning og indstilling hos de tillidsvalgte og lederne. Tendensen i retning af oligarki gælder for alle partier, uanset om de i udgangspunktet præges af en ideologi og et program, der lægger vægt på lighed, inddragelse og demokrati. Denne lovmæssighed kan udvides til at gælde alle organisationer.

Det er også det der sker i danmark - det afsløres blandt andet på graden af nepotisme....

 • 8
 • 2

Det afgørende er ikke om kommunisme eller kapatalisme leder til det ene eller det andet. Ved snart heller ikke hvilke lande der har hvilken styreform. Faktum er at et kinesisk, russisk, tyrkisk, dansk eller belgisk kulkraft værk udleder CO2 og det er Danmarks opgave at løse de danske problemer, og tyrkernes opgave at løse de tyrkiske problemer. Sagens kerne er at med så lavt dansk aktivitetsniveau når vi ikke målet i Danmark. Læg dertil at de sidste CO2 mængder sandsynligvis også er "højest hængende frugter" og derfor er noget vanskeligere at komme af med, er der nul chance for at det kan lade sig gøre. Så når Olie Birk Oliesen og Co beslutter sig til at gøre så lidt som muligt, hænger det naturligvis sammen med at staten er den største CO2 junkie i form af de enorme mængder afgifter der høstes. Og uden mod og vilje sker der intet. Glimrende tema til det kommende valg.

 • 8
 • 1

og kapitalisme leder til menneskehedens undergang.

Tjaaaaaaah der leder kommunisme, maoisme mfl. -ismer desværre jo hen.

Venezuelas sammenbrud her i 2018-19 er blot det seneste tragiske eksempel.

Socialistiske drømme om samfundsøkonomi ender altid i den samme rille: Fattigdom, tyranni og kaos, efterfulgt af udbredt nepotisme og korruption.

Så hvis man ikke mere tror på den stærke mand, landsfaderen, den samme klan, den samme "ypperstepræst" så slipper man for at blive skuffet med jævne mellemrum.

De er nu kun abekatte med tøj på.. der er grænser for deres visdom.

 • 2
 • 4

Sidste sommers brede energiaftale samt regeringens klimainitiativer fra efteråret vil blot reducere Danmarks samlede CO2-udledning med 6 mio. ton over de næste 10 år. Fra 45 mio. ton i 2019 til 39 mio. ton i 2030

 • Roger Pielke Jr. har regnet lidt på målene for CO2-reduktion iflg. Paris-aftalen:

...The bottom line of this analysis should be undeniable: There is simply no evidence that the world is, or is on the brink of, making “rapid, far-reaching and unprecedented changes in all aspects of society” that would be required for the deep decarbonization associated with a 1.5°C temperature target. Anyone advocating a 50% reduction in emissions by 2030 is engaging in a form of climate theater, full of drama but not much suspense. But don’t just take it from me, do the math yourself.

Despite the overwhelming evidence on the unlikelihood of meeting the 2030 target, such realism has yet to take hold in climate policy discussions. Some even go so far as to claim that presentation of this type of analysis amounts to climate denial. For those making such claims, I’ve got news for you – the world is going to miss the 2030 target whether we talk about that reality or deny it, so we had better get to work on rethinking climate policy

https://www.forbes.com/sites/rogerpielke/2...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten