Regeringens 2025-plan vil som bekendt medføre en øget udledning af CO2 på 3,8 mio. ton eller 9 procent i 2020 i forhold til den seneste klimafremskrivning.
Læs også: Danmark færdig som klimaduks: 2025-plan stopper 25 års CO2-nedgang
Hvis planen gennemføres uden ændringer, vil det samtidig betyde, at partierne bag aftalen om et nationalt klimamål fra 2014 må skyde en hvid pind efter målet.
Aftalen fra februar 2014 fastsætter et mål om 40 procents CO2-reduktion i 2020 i forhold til 1990, og den er indgået af Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti.
Læs også: Miljøøkonomisk råd: Danske klimamål er for dyre
34 pct i stedet for 40
Ifølge egen serviet-beregning vil de øgede CO2-udledninger nemlig resultere i, at reduktionen falder til 34 pct. i 2020, når man bruger regeringens egne tal.
Hvis man bruger Klimarådets beregningsmetoder, som kommer frem til endnu større CO2-udledning som følge af et højere elforbrug, opnås en endnu mindre reduktion, nemlig 32 pct.
Læs også: Tal fra Klimarådet: Regeringen sætter CO2-udledning for lavt
Næsten 40 pct. af den ekstra CO2-udledning i 2025-planen kommer fra afskaffelse af PSO-afgiften på elregningen, og den har de to af aftale-partierne, Socialdemokratiet og de Konservative på forhånd sagt, at de kan støtte.
Den radikale energiordfører, Anders Steenberg, og hans parti, som er modstandere af at afskaffe PSO-betalingen på elregningen, mener ikke, at man må slække på 40-procents-målsætningen:
»Hvis de tre store partier bliver enige om at fjerne PSO’en, så kan vi ikke nå 40-procents-målet i 2020, og alene af den grund synes jeg, at man skal lade være,« siger han.
Læs også: Fortællingen om det grønne Danmark smuldrer
Han tilføjer, at det at fjerne PSO’en også stiller en lang række spørgsmål om, hvordan vi så sikrer tilstrækkelige investeringer i sektoren og dermed den fremtidige forsyningssikkerhed. Spørgsmål, som han ikke finder besvaret i regeringens oplæg.
Socialdemokraterne vil mildne
Socialdemokratiets energiordfører, Jens Joel, udtrykker sig noget mere forbeholdent:
»Vi er imod at slække på 40 pct.-målet – men vi må også forholde os til en virkelighed med en regering, som har aflyst alle målsætninger og initiativer på klimaområdet på tværs af energiforliget,« siger han.
Ifølge Jens Joel går Socialdemokraterne ind for at afskaffe PSO på elregningen, fordi de lavere elpriser vil kunne føre til øget elektrificering inden for transport og opvarmning og dermed være til at støtte den grønne omstilling.
Læs også: Regering: Lavere elregning er lig med grøn omstilling
»Derfor vil vi ikke afvise at afskaffe PSO’en, selvom det giver ekstra udledning i starten. I stedet går vi ind i debatten med krav om langsigtede investeringer i VE, social balance i investeringen, og at energiforliget skal holdes; herunder at kystmøllerne skal bygges,« siger han.
Læs også: ANALYSE: 350 MW kystmøller klemt i højpolitisk spil
Han tilføjer, at det, at regeringen er ligeglade med klimaet, ikke skal medføre, at Socialdemokraterne ikke kan lave aftaler, der kan mildne forringelsen.
Holder fast mod flertal
Jens Joel mener i øvrigt, at det er svært at finde ud af, hvad regeringen egentlig har forestillet sig, når de foreslår at droppe ting, som er omfattet af energiforliget:
»Det er underligt, at regeringen holder sådan fast, når man ved, at der ikke er parlamentarisk grundlag for det,« siger han.
Læs også: Rekordlav pris: Vattenfall vinder kystmølleudbud med 47,5 øre pr. kWh
Det har ikke været muligt at komme igennem til den konservative energiordfører, Mette Abildgaard, som tilbage i august 2015 sagde til Politiken, at ’fra de Konservatives side er vi ikke klar til at slække på målsætningen omkring de 40 procents reduktion i 2020’.
Det skete som reaktion på, at energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) fortalte netmediet Altinget, at han ville aflyse alle nye klimainitiativer, og at det var fint, hvis den danske CO2-reduktion ikke nåede op på 37 pct i 2020. Venstre står i parentes bemærket ikke hverken bag klimamålet eller klimaloven.
Læs også: Lilleholt vil sænke klima-ambitioner
Energiordfører Christian Poll fra Alternativet, som står lidt på sidelinjen al den stund, at partiet slet ikke var dannet, da klimamålet blev indgået, undrer sig over situationen:
»Det undrer mig, at partierne bag klimamålet kan finde på at slække på indsatsen ved at gå med i omlægningen af PSO’en, som giver den store merudledning – uden at der er fremlagt alternative virkemidler til, hvordan CO2-udledningen så skal reduceres, så målet nås,« siger han.
Torsdag middag har energi-, forsynings- og klimaudvalget kaldt ministeren i samråd om sammenhængen mellem 2025-planen og EU's klimamål.
